Доступність посилання

ТОП новини

Екс-регіонал Єфремов залишиться за ґратами


Олександр Єфремов під час засідання суду у Києві. 8 серпня 2016 року
Олександр Єфремов під час засідання суду у Києві. 8 серпня 2016 року

Суд не задовольнив апеляцію адвокатів на арешт екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Захисники наполягали звільнити його на час розгляду справи. Мовляв, Єфремова затримали з порушенням процедури, а реальних ризиків, що він втече, немає. Утім, прокуратура вимагала залишити запобіжний захід без змін. Єфремов перебуватиме під вартою до 28 вересня.


«Постанову слідчого судді залишити без змін, а апеляційні скарги захисників – без задоволення», – оголосив рішення суддя Віктор Глиняний.

Екс-голова Партії регіонів Олександра Єфремова залишиться за гратами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00


До цього три адвокати Олександра Єфремова упродовж понад двох годин намагались переконати Апеляційний суд Києва, що екс-голову фракції Партії регіонів слід відпустити додому.

«За такого тиску це – дуже передбачуване рішення суду», – прокоментував підозрюваний.

Говорячи про тиск, він апелював до зробленої у день суду заяви генерального прокурора Юрія Луценка. Той сказав, що Єфремов «відкрив двері війни» в Україну. За словами генпрокурора, є прямі докази людей, які особисто бачили дії або заклики Єфремова до скоєння державної зради.

«Я зі спокійним серцем підписав усі документи на його затримання і так само зі спокійним серцем прошу його арешту. І точно так само по завершенню слідства буду просити про передбачену законом достатньо високу міру покарання за державну зраду, підтримку тероризму і замаху на територіальну цілісність країни», – сказав Луценко.

Сидячи у скляному «акваріумі» в залі суду, Єфремов розцінив таку заяву генерального прокурора як знак, що розгляд його справи буде необ’єктивним.

«У мене немає таких високих почуттів до Юрія Віталійовича, я з ним не знайомий… Коли генпрокурор говорить, що він мене ненавидить, я розумію, як його підлеглі будуть діяти в прокуратурі, виконуючи бажання генпрокурора… Це виходить беззаконня і прямий шлях до тиранії в нашій державі. І коли ця прес-конференція відбувається за дві години до суду – це тиск на суд», – сказав Єфремов.


Його адвокат Євген Солодко був категоричнішим: ні справедливого, ні законного суду не було.

«Не можу сказати, що це непередбачуване рішення. У держави монополія на насилля. Одна справа, коли це реалізується відповідно до закону, але в цьому випадку ми побачили бездумне поклоніння думці Генеральної прокуратури. У країні, де генеральний прокурор висловлює своє особисте і публічне ставлення до людини, яка затримана і перебуває під вартою за серйозними статтями, і в день, коли апеляційний суд, назвати це чесним я не можу», – каже Солодко.

Арешт як запобіжний захід для Олександра Єфремова суд обрав 1 серпня. Колишнього регіонала підозрюють у низці «тяжких», як кажуть юристи, статей, зокрема – посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Єфремов також фігурує у провадженні про заволодіння державними коштами, а також – справі, відкритій через голосування за «диктаторські закони» у січні 2014 року.

Адвокати проти прокуратури – 0:1

Адвокати вибудували захист на тому, що рішення про арешт Єфремова було, мовляв, невмотивованим. За словами одного з захисників Євгена Солодка, підозрюваного затримали з порушенням процедури, не дали достатньо часу для відпочинку та тиснули психологічно. Окрім того, «його суспільне досягнення» (мова йде про головування свого часу у Партії регіонів) зараз прокуратура використовує як аргумент проти Єфремова.

«Чому досягнення людини має свідчити проти нього?» – говорив на засіданні Солодко.


Прокурори ж були категорично проти того, щоби відпустити Єфремова. Вони звертали увагу суду на те, що дві з трьох апеляційних скарг адвокатів були подані невчасно. Та і ризик того, що Єфремов втече, чинитиме тиск на свідків чи іншим чином заважатиме слідству, нікуди не зник, наголошували в обвинуваченні. Адвокати ж переконували присутніх, що підозрюваний нікуди не планує втікати та зацікавлений у прозорому та чесному розгляді справи.

Під стінами та у залі суду за «пінг-понгом» сторін слідкували активісти. Деякі з них відвідують усі засідання у справі Єфремова та не чекають остаточного вироку суду, щоби назвати його винним (наразі Єфремов є лише підозрюваним – ред.).

«Єфремов – це спонсор тероризму, людина, яка привела війну на Луганщину. Особисто у мене є родичі на окупованій Луганщині, які страждають саме через дії цієї людини», – каже активіст організації «Вільні люди» Олександр Котеледець.

«Завод, який повязують із Єфремовим, продає продукцію «зроблено в «ЛНР»
Арешт як запобіжний захід – це лише початок розгляду справи, судді ще не перейшли до суті. Підстави для вироку Єфремову є, вважає журналіст та блогер Денис Казанський. Сам він – родом із Донбасу.

Денис Казанський
Денис Казанський

«Є навіть конкретні докази, що його підприємства працюють там, у Луганську, до сьогодні, – розповідає журналіст. – Наприклад, молочний завод «Станица», яким сім’я Єфремова володіє як одна зі співзасновників. Вони випускають продукцію, на якій написано: «зроблено в «ЛНР». Тобто вони мають дохід, платять податки, фактично спонсоруючи угруповання».

На думку Дениса Казанського, якби Єфремов та його оточення свого часу поставили би собі за мету зупинити бойові дії на Донбасі, їм би це вдалось, як це вдалося свого часу у Дніпрі Ігорю Коломойському.


«Сам Єфремов ще донедавна був впливовою людиною. Наскільки його вплив зберігся? Я думаю, що навряд чи хтось зараз може впливати на розгляд цієї справи. Ясно, що за Єфремовим можуть стояти інші депутати Опозиційного блоку, на кшталт Бойка. Але він є фігурою, якою керують, тому навряд буде зараз щось робити чи якось впливати на долю Єфремова», – додає Казанський.

Якщо Генеральна прокуратура та об’єктивний суд не доведуть справу до вироку, каже Казанський, це свідчитиме про «беззубість» української системи правосуддя та суттєво знизить рівень довіри суспільства до влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG