Доступність посилання

ТОП новини

1 вересня – «День без квітів». Що думають про ініціативу батьки, вчителі та діти?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Володимир Кацман

У школах Одеси у День знань пройде акція «Перше вересня без квітів». Хоча одесити переконують: ініціатива започаткована не цього року, а ще – 2014-го. Тоді ініціаторами доброчинного флешмобу стали декілька навчальних закладів міста. Зокрема, загальноосвітня школа №62 та школа-інтернат №2. Мета акції – привернути увагу громадськості до проблем нестачі коштів на лікування поранених українських військовослужбовців у зоні бойових дій на Донбасі.

Виникла ця ідея у соціальних мережах. Громадські активісти і просто відомі люди пропонували своїм читачам замість дорогих і непрактичних подарункових квітів 1 вересня нести до школи корисні речі, які потім можна буде пожертвувати на доброчинність. На громадську ініціативу відгукнулися не тільки батьки школярів, але й керівництво декількох одеських шкіл. Директор загальноосвітньої школи №62 Сергій Іванов каже, що акцію позитивно сприйняли як учителі, так і батьки учнів.

Завдяки грошам, які будуть зібрані в перебігу акції, можна буде надати людям реальну допомогу. Гроші перерахуємо на рахунок нашого військового шпиталю
Сергій Іванов

«Квіти простоять один-два дні і втрачають товарний вигляд і від них нічого не залишається. А завдяки цим грошам, які будуть зібрані в перебігу акції, можна буде надати людям реальну допомогу. Першого вересня буде стояти урна для пожертвувань. Наступного дня зібрані гроші ми перерахуємо на рахунок нашого військового шпиталю. Кількість квітів на лінійці 1 вересня скоротилося радикально. Якщо раніше майже кожен учень був із квітами, то зараз це лише три-чотири на клас», – зазначає він.

Шкільну ініціативу ще у 2014 році помітили у департаменті освіти та науки Одеської міської ради. Тому наступного, 2015-го року підтримали акцію й надіслали листа до усіх шкіл із пропозицією перейняти цей позитивний приклад. А вже цього року, розповідає директор департаменту Олена Буйневич, акція охопила всі школи міста.

Відгукнулися майже всі навчальні заклади. Все більше й більше батьків та педагогів беруть в цьому участь
Олена Буйневич

«Відгукнулися майже всі навчальні заклади. За минулий рік це була не єдина акція шкіл, лише перша в навчальному році. Таких акцій було декілька. І все більше й більше батьків та педагогів беруть у цьому участь. У цьому році, я думаю, нас буде ще більше», – каже вона. Зібрані кошти підуть на рахунок шпиталю, а зібрані продукти та речі відправлять безпосередньо у зону бойових дій, зазначає Олена Буйневич.

Радіо Свобода поцікавилося, як самі одесити ставляться до цієї акції, і провело опитування серед батьків одеських учнів. Переважна більшість із них ініціативу підтримує. Проте додають: одне іншому не заважає. Вікторія, мати п’ятикласника, каже: «Хто хоче і має можливість, той і квіти принесе, й на шпиталь пожертвує».

Переселенка з окупованого Донецьку, мати школярки, Людмила, теж підтримує акцію. Каже, солдатам допомога важливіша, ніж переселенцям. Проте, для своєї категорії громадян очікує на пільги від держави. «Єдине, що хотілося б, це щоб відмінили збори до фонду школи та фонду класу для таких як ми, бо ми майже всі в орендованих квартирах живемо. А пораненим допомагати – це обов’язково», – зазначає жінка.

А ось мати школярки Наталія вважає, що шкільні традиції порушувати не можна в жодному разі. Тим паче, що вчителям і так несолодко живеться. «Ми сплачуємо податки. Чому ми, люди, маємо підтримувати армію, якщо наш президент і вся його компаніє краде? Вчителям скоротили зарплати. Підскочив долар, бідолашні дівчата 2000 отримують зарплату. Це що таке? Ще й квіти їм не подарувати? Це вже перебір та знущання», – каже жінка.

Самі ж учителі кажуть, що на ініціативу позбавити їх квітів не ображаються. Бо, наголошують, справжні педагоги мають подавати приклад молодшому поколінню. Вчити дітей ставити соціально корисні справи вище від власних бажань. Олена, вчителька алгебри та геометрії, каже: «Квіти – це зайва витрата грошей. Краще вони підуть комусь на користь. Це буде дуже добре».

Але й серед викладацького складу є різні думки. Молодше покоління вчителів, яким важко звикнути до невеликих зарплат, шкодує про скасування традиційних подарунків. Аліна каже, що квіти для них – велика розрада. «Кожній жінці це приємно. Це ледве не єдина вчительська радість – квіти», – шкодує педагог.

Треба допомагати солдатам, які нас захищають. А вчителі не образяться. Вони все розуміють

Думки школярів поділилися так само. Доросліші діти підтримують акцію. Вікторія, учениця 8-го класу, каже: військовим обов’язково треба допомагати. «Це дуже корисно. Треба допомагати солдатам, які нас захищають. А вчителі не образяться. Вони все розуміють».

Обирають квіти для вчительки замість допомоги військовим молодші учні. Восьмирічний Михайло зізнався: «Бо я люблю свою вчительку».

Департамент освіти та науки Одеської міської ради планує влаштовувати подібні благодійні акції і після 1 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG