Доступність посилання

ТОП новини

Концерти російських співаків скасовують через протести українців


Віллі Токарев
Віллі Токарев

Київ – Кияни не захотіли слухати російський шансон у живому виконанні: через хвилю обурення організатори скасували запланований осінній концерт виконавця російського шансону Віллі Токарева у столичному палаці «Україна». Приводом стали візити Токарева до Криму. Адміністрація палацу мистецтв спершу заперечувала, що Токарев їздив на український півострів, окупований Росією, але невдовзі змінила свою позицію на протилежну. Українські співаки, мистецтвознавці та культурні оглядачі вважають скасування концерту російського шансоньє закономірним. Однак частина з них закликає українську владу і суспільство не робити з таких заборон загальне правило, та не сприймати апріорі негативно всіх російських виконавців.

​Сольний концерт американського російськомовного співака Віллі Токарева, якого ще називають «королем російського шансону», який мав пройти 22 листопада в Києві, скасували. Першою про це повідомила головний редактор видання «Публічні люди» Наталія Влащенко, посилаючись на свої джерела в палаці «Україна», де мав відбутися концерт.

Віллі Токарев любить виступати в Криму. Артист був запрошений в Україну Дмитром Гордоном
Наталія Влащенко

Причина – поїздка Токарева з концертом до анексованого Криму, написала Влащенко в Facebook.

«Вчора ми написали про підготовлюваний концерті Віллі Токарева, який любить виступати в Криму. Артист був запрошений в Україну Дмитром Гордоном. «Публічні люди» обов’язково відвідали б цей захід з фотоапаратом, бо на нього збиралися депутати і чиновники. Але... вже розвідка доповіла, що концерт скасували. Не дарма працюємо», – написала Влащенко.

Інформація про підготовку концерту російського шансоньє викликала хвилю обурення українців.


Тим часом, інтернет-видання окупованого півострова розтиражували повідомлення про поїздки цього співака до Криму упродовж двох останніх років.

15 серпня інформацію про те, що Токарев не раз виступав в окупованому Криму, директор палацу «Україна» Роман Недзельський назвав неправдивою.

«Це все брехня – поменше читайте «Фейсбук», – порадив він журналістам. СБУ перевіряла інформацію – все в порядку!» – зазначив Недзельський.

Однак вже 16 серпня керівництво «Палацу «Україна» змінило свою думку на протилежну.

На сайті концертного майданчика з’явилося повідомлення про те, що концерт Віллі Токарева скасували через незадоволення українців тим фактом, що «король шансону» відвідував з концертами окупований Росією Крим.

«Національний палац мистецтв «Україна» приносить офіційне вибачення за прикрий інцидент погодження організації концерту Віллі Токарева!

Адміністрація Палацу використовує Перелік діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України, затверджений Міністерством культури на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України та Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. У затвердженому списку небажаних осіб на території України громадянина США Віллі Токарева не було вказано», – пояснюють в палаці «Україна».

У зверненні представники палацу мистецтв вже визнають, що факти про візити Токарева до Криму є перевіреними та дякують українцям, які звернули увагу на ці повідомлення.

«У серпні 2015 року Віллі Токарев брав участь у фестивалі на території тимчасово окупованого півострова Крим, повідомляємо, що робота з організатором даного концерту припиняється, а сам захід скасовується!» – ідеться у зверненні.

Експерти і митці: не пускати прихильників анексії – й популяризувати українське

Україна має не допускати виступів виконавців, які ставлять під сумнів суверенітет держави, а паралельно, підтримувати власний продукт, заявила у коментарі Радіо Свобода українська співачка Леся Горова.

Української музики в радіоефірі та на телебаченні має бути більше за квоту в 33%. Ті російські виконавці, які підтримують Україну, а їх небагато, ми їх поіменно знаємо
Леся Горова

«Якщо Токарев їздить до окупованого Криму – то показує свою позицію, що в цій ситуації підтримує Росію. Політика України має бути ще жорсткішою: української музики в радіоефірі та на телебаченні має бути більше за квоту в 33%. Ті російські виконавці, які підтримують Україну, а їх небагато, ми їх поіменно знаємо – нехай приїжджають. Інші – вони, звісно, в Україні завжди добре заробляли – їм тут робити нічого».

Український режисер та організатор мистецьких подій в Україні Влад Троїцький, тим часом, вважає, що українцям треба не ініціювати заборони, а просто бойкотувати митців, творчість або позиція яких їм не до вподоби.

«Я не надто стежу за життям Токарева, але загалом я – проти заборон. Заборона – це позиція слабкого, такий собі діалог на рівні «сам ти дурень». А якщо люди на концерт не прийшли – оце і буде позиція громадянського суспільства. Натомість треба пропонувати свій український, якісний продукт»,– визнає Троїцький.

Скасування концерту Віллі Токарева у Києві не вважає великою втратою для української аудиторії мистецький оглядач та критик Юрій Володарський. Але він наголошує, що не варто застосовувати загального негативного шаблону щодо всіх російських виконавців.

Обурює, що російські митці дозволяють собі сприймати Крим частиною Росії, і їздять туди як до Москви чи Пітера
Юрій Володарський

«Моє ставлення до подібних інцидентів – неоднозначне. У випадку з Токаревим ці протести людей обурення не викликають. Обурює, що російські митці дозволяють собі сприймати Крим частиною Росії, і їздять туди як до Москви чи Пітера. Але іноді доходить до абсурду. Так у фільмах Кіри Муратової, а це золотий фонд українського кіно, грав Олег Табаков, який потім підтримав анексію. Тобто фільми з його участю – заборонені. Проблема, що люди готові охоче створювати собі ворогів з тих митців, які загалом не мають виразної політичної позиції. Мені буде шкода, якщо скасують концерт Тетяни і Сергія Нікітіних у Києві – бо нині серед киян піднялася хвиля обурення. Пригадують слова Тетяни про Майдан, які були не так злим наміром, як дурістю», – зауважує Володарський.

Малюнок, поширений у соцмережах
Малюнок, поширений у соцмережах

Зі свого боку музичний критик Юрко Зелений – виступає за тотальне усунення з медіапростору зразків російської музики, кіно та телевізійних шоу.

В нинішніх умовах війни з «рашизмом» на всіх щаблях має бути повне відчуження всієї «рашистської» культури, музики та кіно
Юрко Зелений

«Питання не в тому, що Токарев їздив до Криму, а в тому, що це виконавець блатних пісень. Таких виконавців треба було б гнати копняками незалежно від того, був би нині Крим окупований чи ні. А в нинішніх умовах війни з «рашизмом» на всіх щаблях має бути повне відчуження всієї «рашистської» культури, музики та кіно, включно з продуктом, створеним в Україні, але таким, який не має нічого українського, і є зразком російської культури».

Це не перший подібний випадок. Так, заборонений в’їзд до України російському співаку Йосипу Кобзону, який співав для російсько-сепаратистських сил на Донбасі. Нещодавно в Одесу не пустили репера Олексія Долматова, який виступає під псевдонімом «Гуф». Він мав намір виступати в нічному клубі «Боно» в Одесі 16 серпня, далі будівлі аеропорту він і його команда потрапити не змогли. Артист, як виявилося, внесений до списку персон нон грата від українського Мінкультури ще в 2015 році після того, як Гуф дав кілька концертів в окупованому Криму. СБУ заборонила реперу в’їзд на три роки.

Натомість російський рок-співак Андрій Макаревич публічно виступив проти анексії Криму і дій російських військ на Донбасі. Він відмовився від усіх запрошень виступити в анексованому Криму, водночас кілька разів за останні два роки давав концерти в Україні. І навіть – виступав у звільнених від проросійських сил містах Донеччини.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG