Доступність посилання

ТОП новини

У тендерах МОЗ більше не буде корупції – Уляна Супрун


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила про плани міністерства і надалі здійснювати закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації і зробити прозорішою діяльність міністерства. Кроки очільника міністерства схвально оцінюють громадські організації, але зауважують: наразі головне, щоб МОЗ встигло вкластися в терміни, адже контракти з міжнародними організаціями потрібно підписувати вже зараз.

Закупівлі через міжнародні організації, завдяки яким минулого року вдалося суттєво зекономити, здійснюватимуть і надалі, заявила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун і запевнила, що у тендерах Міністерства охорони здоров’я більше не буде корупції. Вона також розповіла про свої наміри сформувати нову команду в МОЗ. Супрун вже подала кандидатури заступників на затвердження до Кабміну. Прізвища учасників очільник міністерства поки не називає.

Уляна Супрун та президент України Петро Порошенко. Липень 2016 року
Уляна Супрун та президент України Петро Порошенко. Липень 2016 року

«Найголовніше, щоб решта моєї команди змогла зайти у міністерство. Бо нас зараз з Романом Іликом лише двоє, ми пробуємо працювати вдвох там, де потрібно шестеро людей. У МОЗ дуже багато роботи, тож ми чекаємо на затвердження цих заступників, сподіваємося, що ми зможемо ефективніше працювати в команді», – говорить Супрун.

Вона також додала, що задля прозорості роботи міністерства на сайті МОЗ виклали нову розширену таблицю про стан поставок ліків та розвезення їх регіонами. Таблицю періодично оновлюватимуть.

Громадські організації тепер можуть допомагати міністерству налагодити процес закупівель, зазначає у коментарі Радіо Свобода виконавчий директор фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. До того ж, завдяки новій системі інформування про поставки ліків на сайті МОЗ можна буде зрозуміти, чому поставку гальмують, говорить Стефанишина.

«Зараз нам чітко видно, що у великій частині лікарських засобів питання «зависали» на Міністерстві охорони здоров’я і вже давно. Наразі Уляна Супрун підписала багато наказів про розподіл. Це дуже важливо, адже на складах державних підприємств, на які поставили ліки й вакцини, багато товарів стояли достатньо довго, бо була загальмованість з боку міністерства, зараз це все розблоковується, і ми це бачимо», – каже Стефанишина.

Устінова: наразі головне питання – це терміни

Нову команду Міністерства охорони здоров’я поки ніхто не бачив, і її поки немає, але ті кроки, які робить міністерство, показують, що рух буде в правильному напрямку, говорить у коментарі для Радіо Свобода експерт Центру протидії корупції Олександра Устинова. За її словами, у міністерстві зараз склалася непроста ситуація, адже більшість співробітників пішли у відпустку або взяли лікарняний, тож працювати особливо нікому, а встигнути зробити потрібно багато.

Олександра Устинова
Олександра Устинова

Ті накази, які півроку не міг підписати Шафранський, вже зроблені і чекають на затвердження на рівні Кабміну. Наразі головне питання – це терміни. Це треба зробити якнайшвидше
Олександра Устинова

«Ті накази, які півроку не міг підписати Шафранський, вже зроблені і чекають на затвердження на рівні Кабміну. Тим паче, пані Супрун буде трохи легше, бо рішення про передачу закупівель підтримує Кабмін. Наразі головне питання – це терміни. Це треба зробити якнайшвидше, уже літо закінчується, а у нас досі не підписані контракти з міжнародниками, їм не переказали кошти, тож вони не можуть почати процес закупівель», – говорить Устинова.

У 2015 році МОЗ передав закупівлі ліків та вакцин міжнародним організаціям. Як результат, укладені договори з трьома міжнародними організаціями – Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), ПРО ООН та Crown Agents, визначеними Кабінетом міністрів України, перераховані кошти на забезпечення ліками за 12 державними програмами на загальну суму понад 2,197 мільярда гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG