Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон не має стратегії щодо звільнення України від російського впливу – експерти США


Президенти України Петро Порошенко (ліворуч) та США Барак Обама (архівне фото)
Президенти України Петро Порошенко (ліворуч) та США Барак Обама (архівне фото)

Попри допомогу Україні, Грузії та Молдові, яку США виділяють для протидії російській агресії, навряд чи цього достатньо. Про це в коментарях «Голосу Америки» заявили деякі американські експерти з питань зовнішньої політики.

«Коли маєш такий уряд, який має Росія, на чолі з таким як Володимир Путін, дуже важко для США робити достатньо на пострадянському просторі, бо він завжди втручається, відходить від домовленостей. Ми бачимо насильство в Україні. Він фактично окупував Україну, він анексував частину цієї країни. Це те, що ми сподівались ніколи не станеться у Європі, коли велика країна «ковтає» частину свого сусіда. Я думаю, американська відповідь на це була відносно жорсткою. США працювали з ЄС щодо запровадження санкцій проти режиму, надавали допомогу, але цього, очевидно, недостатньо, щоб допомогти Україні стати вільною. І я не впевнений, що зараз це взагалі можливо», – каже професор школи міжнародних відносин Американського університету Джеймс Ґолдґаєр.

Експерт також вказує на «промахи» у зовнішній політиці президента США Барака Обами.

«Ми насправді не маємо комплексної стратегії, що робити із бажаннями України, Грузії та Молдови стати вільними від російського впливу, щоб вони могли вести власний політичний курс, яким би він не був. І це те, чого продовжує бракувати в американській зовнішній політиці», – додав Ґолдґаєр.

США можуть лише підштовхнути зміни, проте рушійною їх силою має стати сам народ, каже Ґолдґаєр. І чим далі, ти важче буде це зробити, адже позиція Європи поступово слабшає стосовно підтримки України.
«Більшає ознак того, що європейці прагнуть зняти санкції і повернутися до старих відносин з Росією», – каже фахівець.

Водночас експерт Німецького фонду Маршала Дерек Шоллей, який був серед головних радників держсекретаря США Гілларі Клінтон у питаннях планування і політики, а також радником двох міністрів оборони США, вважає політичний курс Барака Обами в Європі ефективним. Нещодавно Шоллей презентував свою книгу під назвою «Довга гра. Як Обама кинув виклик Вашингтону та вивів на новий рівень роль США у світі».

«З часу нелегальної анексії Криму США надіслали дуже чіткий сигнал Росії в плані нашої військової позиції щодо військових витрат у Європі. Північноатлантичний альянс зараз об’єднаний, як ніколи раніше, НАТО витрачає на оборону більше, ніж це було кілька років тому. США хотіли би бачити, що наші партнери більше витрачають в цьому напрямку, але важлива обґрунтованість, яку ми зараз спостерігаємо. Мої очікування, що так і буде продовжуватися, якщо президентом США стане «правильна особа», – заявив Шоллей.

Експерт критикує позицію кандидата на посаду президента США від Демократичної партії Дональда Трампа щодо Росії та ролі США у світі загалом. А от, за президентства Клінтон, каже він, Україна та Грузія мають реальні шанси на зближення НАТО.

«Гілларі Клінтон з особливою увагою стежить за питаннями НАТО і вона заявила, що питання розширення альянсу повинне лишатися відкритим. Я думаю, це буде одне з головних питань під час наступного саміту НАТо у Брюсселі,» – каже Дерек Шоллей.

Він нагадує, що Гілларі Клінтон відома критикою політики Путіна, вона порівнювала його з Гітлером, та казала, що «йому бракує душі». Вона виступає за посилення санкцій проти Росії і водночас схвалює політику Обами у Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG