Доступність посилання

ТОП новини

Католики допомагають «православному Донбасу»


Київ – До Дня Незалежності України Росія відправила черговий (56-й) «гуманітарний конвой» на окуповані нею ж та проросійськими бойовиками території Донбасу. Призначеннями таких «конвоїв» Москва називає «гуманітарною допомогою» місцевим жителям, які, у свою чергу, кажуть, що набої до ручних кулеметів або паливо для військової техніки навряд чи можна назвати «гуманітарною» допомогою. У рідкісних винятках ватажки угруповань «ЛНР» та «ДНР» допускають на підконтрольні їм території Донеччини і Луганщини гуманітарну допомогу від українських і міжнародних благодійних організацій і фондів. Щоправда, бойовики заявляють, що готові співпрацювати з релігійними благодійними організаціями.

З перших днів російської агресії українцям Донбасу допомагають українські православні, католицькі, та протестантські церкви, які регулярно збирають допомогу і військовим, і цивільним у регіоні. Свій внесок у допомогу роблять і представники єврейської та мусульманської спільнот України.

Також постійно надходить допомога і від діаспорних церковних громад.

При цьому люди намагаються не забувати і про потреби переселенців та родин, які залишись на окупованій частині Донбасу.

2 квітня цього року папа Римський Франциск звернувся до парафіян Римо-католицької церкви з проханням допомогти країні й регіону, де панує гуманітарна катастрофа. І вже 24 квітня чи не в усіх католицьких храмах приймали пожертви для постраждалих від конфлікту на сході України. Одним з організаторів став католицький благодійний фонд «​Карітас»​, повідомив в ефірі програми «Донбас.Реалії» президент «Карітас-Україна» Андрій Васькович. За його словами, церковні благодійні фонди взяли на себе підтримку тисяч жителів Донбасу, переселенців, вони надають допомогу і пораненим українським бійцям та родинам загиблих військових і добровольців. Чи не у найскрутнішому становищі – жителі населених пунктів на лінії розмежування і на окупованих територіях Донбасу, повідомив Васькович журналістам. Нагальної допомоги потребують і багато літніх людей з сімей переселенців.

Андрій Васькович
Андрій Васькович

Коли ми приходимо до їхніх домівок, то ми бачимо наскільки вони бідують, наскільки вони живуть без усіх основних засобів до існування
Андрій Васькович

«Коли ми приходимо до їхніх домівок, то ми бачимо наскільки вони бідують, наскільки вони живуть без усіх основних засобів до існування. Це є ті речі, які ми мусимо залагодити і допомогти. Ми мусимо відчути власну відповідальність за цих людей», – розповів Васькович на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У червні під час візиту в Україну державний секретар Ватикану, кардинал П’єтро Паролін заявив, що Ватикан – з ініціативи папи Франциска – дасть гроші українцям, які постраждали від війни на Донбасі. Кошти збирають у католицьких храмах по всій Європі. Допомога буде адресною, обіцяють у Ватикані: кошти будуть спрямовані на харчування, медичну допомогу та житло для переселенців, жителів «сірої зони» та поранених під час конфлікту. Кому саме – має вирішити спеціальний комітет католиків, повідомив кардинал Паролін. Він також висловив повагу українцям, які єднають зусилля для взаємодопомоги.

Вкрай важливо, що існує підтримка українців, що існує солідарність з українцями з боку римо-католиків
П’єтро Паролін

«Вкрай важливо, що існує підтримка українців, що існує солідарність з українцями з боку римо-католиків. В Україні я бачу унікальну взаємодопомогу, яку одне одному надають люди, суспільство», – зазначив кардинал Паролін під час зустрічі з містянами і переселенцями у Запоріжжі.

А на зустрічі з президентом України Петром Порошенком кардинал Паролін відзначив важливість співпраці між Києвом і Ватиканом для захисту прав людей, які постраждали унаслідок військового конфлікту на Донбасі й людей, які опинились на окупованому Донбасі та в анексованому Криму. Ватикан прагне відігравати вирішальну дипломатичну та політичну роль у розв’язанні конфлікту на сході України, зазначив Паролін в інтерв’ю для Католицького медіа-центру.

Церкви, не контрольовані РПЦ, не зможуть працювати на окупових територіях – експерти

Наразі відкритим залишається питання, наскільки безпечно для представників папського фонду або «Карітасу» працювати на лінії розмежування, і тим більше – чи вдалось би їм убезпечитись при спробі передати гуманітарні вантажі на території, непідконтрольні Києву. Фактично на окупованих територіях місцеві «керівники» дозволяють працювати лише міжнародним організаціям або волонтерським групам, які здебільшого співпрацюють з Росією.

До того ж, потреби переселенців, жителів «сірої зони» і населення територій, які тимчасово непідконтрольні Києву, різняться. Так, на думку волонтерів, переселенцям найбільше потрібні «вудочки», тобто можливість отримати роботу і заробляти гроші, зазначила в ефірі Радіо Свобода виконавчий директор «Волонтерської сотні» Наталя Воронкова. А в ефірі програми «Соціальна країна» вона розповіла про потреби жителів Донбасу, які живуть поблизу лінії розмежування.

Наталя Воронкова
Наталя Воронкова

«Ми акцентуємось на дітях та на інвалідах. Тобто ми привезли наразі інвалідні візочки, а також ми возимо медикаменти, памперси, продукти харчування для лікарень у тих населених пунктах, які є поблизу або у зоні бойових дій. Наприклад, забезпечуємо по можливості потреби Красноармійської (нині Покровської – ред.) центральної лікарні, де відкрито перинатальне відділення, де народжують мамочки, які виїхали з зони АТО, і у лікарні постійно потрібні памперси і дитячі харчові суміші, починаючи з «нульового» віку», – повідомила Воронкова.

Волонтери радять священнослужителям і представникам релігійних благодійних організацій не перетинати лінію розмежування і їхати на тимчасово окуповані території без нагальної на те потреби. Так, один із засновників волонтерської організації «Відповідальні громадяни», донецький журналіст Євген Шибалов у розмові з кореспондентом Радіо Свобода наголосив: поїздки до непідконтрольних Києві територій вкрай небезпечні для життя благодійників і для діяльності їхніх фондів.

Найгірше, що вони можуть зробити – це намагатись потрапляти на непідконтрольну Києву територію через якісь особисті домовленості або потайки
Євген Шибалов

«Релігійні громади, як і постійно діючі гуманітарні організації, найгірше, що вони можуть зробити – це намагатись потрапляти на непідконтрольну Києву територію через якісь особисті домовленості або потайки. Мабуть, для їхнього перебування на тих територіях, на «ДНР», «ЛНР» має чинитись міжнародний тиск або через ОБСЄ, чи то через мінську контактну групу з тим. щоби добиватись вільного, безперешкодного, безпечного доступу гуманітарних організацій у зону конфлікту. Насправді, десь з півроку тому почався масовий тиск на всі міжнародні місії, які працювали у Донецьку, і претензії до них, головним чином, стосувались «шпигунства». Ця проблема залишається нерозв’язаною досі: стабільного доступу на ту територію багато гуманітарних організацій не мають», – розповів волонтер.

Щодо самої групи «Відповідальні громадяни», то її волонтери працювали як місцеві партнери міжнародних організацій, що працюють з місцевими жителями на Донбасі, по обидві сторони лінії розмежування, серед яких – ООН, Червоний хрест, чеський фонд People in Need, «Лікарі без кордонів». Партнером волонтерів був і благодійний фонд Ріната Ахметова.

Усі ці організації мають суттєву перешкоду – їхнім працівникам заборонено постійно перебувати у зоні бойових дій, тому «Відповідальні громадяни» (жителі Донбасу) взяли на себе функцію перевезення і роздачі гуманітарних вантажів, розповів Шибалов на майстер-класі в Українському католицькому університеті.

Але цього року бойовики угруповання «ДНР» заборонили роботу організації на «своїй» території, і в’їзд для її активістів та вантажів закрито. Як зазначив Шибалов, не виключено, що аналогічне рішення Донецьк може ухвалити і стосовно релігійних благодійних фондів, які не контролюють Кремль та Російська православна церква.

«Щодо релігійних громад, то на них з боку «ДНР» також здійснювався тиск, я знаю кількох волонтерів, які належали до протестантських церков і влаштовували «соціальні їдальні» для малозабезпечених громадян, теж було вислано, як і волонтерів організації «Відповідальні громадяни», – розповів Шибалов в інтерв’ю Радіо Свобода.

На сьогодні, на думку українських волонтерів, благодійникам Ватикану варто зосередити роботу на території Донбасу, яку контролює Україна, а також надавати допомогу родинам переселенців у різних точках країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG