Доступність посилання

ТОП новини

Люди, які блокують «Інтер», стверджують, що канал сам себе підпалив


Блокування офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року
Блокування офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року

У Києві блокують офіс телеканалу «Інтер». Активісти, які звинувачують канал у роботі на Росію, оголосили свою акцію безстроковою та припинили впускати до будівлі «Інтера» співробітників. Ці протестувальники заперечують свою причетність до недільного підпалу новинної служби телеканалу і наголошують, що їхній протест – винятково мирний.

«Агентура Москви», «Інтер» геть» – цими гаслами списаний паркан довкола каналу – уже не на вулиці Щусєва, де напередодні горіла служба новин, а на Дмитрівській, де розташований центральний офіс «Інтера».

«Сьогодні початок завершального етапу», – сказав Радіо Свобода учасник протесту, боєць батальйону «Свята Марія» Олексій Середюк. Він і ще до ста його однодумців розраховують взяти «Інтер» змором: «Ми всіх випускаємо, нікого не впускаємо»

За словами Олексія, активісти блокуватимуть канал доти, доки він не буде закритий. Активісти перегородили автомобільними шинами і наметами вхід, і пообіцяли тут невдовзі «барикаду і блокпост – як на межі з російським окупантом». За огорожею – охорона каналу з брандспойтом на випадок пожежі. Дівчина несе на «Інтер» пакет чи то з печивом, чи з якимсь іншим провіантом: блокувальники просять її показати, що це не вибухівка.

Блокада «Інтера»: до будівлі привезли шини (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

– Що ви передаєте?

– Показати?

– Так, покажіть. Бутерброди, я так і знав... Бутерброди для російських агентів.

– Ви їх голодом морите, так не можна.

– Нехай виходять і їдять, до нас зараз якраз їжа під’їде.

Дуже багато неправди і путінської пропаганди ллється з «Інтера» на Україну
Григорій Верменич

В акції беруть участь ветерани кількох добровольчих батальйонів і громадські організації. Вони запевняють, що не налаштовані на силові дії.

«Дуже багато неправди і путінської пропаганди ллється з нього (з «Інтера» – ред.) на Україну... Ми приїхали, щоб взагалі закрити його», – каже учасник акції Григорій Верменич із «Всеукраїнської спілки ветеранів АТО».

Однак, біля стін «Інтера» журналісти Радіо Свобода зустрічають також і учасників, як не знають, чому сюди прийшли.

– Ми не даємо інтерв’ю, до старшого ідіть питайте.

– Але ж ви чомусь прийшли, є якась причина.

– Ну, підіть спитайте он у старших.

– А ви від якоїсь організації чи самі по собі?

– Від організації.

– Від якої?

– Не знаю поки...

Звинувачення у підпалі ще нікому не висунули

Напередодні поліція затримала шістьох учасників протесту під каналом, усіх їх згодом відпустили, звинувачення нікому не висунуте, говорить речник МВС Артем Шевченко.

«Картина така: вони були затримані на місці, доправлені, їхні особи встановлені, поки підозри не висувалися – тому утримувати їх правових підстав немає», – говорить речник.

Правоохоронці біля офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року
Правоохоронці біля офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року

Засновник батальйону «Свята Марія» Дмитро Корчинський, який неодноразово висловлювався за закриття телеканалу, у коментарі Радіо Свобода сказав, що ні він, ні його бійці до підпалу стосунку не мають і силові методи не поділяють. «Це випадкові люди, їх скрутили ще до того, як почався підпал», – стверджує він.

Люди, що стоять тепер із гаслами під офісом каналу, переважно кажуть, що «Інтер» сам підпалив себе у неділю. Таку версію напередодні закинув в інфопростір народний депутат і член колегії МВС Антон Геращенко.

Аргументував Геращенко це тим, що група підпалювачів зуміла якимось чином потрапити всередину будівлі каналу і дістатися аж до студійного блоку, хоча будівля має прохідну. А по-друге, стверджує шеф Нацполіції Хатія Деканоїдзе, «Інтер» зволікав із передачею слідчим відео з камер спостереження.

Слідчі забрали все, що хотіли – керівник новин «Інтера»

Керівник «Національних інформаційних систем» (виробник новин для телеканалу «Інтер») Олександр Пилипець стверджє, що охорона не могла фізично протистояти нападникам.

«20 підготовлених людей забігають, вмикають вогнегасники, і стоять три охоронці, у яких навіть немає травматичної зброї. У нас є охорона, але вона призначена, здебільшого, для того, щоб займатися дрібним хуліганством», – говорить він.

Що ж до відео, то, за його словами, офіційний запит від поліції щодо нього канал отримав лише у понеділок. Однак за фактом, каже директор НІС, слідчо-оперативній групі у вечір пожежі передали і відео, і сервери, хоча офіційного документа поліція на той момент не надала. «Після роботи вибухотехніків і пожежників вони забрали під опис все, що хотіли», – сказав Олександр Пилипець.

Блокування офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року
Блокування офісу телеканалу «Інтер» у Києві. 5 вересня 2016 року

У понеділок голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко заявив, що «Інтер» нібито мають атакувати дві сотні бойовиків «із Білої Церкви», керованих колишнім начальником департаменту протидії наркозлочинності МВС Іллею Ківою. «Поки ми тут сидимо, ми можемо стати свідками чергової провокації як мінімум за бездіяльності правоохоронних органів», – заявив Бойко на погоджувальній раді парламенту.

Я більш ніж переконаний, що ситуація на Щусєва, 26 – це гарно спланована проросійська акція
Ілля Ківа

Обіцяних двохсот бойовиків станом на вечір біля каналу ніхто не бачив. Ілля Ківа звинувачення в коментарі Радіо Свобода заперечив: «Я перебуваю зараз в Міністерстві внутрішніх справ, безпосередньо у розпорядженні міністра Арсена Авакова», – сказав він, натомість підтримавши версію про самопідпал «Інтера», інспірований Росією з метою знищити докази зв’язків каналу з Кремлем: «Я більш ніж переконаний, що ситуація на Щусєва, 26 – це гарно спланована проросійська акція».

Погорілу студію «Подробиць» відновили власними силами

За ніч ми повністю відновили телевізійне виробництво, і о сьомій ранку – «будьте любезны», вийшли в ефір
Олександр Пилипець

Активісти блокують центральний офіс «Інтера», кажучи , що паралізують його роботу – а тим часом довкола офісу на Щусєва, де виготовляються новини – власне, те, проти чого і виступають супротивники каналу – немає жодних барикад. Погоріла будівля у понеділок відновила роботу. Зі студії вийшли новини.

«У нас команда. За ніч ми повністю відновили телевізійне виробництво, і о сьомій ранку – «будьте любезны», вийшли в ефір», – говорить Олександр Пилипець.

На запитання про самопочуття травмованої напередодні у пожежі журналістки «Подробиць» Олени Зоріної, яку госпіталізували з травмою хребта, Олександр Пилипець відповів, що, на щастя, підозри про ушкодження спинного мозку у його колеги не підтвердились.

Журналіст «Інтера» Руслан Смещук про недільну пожежу:


Швидше розслідувати і менше політичних заяв – ІМІ

Справу потрібно максимально швидко розслідувати, каже директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк. На другий день після пожежі ситуація з «Інтером» вже вкрай політизується, кожна політсила намагається на ній піаритися, констатує вона.

Директор ІМІ вважає заяви, як Антона Геращенка, так і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, про організаторів підпалу передчасними. Щоб говорити про «самопідпал», потрібно мати на руках докази, каже вона.

«Так, вони (заяви – ред.) вистрілюють, але в стратегічному вимірі це б’є по Україні, по довірі до влади. Треба відступити крок назад, застокоїтися і зосередитися на виконанні своїх безпосередніх обов’язків», – каже Романюк.


До швидшого розслідування інциденту закликали в ОБСЄ: представниця з питань свободи Дуня Міятович заявила, що «насилля ніколи неприйнятне у відповідь на незгоду з редакційною політикою, навіть якщо публікації є провокаційними і суперечливими». А президент Петро Порошенко назвав підпал «Інтера» неприпустимим, але водночас неприпустимою назвав і ситуацію, коли через фінансування з Росії окремі ЗМІ намагаються дестабілізувати ситуацію в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG