Доступність посилання

ТОП новини

Холодницький: затримали підозрюваного у розтраті коштів підприємства «Повітряний експрес»


Назар Холодницький
Назар Холодницький

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали колишнього адвоката, якого підозрюють у причетності до схеми розкрадання державних коштів підприємства «Повітряний експрес», повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційноїпрокуратури Назар Холодницький на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, затримання відбулося 2 вересня, екс-адвоката підозрюють в участі у заволодінні державними коштами шляхом виведення їх через підконтрольні фіктивні підприємства.

Холодницький також повідомив, що 3 вересня суд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, визначив розмір застави – 13 мільйонів гривень.

У САП зазначають, що силовики проводять досудове слідство у кримінальному провадженні за фактом розкрадання 81 мільйона гривень держпідприємства «Повітряний експрес», отриманих державою за кредитним договором від Експортно-імпортного банку Китаю, ці кошти надавались Україні китайськими партнерами для будівництва залізничного пасажирського сполучення міжнародного аеропорту «Бориспіль» з містом Києвом.

За даними Холодницького, у цьому провадженні повідомлено про підозру двом особам, в тому числі колишньому керівнику державного підприємства, у вчиненні злочину, передбаченого статтею 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Національний проект «Повітряний експрес» – швидкісна залізниця із Києва до аеропорту «Бориспіль», яка мала запрацювати до кінця 2013 року. Реалізацією проекту займалося нині ліквідоване Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України, яке тоді очолював Владислав Каськів, нині він оголошений у міжнародний розшук.

Очікувалася, що швидкісна електричка долатиме відстань від вокзалу «Київ-Пасажирський» до аеропорту Бориспіль за 41 хвилину. Планувалося, що вона йтиме нинішньою залізничною колією до Борисполя, звідки буде прокладена окрема гілка до терміналів аеропорту. Швидкісної електрички до аеропорту досі немає.

XS
SM
MD
LG