Доступність посилання

ТОП новини

Україна має просити допомоги білоруських інструкторів для територіальної оборони – Скіпальський


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Олена Литвинова

Український учасник мінського переговорного процесу в питаннях вирішення ситуації на Донбасі Євген Марчук, який свого часу працював в Україні прем'єр-міністром, міністром оборони і очільником Служби безпеки, вважає, що Україна повинна більш уважно відстежувати ситуацію в Білорусі в контексті можливих нових військових загроз з боку Росії.

«Перш за все, я би рекомендував переглянути весь дипломатичний сектор як той, що забезпечує зовнішньополітичну діяльність. Президент України має дипломатичну освіту, сам добре знає англійську мову, але, крім президента, має працювати машина. Тільки ось ці три компоненти – представництво в НАТО, посол в Мінську, представництво в Раді безпеки ООН – свідчать про те, що машина дуже серйозно кульгає», – сказав Євген Марчук 17 серпня в Києві під час дискусії на круглому столі «Росія проти України: останній шанс Путіна?».

Представник України в мінській переговорній групі звернув увагу на те, що за понад рік у Білорусі не призначено нового українського посла після відставки в травні 2015 року Михайла Єжеля, якого українська влада зараз розшукує в рамках кримінальної справи про неналежне виконання ним службових обов'язків на посаді міністра оборони.

«Хто знає, що відбувається у військовому сенсі в Білорусі щодо України? У структурному відношенні? А що в Гомелі? Я не хочу заглиблюватися, це специфічна тема, але я можу сказати, що там накопичуються дуже серйозні проблеми для України, незважаючи на те, що президент Лукашенко заявляє, що з білоруської землі не буде війни проти України», – додав Євген Марчук.

Водночас колишній голова військової контррозвідки України Олександр Скіпальський вважає, що Україна буде звертатися до Білорусі за інструкторською допомогою в організації територіальної оборони.

«В основі непереможності Росії в разі зовнішньої агресії – народна партизанська і регулярна війна. Те ж саме, до речі, зробили і в Білорусі. Так звані «народні ополчення» виконують свої завдання без відриву від виробництва, а в мирний час на «ополчення» може покладатися охорона кордону протяжністю понад 7000 кілометрів. Якщо керівництво Росії побачить, що на всій території України створено умови для ведення такої війни, чи зважиться вона на відкриту агресію? Захопити територію можна, а ось утримати – складно. Було б непогано, щоб наші дипломати або військові звернулися до Білорусі щодо надання допомоги інструкторами в організації створення такої системи. Наскільки мені відомо, у них вона фундаментально відпрацьована, а якщо буде відмова, то якраз і перевіримо їхнє ставлення до України», – зазначив Олександр Скіпальський.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруськоїредакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG