Доступність посилання

ТОП новини

Технічної несправності системи електронного декларування немає – представник ПРООН


Система електронного декларування, яку з понеділка запустили у тестовому режимі, працює повноцінно, заявив керівник проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектора» Програми розвитку ООН в Україні Іван Пресняков. Усі звинувачення у технічній несправності сайту він вважає безпідставними. Натомість позицію Держспецзв’язку та НАЗК у питанні легалізації електронної системи називає «суперечливою» та «некомпетентною». Пресняков застерігає: міжнародні партнери, перед якими Україна взяла зобов’язання, розуміють і технічний бік питання, і політичний, тож якщо воно не вирішиться найближчим часом, це матиме негативні наслідки для держави.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Якою є позиція ПРООН щодо ситуації, що склалася навколо електронного декларування?

– Офіційну позицію Програма розвитку ООН наразі напрацьовує. Я можу висловити власну позицію і свого проекту. Очевидно, дещо прикро бачити, що з одного боку, система зараз повністю технічно справна і запущена. І всі, хто хоче, може переконатися в цьому, зайшовши на відповідні веб-сайти. А з іншого боку – вчора було прикро чути всі ці розмови про нібито технічну несправність і внаслідок цього не отримати цей заповідний сертифікат для того, щоб система вже повністю вважалася легальним інструментом.

– З іншого боку, кажуть, система справна, але вона не захищена від хакерських атак і зовнішнього втручання.

Фактично державні органи сказали, що вони легко хакнуть державні органи НАЗК, але при цьому забули подивитися на сайт електронного порталу декларацій

– Якби система була незахищена від хакерських атак, тоді очевидно, що були б претензії і були б пропозиції організації-експерта щодо того, як її захистити. На жаль, документ – експертний висновок, сам по собі зараз знаходиться під грифом «для службового користування». Відповідно, громадськість і ми не могли з ним ознайомитися. Але те, що ми вчора почули від компанії розробника в ході дискусії, засвідчило, що в принципі, ні Держспецзв’язок, ні їхня підрядна організація навіть не тестували сайт порталу декларацій щодо проникнення. Нам пояснила компанія-розробник, що тестування відбувалося щодо сайту-візитівки самого НАЗК. Тобто це два різних продукти. Фактично державні органи сказали, що вони легко хакнуть державні органи НАЗК, але при цьому забули подивитися на сайт електронного порталу декларацій.

– На понеділок запланована акція представників антикорупційних організацій. Чи відомо Вам про їхні вимоги і чи розділяєте Ви їх?

Ті технічні проблеми, свідками яких ми стали, можуть стати причиною того, що вже восени, не отримавши наступного траншу, курс гривні знову просяде

– З нашого боку ми були свідками того, що вчора і позавчора компанія-підрядник робила все залежне від неї для того, щоби конструктивним чином вирішити проблему, на яку вказував Держспецзв’язок, щоб система таки запрацювала. На жаль, я б не сказав, що дії НАЗК були в цьому плані компетентними. Принаймні я давно не чув настільки суперечливих заяв з боку одного органу. Спочатку нам розказували, що щось працює, потім – не працює. Спочатку казали, що Держспецзв’язк має щось залагодити, потім в кінці виявилося, що винна «Міранда» (компанія-розробник програмного забезпечення – ред.). Я розумію так, що вимоги громадськості, напевне, стосуватимуться безвізового режиму і мабуть вони стосуватимуться того факту, що запуск електронного декларування є вимогою співпраці України з МВФ. Фактично ті технічні проблеми, свідками яких ми стали, можуть стати причиною того, що вже восени, не отримавши наступного траншу, курс гривні знову просяде і таке інше. Це дійсно, пов’язані між собою політичні речі. І те, що ми бачили вчора, я б назвав абсолютно безвідповідальною поведінкою.

– Що Україна, взагалі, може зараз зробити у цій ситуації?

– Україна має виконувати зобов’язання, які вона взяла, по-перше, сама перед собою щодо запуску антикорупційних інструментів і системи декларування. І зобов’язання, які вона взяла перед своїми іншими партнерами – запускати систему декларування в повному обсязі.

Чи зможе Україна зманіпулювати і пояснити, що проблема технічна, хоча насправді такої проблеми немає? Ні

– Чи може вона пояснити своїм партнерам, що повний запуск системи декларування наразився на певні технічні труднощі і вони будуть врегульовані? Так, щоб це не завадило співпраці з ЄС і МВФ?

– Хоча питання виглядає дуже технічним і не політичним, але я вас переконую, що всі колеги і партнери і в МВФ, і в ЄС, і в Держдепартаменті США поінформовані про ситуацію, вони розуміють і технічний бік питання, і політичний. Якщо ваше питання полягає в тому, чи зможе Україна зманіпулювати і пояснити, що проблема технічна, хоча насправді такої проблеми немає? Ні, Україна не зможе так пояснити, тому що всі розуміють, про що йдеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG