Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує спекотна осінь і провокації Кремля (огляд преси)


Тижневик «Фокус» попереджає, що нинішньої осені на Україну можуть очікувати тарифні бунти, провокації Кремля, банкопади та девальвація гривні. Але є у журналістів і хороша новина: жоден із цих викликів навряд чи можна назвати критичним. В усякому разі восени 2014-го ситуація була значно гіршою. А відтак, Україна рухається у правильному напрямку, зазначає видання.

Прогнозує тривожну осінь і «Український тиждень». Особливо у Верховній Раді. Видання пише, що все буде в «найкращих» традиціях українського парламентаризму: зволікання до крайніх термінів, доки про необхідність ухвалення того чи іншого рішення не заявлять закордонні донори або вулиця, а потім «пакетні голосування» за документи, які значна частина депутатів так і не наважиться прочитати. Утім, не все так погано, зазначає тижневик. Спекотна осінь – це навіть корисно. Адже чомусь лише в цей сезон українцям вдається донести до влади своє розуміння ситуації та свої потреби. І підстави для стриманого оптимізму є. Певні механізми таки запущені, і вони намагаються працювати, також відбувається хоча й повільна, але зміна державної машини, вибудовується підґрунтя для зміни еліт, яка обов’язково рано чи пізно станеться. На цьому «Український тиждень» наголошує в статті «Гаряча осінь».

«Лещенкогейт» оголив недоліки і проблеми українського суспільства, констатує тижневик «Новое время». Двоє людей, заробивши гроші, принесли їх в загальний казан, поклали на рахунок в банку і здійснили платіж. Вони все зробили офіційно і прозоро. Але суспільство вирішило грати на стороні своїх головних ворогів. Воно йде на поводу у розумних корупціонерів і атакує свого головного союзника. Це сумно і нерозумно, констатує дописувач тижневика.

Історія з «квартирою Лещенка» – привід говорити не так про нього, як про кепські явища, котрі, формально, конкретного героя не стосуються, переконує «Дзеркало тижня». Адже за чверть століття українці так і не навчилися віддавати належне зробленому, не ідеалізуючи того, хто це робить. Відтак, журналіст Сергій Рахманін у статті «Не падати» звертається до колег, які не втратили здорового глузду, з пропозицією абстрагуватися від прізвищ і не вбивати віру в силу Слова, адже реанімація коштуватиме дорого.

Вже 65% українців готові емігрувати, а кількість тих, хто виїхав за останні роки, збільшилася в півтора рази, констатує тижневик «Новое время». До пошуку кращого життя за кордоном українців штовхають обмануті надії – відсутність ефекту від реформ, погана економічна ситуація і війна. Про це видання пише в статті «Набридло чекати».

Попри всі проблеми сьогодення, життя українців за останні десятиліття покращилося, переконує «Український тиждень». Аналіз статистичних даних свідчить: на сьогодні в середньому в країні рівень життя помітно вищий, ніж 20 років тому. Про це йдеться в статті «Маленькими кроками».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG