Доступність посилання

ТОП новини

Анджей Дуда підтвердить у Києві стратегічне партнерство Польщі та України – експерти


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі у Києві. Грудень 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі у Києві. Грудень 2015 року

Варшава – У вівторок ввечері президент Польщі Анджей Дуда розпочинає дводенний візит до України. Лідер польської держави візьме участь в головних заходах із відзначення 25-річчя Незалежності України. У Києві Анджей Дуда проведе двосторонню зустріч з президентом України Петром Порошенком. Обидва президенти підпишуть спільну декларацію, в якій йтиметься про польсько-українські стосунки. Радіо Свобода запитало польських експертів про мету і значення цього візиту для подальших відносин двох сусідніх держав.

Анджей Дуда прилітає до Києва у переддень Дня Незалежності України. Проте у його вечірній програмі не передбачено жодних офіційних заходів. Натомість, у середу разом із Петром Порошенком він візьме участь у святкових заходах на Майдані Незалежності.

Кшиштоф Щерський, державний секретар канцелярії польського президента наголошує на тому, що візит Анджея Дуди в Україну – винятковий. В коментарі польському інформагентству IAR він зазначив, що на українському святі Дуда буде єдиним закордонним гостем у ранзі голови держави. Після урочистостостей на Майдані відбудеться зустріч голів двох держав, на якій президенти оголосять текст спільної декларації. За словами Щерського, у Києві Дуда говоритиме про значення Незалежності України для польсько-українського сусідства. Крім цього, Анджей Дуда виступить із промовою перед українським дипкорпусом.

Це виняток у практиці української держави – що голова іншої держави виступає з промовою перед дипломатичним корпусом
Кшиштоф Щерський

«Це виняток у практиці української держави – що голова іншої держави виступає з промовою перед дипломатичним корпусом. Це якоюсь мірою також наголошуватиме винятковість візиту пана президента», – каже Щерський.

Не треба повязувати візит Дуди в Україну лише з «волинською» резолюцією Сейму

Павел Коваль, політик та екперт з польсько-українських відносин вважає, що участь Анджея Дуди у заходах із відзначення 25-річчя Незалежності України – це логічне продовження дотеперішньої польської закордонної політики. Він нагадує, що Польща була першою державою світу, яка визнала Незалежність України. За його словами, оцінювати та інтерпретувати візит Дуди до Києва потрібно саме в ширшому історичному контексті, а не тільки в світлі останніх подій. Коваль не погоджується з думкою, що участь Дуди в українських урочистостях – це всього лише намагання заспокоїти настрої українців після «волинської» резолюції польського Сейму.

Пошана Незалежності України і переконання, що ця незалежність є одним із найважливіших чинників безпеки Польщі – це один із головних елементів польської закордонної політики
Павел Коваль

«Незалежно від «волинської» резолюції, якщо президент України запрошує президента Польщі до участі в такій урочистості, то, думаю, кожен польський президент прийняв би таке запрошення саме з таких стратегічних міркувань. Пошана Незалежності України і переконання, що ця незалежність є одним із найважливіших чинників безпеки Польщі – це один із головних елементів польської закордонної політики», – зазначив Павел Коваль.

Анджей Росінський, польський історик та дипломат стверджує, що візит Дуди до Києва під час відзначення 25-річчя Незалежності України підтверджує стратегічний характер стосунків Польщі та України. За його словами, підтвердженням цієї стратегії взаємин сусідніх держав буде спільна декларація двох президентів.

Передусім домовленості, яких буде досягнуто під час цього візиту стосуватимуться поточної стратегічної співпраці Польщі та України
Анджей Росінський

«Передусім домовленості, яких буде досягнуто під час цього візиту стосуватимуться поточної стратегічної співпраці Польщі та України, хоча, без сумніву, у тлі будуть історичні справи такі, як липнева резолюція Сейму про «волинський злочин». Думаю, цей візит буде нагодою для того, щоб пошукати відповіді на запитання, які можуть виникнути в зв’язку з липневою резолюцією Сейму», – вважає експерт.

Росінський не сподівається, що під час візиту Дуди до Києва буде досягнуто якихось принципових домовленостей у питаннях історії. Проте, на його думку, це не означає, що, попри різне бачення минулого, Польща та Україна послаблять стратегічну співпрацю.

Візит президента в День Незалежності до Києва – виразний сигнал про підтримку Польщею суверенності України та її територіальної цілісності
Анджей Росінський

«Питання «волинського злочину» залишається питанням історії, а не чимось, що обтяжує польсько-українські стосунки. Це пов’язано з ситуацією в Європі й агресивною політикою Росії. Візит президента в День Незалежності до Києва – виразний сигнал про підтримку Польщею суверенності України та її територіальної цілісності», – стверджує дипломат.

Анджей Росінський каже, що Польща та Україна – це, наче старе подружжя, яке зараз проходить випробування на міцність. Експерт переконаний, що обидві держави зуміють зберегти нормальні відносини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG