Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: треба вимагати від Росії допуску ОБСЄ до об’єктів у Криму


Петро Порошенко під час наради з силовиками і МЗС України, 11 серпня 2016 року
Петро Порошенко під час наради з силовиками і МЗС України, 11 серпня 2016 року

Президент України Петро Порошенко заявляє про необхідність вимагати від Росії допуску спостерігачів Організації з безпеки і співпраці в Європі до об’єктів в анексованому Криму.

«Слід звернутися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ максимально посилити присутність спостерігачів ОБСЄ в районі адміністративного кордону з Кримом і вимагати від російської сторони, окупаційних військ допустити представників СММ ОБСЄ до об’єктів у Криму», – сказав Порошенко на нараді з керівництвом силових відомств і Міністерством закордонних справ України.

Крім того, президент закликав міністра закордонних справ Павла Клімкіна доручити керівникові місії України при ООН провести консультації в Раді безпеки ООН і детально поінформувати про розвиток подій довкола Криму.

Порошенко також доручив забезпечити можливість відвідання захоплених в Криму громадян України з боку представників міжнародних правозахисних організацій та Уповноваженого України з прав людини для перевірки умов утримання і захисту інтересів.

«Прохання до МЗС в до прикордонної служби звернутися до громадян України з проханням утриматися зараз від відвідання Криму у зв’язку з численними провокаціями, які чиняться проти громадян країни. Від мене до громадян України це прохання особисте», – наголосив президент.

Під час наради глава держави наказав привести в посилену бойову готовність підрозділи Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонної служби і Служби безпеки України «у зв’язку з провокаційними діями Росії в окупованому Криму та ескалацією її дій на Донбасі».

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», у підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської ФСБ, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору.

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму «безглуздими і цинічними».

У Генштабі Збройних сил України спростували заяву Федеральної служби Росії і назвали її провокацією. Держприкордонна служба України заявила, що Росія в останні дні стягнула оснащених новою технікою військових до адмінмежі між анексованим нею Кримом і материковою Україною, і закликала українці утриматися від поїздок до півострова.

Міністерство закордонних справ України заявило, що в Україні рішуче засуджують заяви Росії про причетність Києва до «тероризму» в анексованому Криму як організовану Кремлем чергову провокацію і відкидають всі ці звинувачення як безпідставні.

XS
SM
MD
LG