Доступність посилання

ТОП новини

Школи для обдарованих: де знайти і як вступити


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Діана Матвіїв

У підтримці обдарованих дітей Україна йде європейським курсом, заявив президент України Петро Порошенко. На думку президента, про це свідчать і перемоги українських школярів на міжнародних олімпіадах. Водночас, спеціальних шкіл для обдарованих дітей в Україні не надто багато. Для того, щоб не втрачати інтерес дитини до навчання, а також розвивати її здібності, все більше і більше батьків замислюються над спеціалізованими навчальними закладами для малечі. Про кілька з таких варіантів з’ясовувало Радіо Свобода.

Львівська академічна гімназія

Львівська академічна гімназія при університеті «Львівська політехніка» хоч і не позиціонує себе як заклад для обдарованих дітей, проте її учні – серед переможців практично всіх міських олімпіад та конкурсів, а випускники мають найвищі результати ЗНО. На додаток, вона посідає 8-ме місце в топ-100 середніх навчальних закладів України.

В основі роботи гімназії – ідея індивідуального підходу для кожної дитини. «Якщо в звичайній школі вчитель працює на загал, то в нашому закладі вчителі намагаються підібрати особистісний підхід для кожного» , – зазначає директор гімназії Леся Юхман. Класи мають умовну диференціацію на математичні та гуманітарні групи. Таким чином, кожній дитині приділяють максимум уваги. Незважаючи на природничий характер спрямування Львівської академічної гімназії, тут посилено опановують ще й іноземні мови. Учні вивчають англійську, латинську, а також німецьку чи французьку за вибором. Попри досить велике предметне навантаження, дітям вдається отримувати хороші бали з більшості дисциплін.

Заклад має спеціальні комп’ютерні кабінети, у кожному класі є інтерактивні дошки та проектори. «Таким чином ми не тільки йдемо в ногу з часом, а й привчаємо дітей до всіх нових технологій», – зазначають в адміністрації.

Гімназія тісно співпрацює з «Львівською політехнікою», що дає учням змогу навчатися на базі їхнього інформаційного центру, проводити уроки інформатики для старшої школи, залучати викладачів університету до роботи з обдарованими дітьми, а також організовувати наукові конференції. Гімназія активно співпрацює зі школами з Австрії, Португалії, Польщі, Швейцарії. На початку та закінчення шкільного року організовуються так звані обміни учнями. Це дає змогу дітям не лише поспілкуватися зі своїми однолітками за кордоном, а й регулярно подорожувати Європою.

Вступ у гімназію відбувається за результатами конкурсного відбору, після 4 класу. Відбір складається з іспитів з української мови та математики, таким чином перевіряють знання граматики та вміння з початкової школи, а також рівень логічного мислення. Упродовж останніх трьох років гімназія проводить міську олімпіаду, за результатами якої діти-переможці можуть бути зарахованими до гімназії без вступних іспитів.

Сумська обласна гімназія-інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей

Особливістю цього навчального закладу полягає в тому, що він розрахований на обдарованих дітей з сіл та міст Сумської області, проте 30% становлять жителі Сум. «Наша основна мета полягає у піднятті рівня обдарованих дітей з сільської місцевості та області у випускному класі до найвищого», – зазначає директор гімназії Інеса Пєсоцька.

В закладі є 4 профілі навчання: фізико-математичний, хіміко-біологічний, правовий та української філології. Для того, щоб вступити в гімназію, потрібно скласти письмово 2 тести – з української мови та з одного з предметів за обраним профілем навчання.

Сумська обласна гімназія-інтернат має угоду про співпрацю з Сумським державним університетом. «Завдяки цим угодам викладачі університетів викладають профільні дисципліні у нас в гімназії. Це називається спецкурси з предметів профільного навчання. Таким чином, діти мають змогу поглиблювати рівень своїх знань. На додаток, раз на тиждень старшокласники мають змогу провадити навчання в лабораторіях Сумського державного університету», – розповідає директор закладу.

З огляду на той факт, що більшість учнів – із сіл та інших міст, гімназія має гуртожиток, у якому зокрема є кімнати самопідготовки та психоемоційного розвантаження. У гімназії – 6-денне навчання, але в суботу по обіді діти мають змогу поїхати додому.

Сумська гімназія-інтернат має відділення у Ромнах. «Це допрофільна підготовка, розрахована на 7, 8 та 9 клас. Минулого року там було 45 учнів, цього – 90. Це – один заклад, просто будівлі розташовані на відстані 100 кілометрів від нас», – пояснила Інеса Пєсоцька.

Український гуманітарний ліцей КНУ імені Шевченка

Український гуманітарний ліцей є структурним підрозділом Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Учні цього ліцею є переможцями численних міжнародних та всеукраїнських предметних олімпіад, а також членами Малої академії наук.

Вступ до навчального закладу відбувається на конкурсній основі. До участі в конкурсі на 8 та 9 клас допускаються учні, рівень навчальних досягнень – 8-12 балів. Виняток – 7 балів із непрофільних дисциплін, але не більше двох таких оцінок. Для того, щоб вступити в 10 клас, потрібно бути переможцем (І-ІІІ місця) всеукраїнських предметних олімпіад ІІІ етапу, або ж бути учнем із успішністю 10-12 балів (9 балів із непрофільних дисциплін – не більше 3 предметів). Випробування в рамках основного конкурсного прийому до 8 та 9 класів проводяться у три етапи, додатковий набір до 10 класу проводиться в червні за наявності вакантних місць.

У ліцеї є додаткові предмети, курси та гуртки, а саме: дипломатичний етикет, історія козацтва, менеджмент, риторика, сучасна українська література, а також театральне мистецтво, хореографія, хор, фольклорно-етнографічні студії, студія мистецтва, українознавства, спортивні секції.

На думку деяких психологів, навчання у спеціалізованих закладах для обдарованих дітей може мати й негативний ефект. За словами дитячого психолога Вікторії Горбунової, діти, які навчаються в таких закладах, постійно перебувають в умовах конкуренції. З часом у них можуть виникнути проблеми з самооцінкою, соціальні фобії і навіть панічні атаки.

«Дослідження показують, що школи для обдарованих діток мають як свої плюси та мінуси, – зазначає психолог. – Переваги – що це планова діяльність, спрямована на розвиток якихось здібностей, і діти в цю діяльність занурюються».

«Якщо обдарована дитина розвивається в середовищі дітей, умовно кажучи, звичайних, то вона справді почуває себе особливою. Але тільки-но дитина потрапляє у спеціалізоване середовище, спеціалізований заклад, вона стає однією з таких самих, як і вона сама. Вона втрачає оце своє почуття особливості», – додає фахівець.

З цією думкою погоджується й головний дитячий психіатр МОЗ Ігор Марцинковський. «Обдарованість може бути різною, це не завжди добре. Це може навіть корелювати з психічними розладами. Подекуди діти з серйозними розладами психіки можуть бути в певних сферах парціально обдаровані. Не доброю є ідея виділяти певну особливу категорію обдарованих дітей, розглядати їх як однорідну категорію, до якої може бути певне ставлення», – каже спеціаліст.

Як альтернативу спеціалізованим закладам фахівці називають гуртки, де діти можуть розвивати ту чи іншу здібність. Кажуть: головне – баланс. Який би талант батьки не хотіли розвивати у своїй дитині, важливо, щоб не постраждали інші сфери, визначальні для неї як особистості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG