Доступність посилання

ТОП новини

Умеров заявляє, що з Криму не поїде


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров заявляє, що не планує залишати анексований Росією Крим, попри кримінальне переслідування там.

«Ні. Якби я хотів, то давно б це зробив», – сказав Умеров в інтерв’ю Радіо Свобода.

Примусову психіатричну експертизу, яку його змусили пройти силові органи Криму, Умеров назвав «методом впливу».

Він також спрогнозував, що слідство у його справі буде продовжене. «Слідчий зібрані матеріали надасть у прокуратуру, а далі вони будуть направлені до суду, який буде ухвалювати рішення», – заявив Умеров.

7 вересня Айше Умерова – дочка Ільмі Умерова – розповіла, що за результатами судово-психіатричної експертизи її батька визнали «психічно абсолютно здоровим».

Ільмі Умеров перебуває на підписці про невиїзд. Його звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

Його фразу «треба змусити Росію піти з Криму і Донбасу» в ефірі кримськотатарського незалежного телеканалу ATR у 2015 році розцінили як зазіхання на цілісність Росії. Ільмі Умеров вважає, що його слова були вирвані з контексту і він таких закликів не робив. «Я не закликав до порушення цілісності держави. Я закликав посилити санкції відносно Росії, щоб примусити її повернути Крим Україні. Насправді я хочу відновлення цілісності України і Росії», – заявляв Ільмі Умеров на одному з судових засідань.

Після примусового поміщення Умерова в спецпсихлікарню акції солідарності з ним пройшли в багатьох країнах і містах Європи. На його підтримку висловилися Human Rights Watch, Європейський союз, Міністерство закордонних справ України, комітет Верховної Ради України у закордонних справах, президент України Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG