Доступність посилання

ТОП новини

Святошинський провулок: забудовник відступив, але від планів не відмовився


Сутички між активістами, місцевими мешканцями і
працівниками спірної забудови
Сутички між активістами, місцевими мешканцями і працівниками спірної забудови

Дев’ятого вересня трьох активістів цивільного корпусу «Азов» затримали поліцейські в перебігу протестної акції під стінами «Київміськбуду». Причиною пікету «азовці» називають сутичку в четвер у Святошинському провулку, 2 в Києві. Там вже тиждень не вщухає конфлікт довкола спірного будівництва, під час якого в четвер отримали ушкодження кілька десятків активістів. Завдали їх невідомі, які охороняли будмайданчик. У свою чергу представники забудовника називають дії активістів спробою рейдерської атаки на компанію і запевняють, що в них є всі необхідні дозвільні документи для будівництва 25-поверхівки.

​Суперечки довкола новобудови поміж мешканцями сусіднього з ділянкою будинку і забудовником тривають ще з лютого цього року. Однак, до останнього часу сторони утримувались від застосування сили. Ескалація конфлікту розпочалась у понеділок 5 вересня. Тоді, як розповідають місцеві мешканці, невідомі без пояснень зайняли пустир, заблокували в’їзди та натягнули по периметру колючий дріт. Всередині ділянки залишились автомобілі місцевих, які раніше облаштували тут стоянку.

«Люди, звичайно, боялися навіть заходити на територію, тому що вони бачили цих людей і пам’ятали, як ці люди зустрічали нас до того – це штовханина, каміння, вогнегасники. Тому люди просто боялися туди йти забирати свої автомобілі», – розповів місцевий мешканець Олег Ступа.

Люди, що проживають поруч, виступають категорично проти зведення багатоповерхівки. Вони вважають, що довколишня інфраструктура не розрахована на зведення 25-поверхового будинку і що компанія-забудовник не володіє усім необхідним для початку робіт пакетом документів.

​Відтак, мешканці охоче погодились на допомогу, яку запропонували їм представники цивільного корпусу «Азов», ветерани батальйону «Донбас» та ще кількох добровольчих підрозділів. Так, у вівторок стартувала гаряча фаза конфлікту, коли активісти силою намагались проникнути на спірну ділянку.

Заворушення повторились у четвер. З другої спроби активісти змогли прорватись на територію і демонтувати частину огорожі. Тоді, як заявляють «азовці», невідомі, які охороняли будмайданчик, завдали ушкоджень трьом десяткам осіб. У бік незгодних із початком робіт летіло каміння, також невідомих звинувачують у застосуванні травматичної зброї. Саме така поведінка «тітушок», як їх називають учасники конфлікту, й стала причиною пікету під стінами «Київміськбуду». Саме ця холдингова компанія є забудовником вже скандальновідомої ділянки за адресою Святошинський провулок, 2.

Один з поранених активістів на Святошинському провулку
Один з поранених активістів на Святошинському провулку



«Тітушки», які були за парканом – кидали каміння та відстрілювались. Ми сьогодні пікетували Київміськбуд для того, щоб вони знайшли винних, тих хто стріляв з-за паркану по місцевих мешканцях та активістах», – пояснив представник цивільного корпусу «Азов» Назар Кравченко.

Під час пікету поліція затримала трьох учасників акції. У коментарі Радіо Свобода, начальник управління поліції міста Києва Юрій Зозуля повідомив, що причиною затримання став напад на поліцейських. Паралельно з акцією під «Київміськбудом» в міськраді відбувалась зустріч між мешканцями сусіднього з ділянкою будинку та забудовником. Там керуючий справами «Київміськбуду», а за сумісництвом депутат Київради від «Блоку Петра Порошенка» Юрій Зубко визнав, що невідомі на будмайданчику – це представники «Київміськбуду». Більше того, депутат виправдовує застосування сили співробітниками.

Конфлікт між забудовниками та мешканцями Святошинського району, 6 вересня 2016 року
Конфлікт між забудовниками та мешканцями Святошинського району, 6 вересня 2016 року

Це люди праці. Будівельники, які борються за своє робоче місце. Їх там били. Ці люди захищалися
Юрій Зубко

«Це люди праці. Будівельники, які борються за своє робоче місце. Вони знаходились там і їх там били. Ці люди захищалися. Вони мають право на захист, тому що це земельна ділянка, яка була виділена «Київміськбуду» у законний спосіб», – заявив Зубко.

Депутат повідомив, що в компанії розцінюють дії цивільного корпусу «Азов» як спробу рейдерської атаки на «Київміськбуд». Підприємство оголосило безстроковий страйк – обіцяють припинити всі будівельні роботи на власних об’єктах.

Під час зустрічі в Київраді профільні чиновники запевнили мешканців, які обурюються будівництвом, що у «Київміськбуду» є всі необхідні дозволи для будівництва. Заступник начальника управління розвитку міста Антон Чорний повідомив, що рішення Київради про відведення ділянки «Київміськбуду» під зведення багатоповерхівки було ухвалене ще у 2012 році і мешканці тепер жодним чином не здатні вплинути на нього.

Рішення на виділення земельної ділянки – законне. «Київміськбуд», замовив і отримав містобудівні умови
Антон Чорний

Громадські слухання, де вони можуть висловити власні зауваження та побажання можливі лише після закінчення роботи над детальним планом території для цієї ділянки, що чітко регламентуватиме, які споруди і де саме можна зводити. Однак, проект цього плану ще не закінчений, а забудовник, згідно із законом, чекати на документ не мусить.

«Рішення на виділення земельної ділянки – законне. І на основі цього рішення замовник, у цьому випадку «Київміськбуд», замовив і отримав містобудівні умови та обмеження для будівництва житлового будинку на цій ділянці», – повідомив Антон Чорний.

Представники цивільного корпусу «Азов» та місцеві мешканці, що пікетували ділянку у Святошинському провулку у Києві, протестуючи проти планів забудови, увійшли на територію, де раніше забарикадувалися невідомі, що представлялися будівельниками від «Київміськбуду». 8 вересня 2016 року
Представники цивільного корпусу «Азов» та місцеві мешканці, що пікетували ділянку у Святошинському провулку у Києві, протестуючи проти планів забудови, увійшли на територію, де раніше забарикадувалися невідомі, що представлялися будівельниками від «Київміськбуду». 8 вересня 2016 року



Забудовник обіцяє мешканцям розмістити на першому поверсі 25-поверхового будинку дитячий садок, а також ще низку проектів для облагородження довколишньої території. Втім, люди не вірять заявам представників компанії і вимагають припинити роботи, поки не буде готовий детальний план території, в який ті зможуть внести власні зауваження.

Дев’ятого вересня на сайті «Київміськбуду» з’явилась заява президента компанії Ігоря Кушніра про те, що припиняти роботи вони не планують. «У цих питаннях я категоричний… Компанія не перестане будувати тільки тому, що комусь це не подобається», – процитували Кушніра на сайті компанії.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG