Доступність посилання

ТОП новини

Націоналізм в Україні і в інших країнах Європи


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Із перших днів відновлення Україною незалежності Кремль лякав росіян і населення Євросоюзу українськими націоналістами. А з початком своєї агресії проти України лякає київською «хунтою» і «фашистами» населення окупованого Криму і частини Донбасу. При цьому кремлівські пропагандисти свідомо ототожнюють ідеологію нацизму і націоналізму, вважають українські експерти. З іншого боку, оглядачі звертають увагу на зростання націоналізму в низці країн Європи, і про істотні різниці між українським націоналізмом та націоналізмом в інших європейських країнах.

Чимало українських істориків та інших науковців говорять про те, що через 25 років після здобуття формальної незалежності від СРСР українці ведуть справжню боротьбу за незалежність від Росії.

Натомість у Москві далі розкручують міф про те, що «українські націоналісти» «узурпували владу» в Києві і через це виникла «громадянська війна». Такий погляд на події та їхнє історичне тло поділяють і багато європейських політиків, які не схильні розглядати Україну як самостійний міжнародний суб’єкт, а отже, для них боротьба українців за незалежність – лише прикра перешкода на шляху взаємовигідних стосунків із Росією.

Український дипломат і публіцист Володимир Огризко пояснює це, серед іншого, браком знань історії тих таки націоналістичних рухів на європейському континенті.

Володимир Огризко
Володимир Огризко
Деякі наші західні колеги погано вивчали марксизм, а отже ми їм повинні спокійно, з аргументами пояснювати, у чому полягають особливості націоналізму українського
Володимир Огризко

«Це ще класики марксизму-ленінізму говорили, що існує два націоналізми – націоналізм нації, яка пригноблює, і націоналізм нації, яка бореться з гнобленням. Бачте, деякі наші західні колеги погано вивчали марксизм, а отже, це означає, що ми їм повинні спокійно, з аргументами пояснювати, у чому полягають особливості націоналізму українського. Адже ми мусимо у черговий раз констатувати, що в Європі нема розуміння того, що відбувається в Україні, при цьому розуміння не те що стовідсоткового, а навіть на більш примітивному рівні. Я вважаю, що це – одна з ключових проблем нашої зовнішньополітичної роботи», – пояснив Огризко у розмові з Радіо Свобода.

На його думку, сучасний український націоналізм допомагає українцям виживати як нації, тим більше, що проти України виступила потужна російська держава з кількасотрічним імперським досвідом. І задля приборкання українців Москва не гребує жодними методами, використовуючи і силу зброї, і силу пропаганди, включно з усталеними міфами про «кривавих» українських націоналістів, каже Огризко.

«Європейський націоналізм здебільшого захисний» – Палій

Позицію Огризка підтримує історик Олександр Палій. Він вважає, що на відміну від націоналізму низки європейських країн сучасний націоналізм українців має національно-визвольний характер і його завдання – формування української нації навколо спільних цінностей і подолання ворогів української держави, котра перебуває у процесі формування, оборони від ворогів і зміцнення.

Олександр Палій
Олександр Палій
Європейський націоналізм розвивається у країнах, які давно сформувались, які міцно «стоять». Він здебільшого захисний, виступає проти чужинців
Олександр Палій

«Натомість європейський націоналізм наразі розвивається у країнах, які давно сформувались, які міцно «стоять». Він здебільшого захисний, виступає проти чужинців», – вважає Палій.

Націоналізм у країнах Європи здебільшого спрямований на так званих «внутрішніх супротивників» або ж на тих, чия поведінка або традиції «не вписуються» в усталені традиції того чи іншого народу й держави. Як сказав Радіо Свобода професор, історик Ярослав Грицак, український націоналізм протистоїть супротивнику зовнішньому – Росії, як і в минулі сторіччя. За його словами, відмінності між українським націоналізмом та європейським типами націоналізму мають історичне підґрунтя.

Ярослав Грицак
Ярослав Грицак
Український націоналізм має виразного зовнішнього ворога. І ним є Кремль, Путін, а для багатьох і Росія
Ярослав Грицак

«Тепер ми бачимо, що український націоналізм має виразного зовнішнього ворога. І ним є Кремль, Путін, а для багатьох і Росія. І це є націоналізм, умовно кажучи, з 19-20 століть. Натомість європейський націоналізм – не зовнішній, а внутрішній. Він спрямований проти внутрішніх груп, які націоналісти вважають загрозою для їхньої нації, і в першу чергу це проти мусульман і мігрантів. Також він спрямований проти гомосексуалізму, інших груп із «асоціальною» поведінкою», – додає Грицак.

Європейський націоналізм дуже сильно орієнтований на Росію, на Путіна, на так звані фундаменталістські цінності
Ярослав Грицак

В Україні, на його думку, націоналізму, спрямованого в середину, немає, а якщо і є, то не має серйозного впливу. Хоча реакція окремих правих політичних сил і націоналістичних організацій на проведення «Маршів рівності» – «тривожний сигнал», визнав Грицак. Але найбільш небезпечним для України з боку «європейського націоналізму» є його «прив’язка» до російських націоналістів. У свою чергу, додає історик, Кремль підтримує своїх «європейських друзів».

«Європейський націоналізм дуже сильно орієнтований на Росію, на Путіна, на так звані фундаменталістські цінності», – наголосив Грицак.

«За умов війни націоналізм є питанням виживання нації» – Лосєв

Як зазначає історик, викладач Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв, у вузькому значенні націоналізм – це насамперед ідеологія, в основі якої лежить ідея нації як найбільшої суспільно-політичної цінності. За умов загрози існуванню нації та держави націоналізм може стати силою, котра єднає націю для подолання загрози.

Подібну ситуацію нині переживає Україна, тож у сучасному українському націоналізмі небезпеки нема, зазначив Лосєв в інтерв’ю Радіо Свобода.

Я у націоналізмі не бачу ніякої небезпеки, як і в патріотизмі, особливо під час війни, коли це є питанням виживання нації, захисту національних інтересів
Ігор Лосєв

«Я у ньому (націоналізмі – ред.) не бачу ніякої небезпеки, як і в патріотизмі, особливо під час війни, коли це є питанням виживання нації, себто, захисту національних інтересів. Я би навіть сказав, навіть певною мірою жертовного захисту. Якщо нація здатна діяти, виходячи з таких позицій, вона має шанси на перемогу. А якщо вона починає діяти, керуючись усілякими ліберальними гаслами, то вона здебільшого приречена на поразку», – наголошує Ігор Лосєв.

Для нього представниками сучасних українських націоналістів і патріотів є герої Небесної сотні і сотні бійців та добровольців, які нині боронять Україну на Донбасі. На думку Лосєва, українська держава не має права нехтувати їхніми подвигами і повинна популяризувати таких людей.

Тим більше, що Росія створює українським героям негативний імідж на міжнародній арені, і чимало європейських політиків і журналістів дивляться на українців «очима Москви», визнає експерт.

«Петро Дужий. Відоме й незнане», як «приклад дослідження своєї родини» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG