Доступність посилання

ТОП новини

Для повномасштабного вторгнення в Україну у Росії немає ні бажання, ні боєготовності – експерт


Перевірка боєготовності військ у Західному військовому окрузі Росії, 25 серпня 2016 року
Перевірка боєготовності військ у Західному військовому окрузі Росії, 25 серпня 2016 року

Науковий співробітник Інституту Кеннана при Центрі Вудро Вілсона, військовий експерт Майкл Кофман не бачить особливих підстав для занепокоєння з приводу раптової перевірки боєготовності російських збройних сил. Оскільки ці навчання, незважаючи на їх раптовість, все ж давно були заплановані.

«Незабаром почнуться найважливіші для Росії щорічні стратегічно-оперативні військові навчання «Кавказ-2016», до цього проводиться раптова перевірка боєготовності військ», – каже він. Та все ж радить українцям у цій ситуації підвищити боєготовність і власних військ.

Військовий експерт наголосив, що нинішня російська армія після військових реформ з кінця 2008 року та модернізації 2011 року набула високого рівня модернізації та боєготовності. Щоб успішно протистояти російській військовій машині, Україні потрібно створити справжню професійну армію, переконаний Майкл Кофман.

Українська армія створила дуже великий мобілізаційний резерв. Це певною мірою готує країну в разі великомасштабного вторгнення Росії, але зрозуміло, що у неї такого бажання і такої боєготовності немає
Майкл Кофман

«Її потрібно створювати з особистої ініціативи, а не просто щоб якось потрапити в НАТО, як відбувалося це раніше. Поки що українська армія створила дуже великий мобілізаційний резерв. Тобто пропустили дуже багато солдатів через бойову службу і дуже слабкий, мінімальний рівень боєготовності. Це певною мірою готує країну в разі великомасштабного вторгнення Росії, якби Росія хотіла захопити всю Україну. Але зрозуміло, що у неї такого бажання і такої боєготовності немає», – наголосив експерт.

Але незважаючи на це, за останні два роки Україна всерйоз так і не почала на практиці створювати професійну армію, вважає він.

«Навіть якби Україна могла зробити частину своєї армії професійною, контрактною: може 30, 40 тисяч солдатів. Не армію, в якій 200 тисяч солдатів на папері, але боєздатність дуже слабка, – армію, котра менша, але є фінансові ресурси її підтримувати, забезпечувати, дати їй модернізоване озброєння. А не радянської армії 80-го року, як ми в основному бачили на параді: БМ-30 «Смерч», «Піон» тощо – це переважно радянський спадок», – зауважив науковий співробітник Центру Вудро Вілсона Майкл Кофман. На його переконання, боєздатність модернізованої армії буде набагато вищою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG