Доступність посилання

ТОП новини

Непідкупність у Генпрокуратурі є рідкістю – американський «чистильник» ГПУ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Його запросили, щоб допоміг чистити прокуратуру. Позаштатний радник генпрокурора, колишній федеральний прокурор США Богдан Витвицький добиратиме кадри в генеральну інспекцію ГПУ, яка ловитиме хабарників серед прокурорів. Конкурсний відбір «ловців» поки що триває, механізм «ловів» до кінця не випрацюваний. Однак є взірець – генінспекція при Департаменті юстиції США.

«Наша загальна концепція – це брати структури генеральних інспекторів у Сполучених Штатах за взірець », – каже Богдан Витвицький.

Системну корупцію нелегко викорінювати
Богдан Витвицький

Чи бачить він прогрес у подоланні корупції в Україні? Витвицький каже, що реальна боротьба лиш починається, коли буде результат – передбачити важко.

«Тут є системна корупція. Системну корупцію нелегко викорінювати», – зазначає радник генпрокурора України.

Богдан Витвицький згадує, як багато часу пішло на те, щоб викорінити системну корупцію у Сполучених Штатах, і яку визначну роль у цьому відіграв тиск громадянського суспільства. А однією із засадничих причин засилля корупції в Україні несподівано називає зденаціоналізованість українців. У багатьох із них за роки радянської влади вбили почуття патріотизму. Саме патріотизм, стверджує він, робить непідкупними американських суддів. У тому числі і його самого, коли він у Федеральному суді промовляв від імені Сполучених Штатів.

Щоб я продав свою честь за 100 тисяч, мільйон чи 10 мільйонів доларів? Я собі не можу уявити!
Богдан Витвицький

«Щоб я продав свою честь за 100 тисяч, мільйон чи 10 мільйонів доларів? Я собі не можу уявити! Ніяка сума грошей би мене не могла купити, бо морально те б не було варто. Питання є, чому більше людей не мають аналогічних почувань тут?» – запитує він.

Але чи здатна купка ідеалістів зламати систему, чи, навпаки, система перемеле та знівелює їхній вплив? Витвицький каже – він просто робить свою роботу. І має надію, що інші, дивлячись на нього, почнуть робити як він.

«Я вчився у тих прокурорів, яких я імітував. І я бачив, як вони дуже совісно виконують свою працю, які вони справедливі є», – пояснює він.

Тут, у пострадянському просторі, поняття справедливості і права були роз’єднані
Богдан Витвицький

Слово «справедливість» ключове, наголошує колишній федеральний прокурор. Він каже, що нинішня прокуратура стала тим, чим є – «радянським динозавром», який не піддається реформуванню – саме через засадничу хибу юридичної системи, яка сягає часів ще Леніна і Троцького, сталінських «трійок» і яка заточена на що завгодно, але не на справедливість.

«Юридичні системи, які є ефективні, прагнуть до справедливості. І вони є на 70-80% чи 90% справедливі. Тут, у пострадянському просторі, поняття справедливості і права були роз’єднані. Я дивився на герб Департаменту юстиції США, там є одна фраза латинською мовою, яка каже, що прокурор має переслідувати справедливо. Я дивлюся на герб цієї (української) прокуратури – слово «справедливість» там не з’являється», – наголосив Богдан Витвицький.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG