Доступність посилання

ТОП новини

В Україні лежать 4 мільярди доларів невикористаних грантів – представник Мінекономіки


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Фігуранти «амбарної книги» Януковича в Україні зі своїх посад не звільнялися, а Пол Манафорт втратив посаду у виборчому штабі Дональда Трампа, що свідчить про наявність політичної культури у Сполучених Штатах, на відміну від України. Такий коментар озвучила в ефірі «Голосу Америки» директор департаменту міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Трегуб. Як повідомлялося, американського політтехнолога Пола Манафорта, який очолював виборчий штаб кандидата в президенти США Дональда Трампа, відправили у відставку після низки звинувачень у корупції. Зокрема його підозрюють в отриманні приблизно 13 мільйонів доларів від колишнього президента України Віктора Януковича.

Ще один висновок – українська корупція досягла глобального масштабу, раз вона впливає навіть на хід політичної боротьби у США, додала вона.

«Тут немає чому особливо радіти, тому що «Україна» і «корупція» є такими словами, які стоять дуже близько одне до одного і всі нас так асоціюють. Але позитив у тому, що ми стаємо відкритою країною, ми рухаємося, у нас багато є реформ, спрямованих саме на відкритість інформації, яка буде допомагати боротися з корупцією», – зазначила Олена Трегуб.

Говорячи про надходження закордонної допомоги, директор департаменту міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України повідомила, що нині в Україні лежать близько чотирьох мільярдів доларів США невикористаних грантових коштів, наданих на розвиток країни.

«Зараз у нас (в уряді – ред.) лежить портфель на приблизно 4 мільярди доларів грантових грошей, безповоротних. Це офіційна допомога розвитку України, яку ми отримуємо від іноземних урядів та міжнародних організацій», – повідомила вона.

Також, за її словами, в уряді є портфель міжнародних кредитів до 9 мільярдів доларів.

Низька спроможність України виконувати ці проекти, тому відповідні гроші не використовуються
Олена Трегуб

«Ці всі гроші даються нам не у формі готівки в бюджет, а в формі певних проектів, які треба виконувати. Низька спроможність України виконувати ці проекти, тому відповідні гроші не використовуються», – констатувала Олена Трегуб.

Вона пояснила, що крім виділення грошей, скажімо, на якийсь інфраструктурний проект, для його реалізації потрібно провести низку операцій: найняти підрядника, звільнити від ввізного мита обладнання тощо.

«Зараз ми працюємо над тим, щоб збільшувати можливість України абсорбувати ці іноземні кошти. Але багато з цих грошей нам дають у формі зарплат для консультантів, а саме на технічну допомогу», – додала представник Мінекономрозвитку. На її думку, до таких консультантів Україна також має ставити питання: «Їхня робота повинна моніторитися, від них повинні вимагатися результати, а не просто процеси», – зауважила Олена Трегуб.

Фінансова допомога використовується ефективно, коли країна чітко знає, на що їй потрібна допомога, і коли вона уже має бачення певної реформи, додала вона.

«Наприклад, ми мали певний пул грошей від трьох донорів: від Швейцарії, Євросоюзу і Канади. Оскільки ті, хто виробляли політику в Україні, хотіли ці гроші витратити саме на реформу дерегуляції, ми знали, що нам треба найняти 70 українських юристів, які перепишуть все законодавство. Нам дали на це грошей, і ми створили Офіс ефективного регулювання на донорські гроші. Молоді хлопці і дівчата, українські юристи, які хочуть змінити цю країну, вони зараз дуже ефективно працюють і вже в них цілий пакет законопроектів, які чекають голосування в парламенті», – навела приклад Олена Трегуб.

Вона також закликала представників української діаспори і тих українців, хто навчається чи працює за кордоном, зокрема у США, активніше долучатися до роботи в Україні і реалізувати себе.

«Чому Україна потребує для реформ міжнародних консультантів? Тому що вважається, що їхній досвід і знання є такими, що не знайдеш в Україні. Тим більше, якщо міжнародний консультант матиме українське походження, у нього буде більша мотивація змінити країну, патріотизм – це буде набагато корисніше Україні. Але, на жаль, просто зараз ще немає для діаспори можливостей працювати в Україні масово», – зауважила директор департаменту міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Трегуб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG