Доступність посилання

ТОП новини

Чеська Сharitа допомагає в Україні тим, кому нема на кого розраховувати


Прага – Серед тих, хто відгукнувся на заклик папи допомогти Україні, були і чеські католики. Деякі католицькі об’єднання мають давню історію допомоги Україні, ще до Майдану і до війни, коли йшлося про допомогу дітям з малозабезпечених родин на Закарпатті. Але нині чеські добровольці, об’єднані навколо католицької церкви через найвідомішу і найбільшу організацію Charita, збирають гроші та інші види допомоги для українців з іншого боку Україні.

Допомогти людям у складних умовах природних катастроф чи воєнного лиха – такою є головна мета праці чеських гуманітарних організацій і сотень добровольців, згуртованих навколо них. Звичайно, що без волонтерів не обійтись, але передусім справою порятунку у скруті займаються досвідчені працівники, які найкраще знають потреби потерпілих на місці і працюють, так би мовити, в полі. Одним з них є Мартін Замазал з чеської організації Charita, працівники якої в Україні бувають часто, передусім у прифронтових і фронтових зонах.

Сам Мартін Замазал недавно повернувся з Маріуполя. Радіо Свобода він розповів, що, «порівняно з минулим роком, коли ми в Україні допомагали насамперед продуктами, цього року ми зосереджуємось на таких двох аспектах допомоги: перший – це забезпечення теплою їжею соціально слабких груп людей на півдні країни, поблизу фронтової зони неподалік від Маріуполя. Ми будемо допомагати 40 особам протягом одного року. Друга площина – надання допомоги людям з ремонтом житла, яке було знищене внаслідок бойового конфлікту, тим, чиє житло постраждало».

В Україні Charita тісно співпрацює з місцевими жителями і працівниками місцевих доброчинних організацій. Чехи своїм українським колегам довіряють, саме через них вдається реалізувати допомогу конкретним людям. За словами чеського працівника з організації Charita, найбільшу тривогу у них викликають люди похилого віку в зонах війни. Одну бабусю, з якою були знайомі з попередньої поїздки і до якої їхали з допомогою, на жаль, уже не застали.

На думку Мартіна Замазала, «напевно, групою під найбільшою загрозою є старші люди, які залишились самі і в них нікого немає. Саме на них спрямована наша доброчинна допомога. Краще справляються із ситуацією молоді родини. Потрібна там і допомога психологів, також і для дітей, яким загрожує цей конфлікт».

Цього року чеська Charita була в Україні вже чотири рази, робота здійснюється у відповідності до реальних потреб людей, які постраждали від війни. Так само діють і фахівці з чеської філії дитячого гуманітарного фонду UNICEF, їхня допомога спрямована до українських дітей, і цю роботу також значною мірою позначила війна на Донбасі.

Мета UNICEF – психологічна підтримка дітей на Донбасі

За сприяння чеської філії UNICEF до України, до зони збройного конфлікту цього року у травні приїжджав відомий британський актор Орландо Блум, який давно і завзято працює добровольцем UNICEF. Головна його мета була саме психологічна підтримка дітей на Донбасі, тих найменших жертв військового конфлікту.

Актор Орландо Блум побував у зоні АТО як волонтер ЮНІСЕФ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Працівник чеської філії UNICEF Мірослав Ледвінка Радіо Свобода розповів, що Оландо Блум на сході України розмовляв з дітьми, які багато тижнів не могли ходити до школи, а ховались у підвалах шкіл чи тікали сховатись додому, тому що тривали бої. «Він говорив з дітьми, – наголосив Мірослав Ледвінка, – які залишились без близьких. З допомогою Орландо Блума ми для цих діточок забезпечили ремонт шкіл, але також і психологічну допомогу, щоб провернути дітей назад до дитинства, щоб не було у них травм від втрати близьких чи свого дому. Його фотографії з цих зустрічей досить емоційні».

Що змінив приїзд голівудського актора Орландо Блума на Донбас? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Чеські добровольці в Україні вже накопичили багатий і важливий досвід співпраці з українськими волонтерами. Усі, з ким доводилось розмовляти, стверджують сьогодні одне: напрямок і форми роботи гуманітарних організацій в Україні змінила війна, практично вся діяльність спрямовується сьогодні на допомогу у зони воєнного лиха, дітям і людям похилого віку насамперед. Не минають увагою чеські гуманітарні працівники також і проблеми переселенців, тих, кого російська агресія вигнала з дому.

«Людина у скруті» допомагає людям самим шукати достойні форми життя

Зокрема, цим займається одна з найбільших чеських гуманітарних організацій – «Людина у скруті», яку в Україні знають вже не перший рік. Не залишився поза їх увагою заклик папи Римського Франциска допомогти Україні. Як Радіо Свобода розповів координатор надання гуманітарної допомоги Україні з організації «Людина у скруті» Ладіслав Вік, організація «розподіляє харчові продукти, а також матеріали для ремонту житла, займається ремонтом пошкоджених водопроводів. А зараз ми розпочали давати невеликі гранти на ремонт житлових об’єктів, місць праці чи іншої діяльності».

Добровольці з організації «Людина у скруті» працюють в Україні активно від 2014 року. Якщо на Донбасі вони спочатку займались переважно розподілом продуктів харчування, то тепер допомагають людям налагодити післявоєнне життя, розповідає Ладіслав Вік.

«Ми намагаємо переходити на інші формі роботи, тобто допомагаємо людям самим шукати достойні форми життя. Я їжджу на Донбас так раз у три місяці. А загалом у нас там постійно працює команда волонтерів – 230 людей, які дбають про реалізацію проектів на місці в Україні», – каже він.

Працівники чеських гуманітарних організацій, волонтери, які там працюють, часто і у прифронтових зонах, про свою працю в Україні радо розповідають. Незважаючи на складні умови, вони привозять з України яскраві спогади передусім про зустрічі з людьми. Саме безпосередні контакти з українцями у зонах лиха надихають їх в праці найбільше, зазначає Ладіслав Вік: «Так, ці люди дуже милі і приємні, ми завжди з ними спілкуємось, і це спілкування позитивне. У мене тільки добрий досвід спілкування з українцями».

Чеські гуманітарні організації працюють сьогодні в Україні як у зонах АТО, так і в центрі й на заході України, щоб надати допомогу втікачам, людям, які втратили житло. З пережитого і побаченого в Україні, зокрема, з безпосереднього спілкування з українцями, вони налаштовані й надалі продовжувати свою гуманітарну місію в Україні.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG