Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС називають напад на «Інтер» неприйнятним і закликають розслідувати


Європейський союз засуджує напад на телеканал «Інтер» і закликає владу України до повного і незалежного розслідування причин пожежі в будівлі телеканалу, заявила речниця ЄС Майя Коціянчич.

«В ЄС ми приділяємо пильну увагу всім випадкам насильства проти журналістів і засобів масової інформації. Ми закликаємо до повного і незалежного розслідування цього випадку», – зазначила вона.

За словами Коціянчич, заява президента України Петра Порошенка, в якій він закликає генерального прокурора Юрія Луценка розпочати розслідування інциденту з телеканалом «Інтер», є «належним кроком» у цьому випадку.

Речниця ЄС також відзначила важливість вільних і незалежних ЗМІ для функціонування плюралістичної демократії. «Як заявила раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, насилля ніколи не є прийнятною відповіддю на незгоду з редакційною політикою», – додала Коціянчич.

4 вересня на вулиці Щусєва в Києві біля офісу компанії, яка, серед іншого, виробляє програму «Подробиці», невідомі підпалили шини, потім кинули у приміщення димову шашку, сталася пожежа. Поліція розслідує інцидент за статтями «хуліганство» і «умисне знищення або пошкодження майна». За даними силовиків, за медичною допомогою звернулися сім людей.

Телеканал «Інтер» заявив, що у результаті пожежі повністю згоріла студія програми «Подробиці», а також постраждали деякі співробітники. Inter Media Group, до складу якої входить телеканал «Інтер», виступила з вимогою провести об’єктивне розслідування обставин пожежі, а також звернулася до президента України з закликом втрутитися в ситуацію з метою «відновлення законності і захисту від протиправних дій».

5 вересня президент України Петро Порошенко зустрівся з силовиками і доручив генеральному прокурору Юрію Луценку взяти розслідування подій, що сталися на телеканалі «Інтер» 4 вересня, під особистий контроль.

Водночас Порошенко заявив, що «абсолютно неприпустимою є реалізація сценарію, коли через фінансування з Росії окремі ЗМІ намагаються дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні», реакція на це має бути в абсолютно законний спосіб.

Напад на телеканал засудили США і ОБСЄ.

6 вересня активісти, які напередодні оголосили безстрокову акцію з блокування «Інтера», звинувативши канал у роботі на Росію, вирішили зупинити протест. Активісти заявили, що домовилися з представниками «Інтера» про зміну контенту телеканалу протягом п’яти днів і про звільнення росіянина Ігоря Шувалова, який працює заступником директора з розвитку компанії, що виробляє новинні програми для «Інтера».

XS
SM
MD
LG