Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті Білорусі вперше з 2004 року з’явиться опозиція


Парламентські вибори в Білорусі, на одній з дільниць у Мінську, 11 вересня 2016 року
Парламентські вибори в Білорусі, на одній з дільниць у Мінську, 11 вересня 2016 року

У Білорусі в неділю відбулися парламентські вибори, у мажоритарних округах обирали 110 депутатів Палати представників, нижньої палати Національних зборів. 12 років у Білорусі в парламенті зовсім не було опозиції до президента Олександра Лукашенка.

Згідно з попередніми даними, принаймні два опозиційних депутати у парламенті Білорусі – це Ганна Конопацька з Об’єднаної громадянської партії та Олена Анісім з Товариства білоруської мови.

Ганна Конопацька та Олена Анісім
Ганна Конопацька та Олена Анісім

Опозиційний голос зазвучить у білоруському парламенті вперше з 2004 року. На відміну від минулих виборів 2012 року білоруська опозиція досить активно брала участь у кампанії, хоча більшість її кандидатів не розраховувала на перемогу, розуміючи повну контрольованість білоруської виборчої системи президентом Олександром Лукашенком та численні порушення і маніпуляції на виборах.

Опозиція брала активну участь у виборах, зареєструвалася майже у всіх округах, але скоріше для того, щоб показати виборцям, що в країні існують альтернативні кандидати і думки, що опозиція жива і пропонує суспільству інший шлях розвитку, в першу чергу, ринкову економіку і європейські цінності. І перемога двох опозиційно налаштованих жінок не міняє загальної оцінки виборчої системи Білорусі як невільної та недемократичної, заявив голова Об’єднаної громадянської партії Анатоль Лябєдзька.

Опозиція заявляє про порушення на виборах

Головні з порушень на виборах – відсутність опозиції у виборчих комісіях, там опозиційні сили посіли лише 0,1% місць. Відтак до прозорого підрахунку голосів є питання, кажуть спостерігачі. Також вони заявляють, що відбувалися фальсифікації щодо явки виборців, бо люди пасивно йшли на «вибори без інтриги». Спостерігачі також фіксували примус до так званого дострокового голосування. Протягом 5 днів до дня виборів, за даними ЦВК Білорусі, проголосувало понад 30% виборців. Як вважає опозиція, саме під час дострокового голосування і відбувається заміна бюлетенів на користь провладних кандидатів.

Вибори покращать відносини із Заходом

Оскільки вплив парламенту на політичну ситуацію в країні зведено нанівець, то нові депутати навряд чи помітно вплинуть на ситуацію в Білорусі. Їх лояльність давно і багато разів перевірена, фактично Палата представників перетворилася на машину голосування за урядові та президентські пропозиції.

Але оскільки виборча кампанія пройшла дещо краще, ніж попередня, без брутальних репресій, президент Лукашенко може сподіватися на краще ставлення до себе на Заході, особливо на тлі російського президента Володимира Путіна. Олександр Лукашенко у неділю ще раз наголосив, що Білорусь буде «мостом між Сходом і Заходом».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG