Доступність посилання

ТОП новини

Українські ветерани вперше бігтимуть марафон Морської піхоти США


Ілюстраційне фото. Українські військові біля Дебальцева. Лютий 2015 року
Ілюстраційне фото. Українські військові біля Дебальцева. Лютий 2015 року

Українські військові вперше візьмуть участь у 41-му марафоні Морської піхоти США. Цей масштабний забіг відбудеться наприкінці жовтня у Вашингтоні. До Сполучених Штатів з’їдуться військові з Канади, Данії, Грузії, Франції, Литви, Естонії та Австралії. Від України поїдуть четверо вояків, яким війна принесла поранення чи ампутацію кінцівок. Багато хто з них ще кілька місяців тому не міг пройти і десяти метрів без допомоги. Та вже незабаром вони бігтимуть 10 кілометрів пліч-о-пліч із такими ж ураженими війною людьми з інших країн.

На один день американський мегаполіс Вашингтон затихає: до столиці Сполучених Штатів з’їжджаються понад 30 тисяч військових та їхніх близьких, ветеранів, медиків та активістів. Так відбувається марафон Морської піхоти США, у якому Україна 30 жовтня вперше візьме участь.

Українські ветерани вперше бігтимуть марафон Морських сил США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00


Представлятимуть Україну четверо ветеранів АТО: Павло Степанов, Вадим Свириденко, Дмитро Фесенко, Вадим Мазниченко. У них поранення та ампутації різного ступеня тяжкості. Та чоловіків об’єднує тривалий період реабілітації та прагнення жити звичним життям: працювати, рибалити, бігати марафони.

«Я хочу подякувати за можливість брати участь у цих змаганнях, по-перше, свою сім’ю. Адже ці люди підтримали, заради цих людей я встав», – каже Антон Степанов.


Ветерани на протезах можуть бігти навіть 42 кілометри

Українці бігтимуть 10-кілометровий забіг. І хоч це здається надзвичайно великою дистанцією для тих, хто лише недавно став на ноги, утім, це цілком реальна мета.

Генерал Володимир Гаврилов, аташе з питань оборони посольства України у США, розповідає, що досвідчені ветерани, які з року в рік біжать цей міжнародний марафон, беруть дистанцію у 42 кілометри, хоча і пересуваються на протезах.

«Відбір наших учасників відбувався із багатьох охочих. Основний підхід полягав у тому, що люди мали фізично відповідати вимогам цього заходу, щоби були вмотивовані. І щоб дійсно гідно представили Україну на цьому заході», – каже Гаврилов.

Українським ветеранам проведуть екскурсію Пентагоном і Білим домом

Спеціально для української команди розробили цікаву програму. Окрім консультацій із такими ж пораненими з інших країн та реабілітологами, їм проведуть екскурсії Білим домом, штаб-квартирою Міністерства оборони США, Сенатом США та ще низкою урядових приміщень, які зазвичай закриті для гостей.

Переліт, проживання та харчування українських ветеранів і їхнього супроводу бере на себе американсько-британський фонд Allied Forces Foundation. Його представник Стюарт Тейлор, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, розповів, що й сам неодноразово біг цей марафон.


«Головна ідея марафону Морської піхоти – зібрати разом наших партнерів та друзів. Щоб бути пліч-о-пліч. І це той підхід, який НАТО затвердив багато років тому: ми тримаємось разом, б’ємось разом, вчимось разом і реабілітовуємось також разом», – сказав Тейлор.

«Ми другий рік не можемо «народити» закон про реабілітацію»

До того, як почати готуватись до марафону, двоє з чотирьох учасників від України вже пройшли курс лікування в Америці. Вони, як і багато інших медиків та активістів, які опікуються пораненими ветеранами в Україні, сумно знизують плечима: реабілітація в Україні на значно нижчому рівні.

Найперше, чого бракує Україні, – системного підходу та кваліфікованих фізіотерапевтів та реабілітологів, каже Всеволод Стеблюк. Він відповідає за реабілітацію у Збройних силах та планує в рамках марафону взяти участь у міжнародному симпозіумі, присвяченому цій темі. Не можна сказати, що в Україні не робиться нічого, додає Стеблюк, утім, часто хороші ініціативи гальмуються на законодавчому рівні, або ж їх надто складно реалізувати без грошей із Заходу.

Ми другий рік не можемо «народити» закон про реабілітацію
Всеволод Стеблюк

«Ми другий рік не можемо «народити» закон про реабілітацію. Ми другий рік не можемо ввести спеціальності «фізичний терапевт», «лікар фізичної та реабілітаційної медицини», «ерготерапевт», – каже Стеблюк.

Планується, що за підтримки спонсорів наступного року на марафон Морської піхоти США поїде вже чисельніша делегація від України. Окрім того, Україна готується до схожих «Ігор нескорених» у Торонто, де змагатимуться у різних видах спорту поранені військові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG