Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Нємцова не може сформувати колегію присяжних


Московський окружний військовий суд не зміг сформувати колегію присяжних у справі про вбивство Бориса Нємцова. З 59 кандидатів, 45 взяли самовідвід через особисті причини. Оскільки суд повинен відібрати 12 основних і, щонайменше, шість запасних присяжних, то до повторного формування колегії він знову повернеться наприкінці вересня.

Суд у справі Нємцова не може сформувати колегію присяжних
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У середу, 24 серпня, Московський окружний військовий суд в закритому режимі розпочав процедуру відбору присяжних. Спочатку електронна система методом випадкової вибірки створила список з 5 тисяч кандидатів до колегії, усім їм були направлені запрошення на співбесіду. Однак з 59 тих, що прийшли, 45 осіб взяли самовідвід. Причини формально-особисті, однак на думку адвоката сім’ї Бориса Нємцова Вадима Прохорова, людьми рухає страх.

За цим злочином можуть стояти деякі керівники з числа вищих посадових осіб Чеченської республіки
Вадим Прохоров

«Ті кандидати в присяжні, хто взяв самовідвід, мають свої причини – я цього не заперечую. Але у мене викликає певні сумніви дуже високий відсоток тих, хто відмовився від участі в даному судовому процесі у ролі присяжних. Я не можу виключати, що багато хто просто боїться того, що за цим злочином можуть стояти деякі керівники з числа вищих посадових осіб Чеченської республіки», – вважає Прохоров.

За словами Вадима Прохорова, слідству у справі про вбивство Бориса Нємцова вдалося знайти виконавців. Замовники, як і раніше, невідомі.

Чеченський слід та особливості процесу

На лаві підсудних п’ятеро осіб, всі вони чеченці: Заур Дадаєв, Анзор і Шадід Губашеви, Темірлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв. Їх звинувачують у вбивстві в складі організованої групи, і в незаконному зберіганні зброї.

Втім, національних причин у відмові людей від участі в процесі в ролі присяжних не вбачає провідний науковий співробітник сектора проблем правосуддя Інституту держави і права РАН, кандидат психологічних наук Людмила Карнозова. На думку фахівця, головна проблема у тому, що до цього процесу привернута особлива увага.

За цим процесом буде особлиий супровід, особливий нагляд, дуже багато чого особливого, в тому числі, можливо, і страх
Людмила Карнозова

«Тут мені здається, питання не стільки у вузькому сенсі в національності, скільки в самій специфіці цієї справи, у фігурі Бориса Нємцова. Мені здається, що за цим процесом буде особлиий супровід, особливий нагляд, дуже багато чого особливого. В тому числі, можливо, і страх, в цілому це специфіка цього процесу», – зауважує Карнозова.

Московський окружний військовий суд повернеться до формування колегії присяжних по справі Бориса Нємцова 28 вересня.

Борис Нємцов був убитий 27 лютого 2015 року в центрі Москви. Всі учасники процесу сподіваються на те, що через півтора року після трагедії можна буде говорити про початок судового розгляду по цій гучній справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG