Доступність посилання

ТОП новини

Командування імітувало деблокування Іловайська ціною людських життів – Сенченко


Пам’ять загиблих та зниклих безвісти бійців, учасників подій під Іловайськом у серпні 2014 року, вшановували у Києві 28 серпня 2016 року
Пам’ять загиблих та зниклих безвісти бійців, учасників подій під Іловайськом у серпні 2014 року, вшановували у Києві 28 серпня 2016 року

Міністерство оборони досі не розслідує всі епізоди Іловайської трагедії, що сталася два роки тому, у серпні 2014 року, а також усього ланцюга подій і обставин, що їй передували чи відбулися потім. І жодне силове відомство не оприлюднило зведені дані жертв, говорить колишній народний депутат та екс-голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування трагічних подій під Іловайськом Андрій Сенченко. Про те, чи знало військове керівництво про ситуацію напередодні трагедії та яким чином реагувало на інформацію, Андрій Сенченко розповів в ефірі Радіо Свобода.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Офіційні джерела стверджують, що в Іловайському котлі загинуло близько 400 вояків. Якими є дані тимчасової слідчої комісії парламенту?

Це скоріш був злочинний піар-хід, бо суспільство чинило тиск на військове і політичне керівництво країни, вимагаючи прийняття хоч якихось рішень

– Ці два роки тривають маніпуляції довкола втрат. Справа в тому, що як правило, наводять цифру втрат при прориві з Іловайського котла. А ми, розслідуючи цю трагедію, вивчали всі епізоди. І те, що передувало і зумовило трагедію – події в секторі «Д» протягом місяця, далі бої за взяття Іловайська, дві спроби деблокування і прорив з Іловайського котла. Міністерство оборони найбільше якраз замовчує ці дві спроби деблокування, оскільки по суті справи, спочатку батальйон 51-й, а потім зведену батальйонну тактичну групу 92 бригади послали на вірну смерть – штурмувати позиції значно переважаючих сил ворога. Це скоріш був злочинний піар-хід, бо суспільство чинило тиск на військове і політичне керівництво країни, вимагаючи прийняття хоч якихось рішень. Їм треба було зімітувати спроби деблокування. Ціною людських життів.

– І яка ціна цих людських життів, мабуть, теж зараз важко сказати.

Жодне відомство не навело кількості поранених, які померли в госпіталях. Так, формально, це не вбиті під час Іловайських подій, але це частина жертв, яких зазнала країна в ці дні

– За зведеними даними нашої комісії, це десь до 1000 людей – загальні втрати. Вони мають бути чесно пораховані, бо багато рахуються, як і раніше, по закінченню двох років, зниклими безвісти. Жодне військове чи силове відомство не навело кількості поранених, які померли в госпіталях. Так, формально, це не вбиті під час Іловайських подій, але чесно було б визнати, що це частина жертв, яких зазнала країна в ці дні.

– Начальник Генерального штабу Віктор Муженко говорить, що головною причиною оточення і величезних втрат були не помилки командування, а те, що пряме російське вторгнення у серпні 2014 року виявилося швидким та несподіваним. Які сили задіяла російська армія два роки тому для оточення Іловайська? Чи дійсно атака була настільки несподіваною, що українська сторона просто не встигла правильно зреагувати?

– Був час у Муженка і генерала Назарова, який на той час очолював штаб антитерористичної операції, на реакцію. Вони ігнорували доповіді підлеглих. Я хочу підкреслити: не цивільних осіб, які їх інформували, а кадрових військових, які доповідали. Наша комісія похвилинно встановила хто коли доповідав, хто приймав ці доповіді і яка була реакція. Так ось, кадрові військові доповідали з передових командних чи спостережних пунктів про склад і пересування російських колон. Входження російських військ було і до цих подій, але 23-24 серпня 2014 року це було масове вторгнення російських регулярних військ, колонами по 100 одиниць бронетехніки, які не помітити було неможливо. Але і Муженко, і Назаров у відповідь на ці доповіді погрожували цим командирам розправою, в’язницею і звинувачуючи їх в боягузстві.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Я розумію, що для них на першому місці був той парад в Києві, до якого вони готувалися, готувалися отримувати чергові зірки і ордени. Розвиток подій на Донбасі не хотіло бачити і реально оцінювати ні військове, ні політичне керівництво країни і в результаті це призвело до численних жертв.

– Минуло два роки від Іловайської трагедії, однак ми не бачимо остаточних результатів розслідування та рішень суду. Чи можна говорити про навмисне затягування справи, через те, що владі є що приховувати?

Відчувався політичний тиск на слідство. Я думаю, він продовжується досі

– І тоді два роки і тому і трохи пізніше, коли я розмовляв зі слідчими Головної військової прокуратури, яким передали всі матеріали нашого розслідування. Так ось, відчувався політичний тиск на слідство. Я думаю, він продовжується досі. І сьогодні ці люди, зокрема, Муженко, який поширює свої мемуари, стурбовані лише одним – униканням відповідальності.

Радіо Свобода готове надати можливість висловитися з приводу розслідування обставин Іловайської трагедії начальнику Генерального штабу ЗСУ Віктору Муженку або іншим представникам Збройних сил України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG