Доступність посилання

ТОП новини

Іран визнав, що Росія використовує його авіабазу для ударів у Сирії


Стоп-кадр із відеозапису Міністерства оборони Росії: стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, що зупинявся на базі «Хамадан» в Ірані, скидає бомбовий вантаж на Сирію, 16 серпня 2016 року
Стоп-кадр із відеозапису Міністерства оборони Росії: стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, що зупинявся на базі «Хамадан» в Ірані, скидає бомбовий вантаж на Сирію, 16 серпня 2016 року

В Ірані після первісних заперечень визнали, що російські військові літаки дійсно використовують базу Військово-повітряних сил у цій країні для ударів у Сирії. Але там заявляють, що йдеться суто про посадки з метою дозаправки.

Як заявив голова комітету з національної безпеки і закордонних справ парламенту Ірану Алаеддін Боруджерді, російські літаки дійсно використовують авіабазу «Шагід-Ноже» у віддаленій частині Ірану, приблизно за 50 кілометрів від міста Хамадана на північному заході країни.

За його словами, Вища рада національної безпеки Ірану дала Росії дозвіл на таке використання бази.

При цьому, наголосив він, ніякі російські війська на території Ірану не базуються на постійних засадах.

Раніше в середу спікер парламенту Ірану Алі Ларіджані заявляв, що Росія не має постійної бази на території його країни і що Конституція Ірану забороняє будь-яким іноземним силам базування в цій країні.

Але він при тому наголошував, що Іран має «добру співпрацю з Росією», й додав: «Ми наголошуємо на цьому ясно й чітко».

Схожу версію висловлював в інтерв’ю агентству Associated Press колишній командувач впливового елітного Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Хосейн Канані-Могадам. За його словами, використання Росією бази «Ноже» не означає, що вона стала російською базою. «Іран лише дозволяє російським літакам приземлятися й дозаправлятися там, але все там лишається під контролем іранців», – заявив він.

Протягом останніх двох днів надійшла низка повідомлень, що російські військові літаки тепер вирушають знищувати супротивників режиму президента Сирії Башара аль-Асада не тільки безпосередньо з Росії чи з бази в Сирії, але вже і з території Ірану. При цьому в повідомленнях ішлося про «іранську базу «Хамадан», що не давало ясності, про яку власне авіабазу йдеться.

За повідомленнями з Сирії, внаслідок повітряних ударів чи то сирійських урядових, чи то російських сил лише по місту Ідліб, яке контролюють супротивники режиму, і лише за середу загинули не менш ніж 17 людей і ще принаймні 30 були поранені.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступив на захист використання його країною бази в Ірані і відкинув критику США, що це може порушувати резолюції ООН. За його словами, не йдеться про постачання, продаж чи передачу Іранові бойових літаків, що заборонено цими резолюціями. Як заявив Лавров, Росія використовує свої бойові літаки з території Ірану зі згоди цієї країни «для участі в контртерористичній операції» в Сирії.

У вівторок у Державному департаменті США заявляли, що використання російською військовою авіацією авіабази «Хамадан» в Ірані для завдання ударів по цілях у Сирії може порушувати резолюцію Ради безпеки ООН. Як заявляв тоді речник Держдепартаменту США Марк Тонер, це питання вивчають юристи американського зовнішньополітичного відомства.

Тонер зазначав також, що використання іранської бази у будь-якому разі «не сприяє» припиненню насильства в Сирії і є «недоречним, але не дивним».

Росія з минулої осені втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Асада, якому відмовила в легітимності значна частина країн Заходу й арабського світу. При цьому вона офіційно заявляє, що має в Сирії на меті боротися з «терористами». Таким чином світова спільнота визначає в Сирії екстремістське угруповання «Ісламська держава», а також низу інших ісламістських угруповань, що воюють проти «Ісламської держави», але пов’язані з екстремістською мережею «Аль-Каїда». Росія при цьому користується термінологією режиму Асада, який записує в «терористи» всіх його супротивників, а не тільки згаданих вище. За даними з відкритих джерел, більшість ударів Росії здійснюється саме проти відносно поміркованих супротивників Асада, а не проти ісламістів.

XS
SM
MD
LG