Доступність посилання

ТОП новини

Співачка LinA закликає схаменутися тих, хто заплутався і зрадив Україну


Співачка LinA у кліпі до пісні «Я не хочу»
Співачка LinA у кліпі до пісні «Я не хочу»

LinA – українська співачка з німецької діаспори – написала в Берліні нову пісню, яку назвала «Я не хочу». Прем’єра пісні відбулася у Києві в понеділок в рамках VI Всесвітнього форуму українців. Але в радіоефірі слухачі Радіо Свобода не лише першими змогли почути цю пісню, а й дізналися від співачки, який меседж вона вклала в неї. «Ця моя пісня – пісня-пересторога всім заплутаним, хто зрадив Україну. Звісно, ми знаємо, що таких чимало і це наче мій заклик до цих людей – схаменутися і збагнути жахіття своїх вчинків проти України й українського народу, і покаятися перед країною. Тому що рано чи пізно все рівно переможе добро» – в цьому переконана співачка, яка рік тому стала відомою після відеокліпу «Єдина Україна – Україна вільна». В інтерв’ю Радіо Свобода LinA розповіла, які події наштовхнуни її на ідею нової пісні.

​– Скажімо так. Мені хотілося показати у цій короткій пісні всі події, які сталися за ці трохи більше ніж 2 роки, які жахіття пережила Україна, український народ, скільки горя сталося, і це, так би мовити, мій заклик до людей, які підтримують війну, які розпочали цю війну: схаменутися.

Ця відео-робота – це данина моїй Україні і моральна підтримка нашим людям у складний час. Війна увірвалася в наш дім

З іншого боку, в пісні є також заклик до всіх українців, які живуть також і за кордоном, що навіть, живучи далеко від своєї рідної землі, маємо пам’ятати про свої корені і підтримувати свою країну. Так би мовити, у відео я наважилася зіграти Україну – спочатку Україну квітучу, Україну щасливу, а потім – Україну в розпачі, в траурі, сльозах після всього, що принесла нам війна, після тисяч загиблих наших людей, серед наших солдат як і мирного населення і, взагалі, непричетних до України пасажирів збитого літака. За всіма ними наш біль і скорбота.


Ця відео-робота – це данина моїй Україні і моральна підтримка нашим людям у складний час. Війна увірвалася в наш дім, змінила все повністю і після цього ми вже інші.

– За цей рік Ви проявили дуже таку чітку громадянську позицію – Ви багато спілкувалися, скажімо, з німецьким зовнішньо-політичним відомством, писали листи до канцлера Німеччини, вимагали звернути увагу на долю українських полонених. Відтак Ви змогли самі переконатися в тому, наскільки громадянська позиція може допомогти відкрити очі на ситуацію довкола України. Який Ваш досвід в цьому плані?

– В цьому плані я можу сказати, що підтримка України є, і вона є в різних колах – політичних, колах медіа, але звісно, що вона не така велика, як хотілося б. Те, що робить наша діаспора, те, що роблять наші волонтери – це, звісно, дуже маленька частка того, що потрібно робити. Тому що нас не дуже багато, і, звісна річ – неможливо впоратися в усіх напрямках. Але коли ми починаємо щось робити, коли ми намагаємося допомогти своїм людям, коли ми звертаємося в різні установи до політиків – то реакція є і підтримка є. Але хотілося би, звісна річ, щоб вона була ще потужнішою.

– Відео-кліп до цієї пісні – де Ви його записували – чи це було в Німеччині, чи це було в Україні? Чи десь інде?

– Відео ми записували під Берліном в Німеччині, в маленькому мальовничому селі Вількендорф. Нам дуже поталанило з багатьма людьми, які були задіяні в цьому проекті, і ми дуже вдячні всім людям, які нас підтримали в цій відео-роботі. Дуже була клопітлива робота, дуже довга підготовка – майже півроку. Тому і сподіваємося, що пісня сподобається і наша відео-робота також.

Бажаю українцям триматися разом, допомагати один одному

– Що б Ви побажали слухачам Радіо Свобода, які є першими слухачами Вашої пісні в радіоефірі, адже сьогодні – її прем’єра?

– Я бажаю всім нашим людям, українцям триматися разом, допомагати один одному. Тому що лише разом ми сила і де б ми не були – пам’ятати про свою Україну.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG