Доступність посилання

ТОП новини

«Ядерні носії НАТО можуть бути перенацілені на Крим» – експерт


Військові навчання НАТО в акваторії Чорного моря. 2014 рік
Військові навчання НАТО в акваторії Чорного моря. 2014 рік

Олександр Голубов

2 серпня прес-служба Головного управління розвідки Міністерства оборони України повідомила, що Росія може використовувати анексований Крим для ядерного удару по Європі. Чи є атомні бомби і ракети на півострові? Якщо ж ні, то чому ця тема все так само на порядку денному? Яка потенційна небезпека ядерної зброї для навколишнього середовища Криму? Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії говорили з представником Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадимом Скібіцьким, російським військовим оглядачем Павлом Фельгенгауером, українським політологом, фахівцем з міжнародних відносин Миколою Бєлєсковим і головою Всеукраїнської екологічної ліги Тетяною Тимочко.

Після анексії Криму російське керівництво розпочало активну мілітаризацію півострова. У грудні 2014 року голова російського Міністерства закордонних справ Сергій Лавров прямо сказав журналістам, що Росія має право розмістити в анексованому Криму ядерну зброю. Після цього українська розвідка неодноразово фіксувала, що Росія завозить в регіон нові типи озброєння, зокрема й підводні човни з новітніми крилатими ракетами і берегові ракетні комплекси. Також посилюються авіаційне і корабельне угруповання. Трохи пізніше з'явилася інформація, що на півострів завезені ракети, здатні носити ядерні головки. У травні 2016-го року розвідники України повідомили: Міноборони Росії на навчаннях в Криму постійно відпрацьовує практику застосування ядерної зброї.

Народний депутат України, національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв стверджував, що російський уряд реставрує ядерне сховище півострова, розташоване в урочищі Кизилташ поблизу Ялти. Сховище звільнили і закрили після підписання в 1994 році Будапештського меморандуму про відмову України від ядерної зброї. У НАТО запевняють, що поки не мають інформації про розміщення Росією в Криму ядерної зброї.

‒ Ми зв'язалися з представником Головного управління розвідки Міноборони України Вадимом Скібіцьким. Ось як він прокоментував ситуацію.

Скібіцький: За нашими відомостями, ядерної зброї на території півострова поки що немає. Угруповання Чорноморського флоту Російської Федерації, яке сьогодні присутнє в Криму, здатне застосовувати ядерні боєприпаси, тобто боєприпаси в ядерному оснащенні. Це боєголовки до ракетного комплексу «Калібр». Окрім того, такі боєприпаси може застосовувати авіація. Як правило, засоби доставки ядерної зброї зараз перебувають на території Криму ‒авіація на аеродромах, бойові кораблі і підводні човни на базі в Севастополі. Самі ядерні заряди розташовані на території Південного військового округу Російської Федерації. Вони можуть бути доставлені на територію Криму або поставлені на озброєння літаків, коли вони перекидаються на аеродроми в Південному військовому окрузі. Після цього вони будуть готові до бойового використання. Що стосується можливості нанесення ядерного удару ‒ не виключено, що в разі широкомасштабного збройного конфлікту це можливо, перш за все, в чорноморських затоках, в угруповання військово-морських сил НАТО, які можуть утворитися і перебувати в західній частині Чорного моря, а також в інші інфраструктурні об'єкти, наприклад, район протиракетної оборони на території Румунії. Зараз активно йде підготовка до навчань «Кавказ 2016». Ми будемо відслідковувати, що відпрацьовується, та переміщення цих комплексів на територію Криму.

‒ А ось що сказав депутат Держдуми Росії від ЛДПР Максим Шенгакін.

Шенгакін: Сьогодні Крим є для нас форпостом, з якого ми можемо демонструвати ядерні сили стримування, вимагаючи від США виведення своїх наступальних ядерних озброєнь з території Туреччини. Розміщуючи ядерну зброю Росії в Криму, ми повністю виконуємо свої зобов'язання за договором про нерозповсюдження.

‒ З нами на зв'язку український політолог-міжнародник Микола Бєлєсков. Миколо, якою буде реакція Заходу, якщо тактична ядерна зброя, наприклад, комплекси Іскандер, опиняться на території Криму, і цей факт буде підтверджений?

Бєлєсков: Той же комплекс Іскандер-М має радіус дії 500 кілометрів. Це дозволено договорами з контролю над озброєнням. Якщо подивитися, куди ці комплекси можуть дістати з Криму, то побачимо, що вони становлять загрозу тільки для України. Але не для країн НАТО. Інша справа, що є підозри, що дальність цих комплексів може бути більшою. Є ще комплекс Іскандер-К, з крилатою ракетою П-500, яка може мати дальність близько 2 тисяч кілометрів, і це вже загроза.

Ось авіаційна складова ‒ інше. Літаки ТУ-22 М-3 мають радіус дії 2400 кілометрів. На озброєнні такого літака дві ракети, і вони можуть мати не тільки конвенційний, але і ядерний заряд. Одна ракета ‒ Х-22, протикорабельна. Нас вона не хвилює. Вона швидше загрожує авіаносним з'єднанням американців у Середземному морі. Інша ракета ‒ Х-15. Радіус дії ‒ лише 280 кілометрів. Щоб застосувати цю ракету, літаку доведеться увійти в повітряний простір. Тому що ці літак і ракета не володіють потенціалом stand-off ‒ це коли стратегічний ракетоносець може відстрілятися ракетами, не заходячи в повітряний простір. Тобто завдати ними удар у системи ПРО НАТО без заходу в повітряний простір не вийде. Інша справа, коли з'явиться ракета Х-32, яку зараз розробляють. Вона має конвенційну боєголовку. І при показниках ТУ-22 М-3 є привід говорити вже не про тактичне, а про середньостратегічне озброєння, це вже інший масштаб загрози.

‒ Чи може все це змусити Захід зробити Крим мішенню для своїх ядерних ракет?

Бєлєсков: У 2014 і 2015 роках американські законодавці в листах до Білого дому звертали увагу президента США на те, що можлива поява як носіїв, так і самих ядерних боєголовок у Криму. Пропонувалося розмістити ближче до Криму тактичну ядерну зброю, яку США мають в Європі ‒ це 160-200 бомб вільного падіння, складованих у 5 країнах-членах НАТО, зокрема й у Туреччині. Але таке рішення не було ухвалене. Однак це не означає, що стратегічні носії не будуть перенацілені на Крим. Адже загроза наростає, і потрібно мати засоби протидії. Європейські союзники перебувають під стратегічною парасолькою США. Але, звичайно, інформація про націленість стратегічних ядерних сил США засекречена, і точно знати ми не можемо.

‒ З нами на зв'язку російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер. Павле, наскільки реально для Росії розмістити ядерну зброю в Криму?

Думаю, російська ядерна зброя в Криму точно є
Павло Фельгенгауер

Фельгенгауер: Оперативно-тактичні системи доставки є. У різних кораблів Чорноморського флоту є можливість завдавати удари нестратегічною ядерною зброєю. Росія і не заперечує таку можливість, говорячи, що має право робити це на своїй території. Думаю, російська ядерна зброя в Криму точно є.

‒ Якщо це підтвердиться, чи може це стати спусковим гачком для ескалації конфлікту?

Фельгенгауер: Взагалі росіяни, як у більшості випадків і американці, не говорять про те, де розташоване чи не розташоване ядерне озброєння. Політика ‒ не спростовувати і не підтверджувати. Чи є ядерне озброєння в Калінінграді? Ніхто про це не скаже. І різниці з Кримом тут немає.

‒ З нами на зв'язку – еколог Тетяна Тимочко. Тетяно, чи загрожує ядерна зброя довкіллю Криму?

Те, що пов'язане з ядерною зброєю і технологіями, несе потенційну загрозу. Саме тому в світі розгорнувся рух проти розміщення ядерної зброї
Тетяна Тимочко

Тимочко: Зовсім недавно світ відзначав річницю бомбардування Хіросіми і Нагасакі ядерною зброєю. Такі удари були і по Росії. Ми маємо наслідки вибуху мирного атома в Чорнобилі. Маємо Фукусіму. Те, що пов'язане з ядерною зброєю і технологіями, несе потенційну загрозу. Саме тому в світі розгорнувся рух проти розміщення ядерної зброї. Крим ‒ суверенна територія України, а не Росії, і таке розміщення незаконне. І це несе загрозу навколишньому середовищу, життю і здоров'ю людей. Ця унікальна територія може бути втрачена назавжди.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG