Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк із Туском обговорили агресію, гроші та безвізовий режим


Арсеній Яценюк та Дональд Туск. Архівне фото
Арсеній Яценюк та Дональд Туск. Архівне фото

Брюссель – Екс-прем’єр-міністр та лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк перебуває у Брюсселі, де він зустрівся із головою Європейської ради Дональдом Туском. Попри те, що між ними йшлося про ситуацію на Донбасі, про макрофінансову допомогу Україні та безвізовий режим, це був ще й візит-свідчення того, що екс-прем’єр повертається до активної політики.


З одного боку, єдність країн ЄС задля миру та безпеки в східноєвропейському регіоні, з іншого – спільне протистояння загрозам російської агресії. Так офіційно сформулювала мету візиту екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до Брюсселя його прес-служба.

І в Європейській раді на переговорах із Туском, які тривали годину, справді йшлося про останню хвилю ескалації напруження між Москвою та Києвом, недотримання положень «Мінська» та про необхідність консолідації сил європейців.

Популісти, і демагоги є не лише в Україні, але й у окремих країнах-членах ЄС
Арсеній Яценюк

«Зрозуміло, що всередині Євросоюзу зараз почали лунати різні голоси, так як і популісти, і демагоги є не лише в Україні, але й у окремих країнах-членах ЄС, – зауважив Яценюк після перемовин із головою Європейської ради. – Зараз для об’єднаної Європи важливо утримувати єдність у питанні захисту демократичних цінностей та захисту територіальної цілісності України».

Яценюк переконує, що Дональд Туск справді є послідовним прихильником України, який відстоює продовження санкційного та дипломатичного тиску на Росію за її агресію та Крим.

«Він підтримує жорсткий підхід щодо захисту територіальної цілісності, суверенітету, незалежності й необхідності повного виконання з боку Росії мінської угоди, – каже екс-прем’єр. – Це – виведення військ, зброї, припинення вогню і це, фактично, повернення контролю над українською територією українським громадянам і Українській державі».

«Захищаючи Україну, Європа захищає себе»

Яценюк повторює свої ж слова, що вже лунали у Брюсселі з його вуст в часи прем’єрства, мовляв, збереження санкцій – це тест для Євросоюзу, і захищаючи Україну, Євросоюз захищає себе.

«Усе, що робиться сьогодні Російською Федерацією: всі заяви, як президента Росії і прем’єра, так і глави зовнішньополітичного відомства, і основне – те, що відбувається в Криму, Донецьку і Луганську, які є українською територією, – є яскравим свідченням: Росія не готова виконувати «Мінськ», Росія не готова покинути територію України, Росія готова тільки до загострення ситуації.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Питання фінансової допомоги Україні, зокрема, наступного траншу МВФ та допомоги ЄС та США для стабілізації економіки теж було на порядку денному.

«Ми очікуємо, що будуть остаточно завершені всі технічні переговори, і Україна отримає як транш Міжнародного валютного фонду, так і 1 мільярд кредитних гарантій Сполучених Штатів Америки та 600 мільйонів євро від Європейського союзу, які потрібні для стабілізації української економіки», – висловлює сподівання екс-прем’єр.

Скасування віз для громадян України – це інше питання, яке, за словами Яценюка, теж обговорювалося із президентом Туском.

«Позиція президента Європейської ради дуже чітка: для України та українців безвізовий режим є ознакою справжньої європейської інтеграції. Це те, що обіцяли два роки тому, це те, чого очікують громадяни країни, тому я переконаний у тому, що всі рішення з цього приводу вже ухвалені. А ті технічні моменти, які є, будуть врегульовані й ніколи не можуть стати на перешкоді отримання громадянами України безвізового режиму», – переконує колишній український прем’єр.

Голова «Народного фронту» також нагадує, що вже на початку вересня в Європарламенті буде презентація звіту доповідача з питань безвізового режиму Марії Ґабріель та обговорення питання українського «безвізу».

«А завершальною стадією відміни віз буде середина жовтня», – каже український політик.

Літо – час для повернення у велику політику

З огляду на те, що візит до Брюсселя співпав із літнім європейським політичним затишшям, постають питання, чому саме тепер, коли євроустанови спорожніли чи зачинилися для ремонту.

Вочевидь, все це пов’язане із напруженим графіком Туска, який координує дії всіх лідерів ЄС на тлі підготовки виходу Британії із співдружності. На черзі цього місяця зустрічі з Меркель, Олландом, Ґрібаускайте та іншими впливовими європейськими прем’єрами й президентами.

Після відставки, Яценюк, який тривалий час залишався в тіні, нині, задля повернення до політичного життя, скористався літніми незавантаженими планами західних лідерів, і вдався до використання своїх зв’язків часів прем’єрства. Так само, у середу в нього також запланована зустріч у штаб-квартирі Північноатлантичного союзу із заступником генерального секретаря НАТО Олександром Вершбоу.

Вочевидь, цю ж мету український політик переслідував і під час поїздки до США у липні. Про повернення до великої політики свідчать і його останні публічні появи, зокрема, із представниками Кабміну та західними дипломатами, зокрема, американським послом Джеффрі Пайєттом, каденція якого в Україні завершується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG