Доступність посилання

ТОП новини

Керівник кампанії Трампа організовував у Криму протести проти НАТО (світова преса)


Американський тижневик Newsweek друкує аналіз, автор якого припускає новий напад президента Росії Володимира Путіна на Україну. The Wall Street Journal вустами посла США в ОБСЄ закликає світ тиснути на Росію і підтримуваних нею сепаратистів в Україні, щоб ті не перешкоджали місії ОБСЄ. Британський щоденник The Times пише про викриття, пов’язані з можливим отримуванням коштів від Партії регіонів нинішнім керівником виборчої кампанії Дональда Трампа у США Полом Манафортом. А інша британська газета Guardian пише про театральне шоу з України, що нині розповідає про події Майдану мешканцям Единбурга.

«Керівник кампанії Трампа пов’язаний із таємними виплатами готівкою в Києві» – це вже заголовок британського щоденника The Times, журналіст якого здійснив власне дослідження повідомлень про можливе отримання від української Партії регіонів мільйонів доларів Полом Манафортом, політтехнологом зі США. Нині той керує виборчою кампанією Дональда Трампа, а попередніми роками в Україні консультував колишнього президента Віктора Януковича і його, як пише газета, проросійську Партію регіонів. Документи про таємні виплати, що, як мовиться в них, були призначені для Манафорта, які отримав щоденник, стосуються суми в 7,61 мільйона доларів. А коли додати суми, дані про які мають у Національному антикорупційному бюро України, то разом це складе 12,7 мільйона доларів.

У статті зазначено, що наразі немає підтверджень того, що Манафорт справді отримав ці гроші, і Україна звернулася по допомогу в розслідуванні цього до Федерального бюро розслідувань США.

При цьому, пише видання, сам Манафорт заперечив, що взагалі працював для української влади – чим, як мовиться у статті, «спантеличив колишніх київських посадовців». Зокрема, газета цитує колишнього голову президентської адміністрації Андрія Портнова, який підтвердив, що багато разів зустрічався з американським консультантом і в Києві, і у Вашингтоні.

До цього видання додає: «Документи, які відкрило Міністерство юстиції США, як виглядає, підтверджують, що лідер кампанії Трампа ніколи не реєстрував своєї роботи для влади України чи партії Януковича, як вимагає американське законодавство».

Крім того, додає журналіст-автор статті, колишня речниця Віктора Януковича Ганна Герман у розмовах із ним кілька разів змінювала позицію щодо таємних бухгалтерських книг Партії регіонів, у яких, як виглядає, йдеться про виплату грошей на користь американця. Спершу вона, здається, визнала, що ці книги справжні. Потім, дізнавшись, що в них фігурує ім’я Манафорта, її особистого друга, змінила думку і стала стверджувати, що, можливо, такі документи й існували, але зараз їх напевне не може бути, бо всі документи Партії регіонів, за її словами, були спалені 2014 року. І, нарешті, Герман стала взагалі заперечувати, що такі документи будь-коли існували, а бухгалтерські книги, що опинилися у слідства, стала називати підробкою.

Крім того, у статті наводяться дані з отриманого виданням звіту неназваного «чільного українського прокурора», що розслідував діяльність Манафорта в Україні. Цей звіт, підготований іще минулого року, аналізує юридичні можливості переслідування Манафорта в Україні за «змову зі злочинною організацією» і «розпалювання міжетнічної ворожнечі й сепаратизму».

Як мовиться в цьому звіті, 2006 року саме Пол Манафорт організував низку протестів у Криму проти Києва і проти союзу НАТО, які очолила проросійська, як мовиться у статті, Партія регіонів Віктора Януковича. Автор додає, що сам Манафорт відмовився коментувати це. Ці протести тоді змусили скасувати плановані міжнародні навчання під егідою НАТО. За даними звіту, таким чином під керівництвом Манафорта Янукович «заклав підвалини для анексії півострова Росією, яку, як заявив Трамп, він визнає», мовиться у статті.


Максім Такер, автор статті: «Моя стаття про гроші Манафорта: 7,61 мільйона доларів, розписані по 12 пунктах, для керівника кампанії Трампа»

«Путін готується до нового нападу на Україну» – такий заголовок статті, яку оприлюднив у європейському виданні тижневика Newsweek американський аналітик із Університету Чапмана, дослідник Атлантичної ради Джеймз Койл. Він звертає увагу, що президент Росії підготував собі виправдання для воєнного вторгнення з метою з’єднати Крим із окупованими частинами Донбасу, заявивши про нібито відвернені терористичні напади у Криму – яких, наголошує автор, США підтвердити не змогли. Крім того, мовиться у статті, про те, що поновлення бойових дій може бути неминучим, говорять і сепаратисти, і влада України.

Росія ж дійсно зібрала велику кількість своїх військ на адміністративній межі Криму під приводом щорічних військових навчань «Кавказ». І, як нагадує автор, 2008 року Росія так само прикривалася навчаннями, зібравши війська на кордоні Грузії перед вторгненням туди.

«Чому саме зараз? Бо конфлікт на сході України зайшов у глухий кут, хоча бойові дії в регіоні посилилися», – мовиться у статті. Зокрема, липень став найгіршим за рік місяцем для української армії: не менш ніж 42 військових загинули, 181 був поранений.

«Росія може вирішити, що витрачає забагато сил: вона і підтримує сепаратистів на сході України, і воює в Сирії, і потерпає від економічної рецесії, яку ще погіршують накладені через Україну санкції. Тому в інтересах Росії було б швидко покласти край бойовим діям в Україні, навіть якщо Путін вирішить піти задля цього на воєнне вторгнення», – вважає аналітик.

І все це, звертає увагу автор, відбувається у складний час для Заходу: союзники Києва на Заході зазнають «санкційної втоми». Але, наголошує він, «тим не менше, США і Європа мають бути готовими збільшити для Росії ціну можливої нової агресії».

Постійний представник США в ОБСЄ Данієл Бер виступив зі статтею в європейському виданні The Wall Street Journal під заголовком «Зберегти міжнародне спостереження в Україні». Він закликає західних лідерів домагатися, щоб російсько-сепаратистська (це прийняте у владі США визначення) сторона конфлікту на сході України не перешкоджала моніторинговій місії ОБСЄ.

Він нагадав, що «останніми тижнями там спостережені нові російські озброєння, українські військові вже звикли ставати цілями координованих артобстрілів російських і сепаратистських сил, що часто здійснюються з житлових районів, а коригування вогню здійснюють за допомогою російських безпілотників». Міжнародні спостерігачі також підтвердили, що більшу частину боїв на сході України починає російсько-сепаратистська сторона.

Особливо непокоїть, додає дипломат, те, що роботу СММ ОБСЄ в Україні блокують, її членам погрожують, їх залякують і обстрілюють російсько-сепаратистські сили. Від квітня до липня таких випадків блокування патрулів ОБСЄ було понад 120, і у величезній більшості їх це чинили саме об’єднані російсько-сепаратистські сили, нагадує він. Також ці сили виводять із ладу встановлені ОБСЄ камери спостереження і збивають безпілотні апарати місії. «Так діють ті, хто має що приховувати», – звертає увагу представник США в ОБСЄ.

Він додає, що в окремих випадках перешкоди місії чинять і українські військові, але в Києві політичні і військові керівники підтверджують, що вважають це неприйнятним. І, на відміну від іншої сторони, Україна серйозно ставиться до таких інцидентів і карає винних.

Джеффрі Паййєтт, посол США в Україні: «Прочитайте важливу інформацію про СММ ОБСЄ і дії Росії в Україні від мого чудового колеги Дана Бера»


А британський щоденник Guardian пише про українську «повстанську фолк-оперу» з назвою Counting Sheep («Підрахунок овечок») і називає її в заголовку статті «поліфонічним протестом, що ставить вас посеред київського Майдану». Автори цього твору, українська співачка Марічка Кудрявцева і канадець українського походження Марк Марчик, «використовуючи народний спів, архівні відеозаписи і революційну інтерактивну постановку, … вкидають авдиторію Единбурга в саме серце української боротьби».

Обидва майже випадково потрапили на Майдан у Києві наприкінці січня 2014 року і долучилися до допомоги його учасникам, там вони й познайомилися, і пережите привело їх до спроби створити свій твір. Марчик, повернувшись до Торонто, загітував до участі знайомих музикантів – і врешті виник, як пише газета, «імпресіоністський колаж, у якому традиційний спів висловлює суперечливі емоції буремних часів».

За словами видання, ці коляди, пісні українських повстанців і традиційні весільні співи виконуються мовою оригіналу. «Одна з думок була: а що, коли ми взагалі відмовимося від діалогу? А що, коли ми просто розкажемо про події, використовуючи ці тисячолітні пісні, в яких кожна нота тримає в собі всю вагу української історії?» – каже Марчик. А Кудрявцева додає: «Авдиторія може не розуміти слів, але вона розуміє почуття – бо словами це неможливо описати так, щоб це було зрозуміло».

Постановку вже показували в канадському Торонто, тепер вона на сцені в Единбурзі у Великій Британії. За словами газети, це не полеміка проти якогось конкретного політика, а радше звернення до людської солідарності. Вона також наводить слова Марчика: «Це шоу дає вибір. Як ви відреагуєте, коли перед вами постануть такі питання? Тут ставки нижчі, ніж у реальній революції, але, якщо ми добре зробили нашу справу і залучили ваші емоції, то ви відкриєтеся і дасте відповідь на ці питання самі».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG