Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО пообіцяли відповісти на ядерний шантаж Москви 


«Це не означає, що ми повинні дзеркально відображати дії Росії, але ми мусимо, принаймні, чітко продемонструвати нашу позицію»

НАТО має бути готовим завдати ядерного удару, якщо Росія зробить це першою. Така заява, озвучена чи не вперше високопосадовцем НАТО цими вихідними, змусила Кремль занервувати, повідомляє «Голос Америки».

«Запустивши систему оборони від балістичних ракет у Румунії та просуваючи свою військову інфраструктуру на Схід, НАТО намагається посилити конфронтацію», – заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у Білорусії.

Росія ж, за його словами, шукає миру.

«У наших відносинах з НАТО та ЄС є спільна зацікавленість у тому, щоб Європа була позбавлена роздільних ліній. Поки наші західні партнери діють з відвертим упередженням, ми налаштовані на конструктивний вихід з цього глухого кута. Головне, щоб ті, хто створив штучні труднощі у загальноєвропейському процесі, щоб вони ці складнощі зняли з порядку денного», – сказав Лавров.

Очевидно, Сергій Лавров називає «штучними труднощами» реакцію Заходу на анексію Росією Криму та її агресію в Україні.

Вірити Москві чи йти їй на поступки не можна. Про це посадовці НАТО та експерти говорили цими вихідними на конференції з питань безпеки у Таллінні.

«Я думаю, усі союзники вже розуміють, можливо, краще, ніж вони розуміли одразу після анексії Криму, що ми маємо справу з Росією, яка є реваншистською силою, що домагається перегляду домовленостей, досягнутих після Холодної війни, яка заявляє про свої права впливу на своїх сусідів, яка застосовує силу для зміни кордонів», – заявив заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу.

За два місяці до ключового саміту НАТО в Варшаві Вершбоу розповів, що альянс приймає загрозу російської агресії з усією серйозністю і раптом що – готовий скористатися усіма засобами стримування, включаючи ядерний.

«По-перше, ми повинні нагадати, що ми – ядерний альянс і ми нагадаємо в Варшаві, що у нас є ядерний компонент, який підкріплює наші традиційні кроки. Це не означає, що ми повинні дзеркально відображати дії Росії, але ми мусимо, принаймні, чітко продемонструвати нашу позицію. У росіян не повинно бути сумнівів, якщо вони наважаться застосувати ядерну зброю, – це змінить усю суть конфлікту. НАТО є ядерним альянсом, який здатний відповісти. Ми повинні переконати їх, що вони не можуть ані шантажувати нас, ані думати, що можуть змусити нас до поступок через обмежене використання ядерної зброї», – додав Александр Вершбоу.

НАТО вважає, що фронт оборони альянсу пролягає у країнах Балтії, пояснюють експерти, і робить усе, щоб у Кремля не залишилося навіть спокуси щось там зробити.

«Не те, що Росія зараз сидить і думає як вона має вторгнутися у країни Балтії. Але, якщо ці країни виглядатимуть слабкими, це може створити спокусу для Москви. Тому, я думаю, цього у НАТО справді намагаються не допустити. Вони зайняли дуже жорстку позицію, щоб у Москви не виникало відчуття, що там можливі якісь кроки», – заявив політолог Марк Ґалеотті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG