Доступність посилання

ТОП новини

Куди літали можновладці в першому півріччі 2016-го?


У часи російської окупації український істеблішмент змушений активно шукати підтримки за кордоном. У новинах нерідко зявляється інформація про візити української делегації до Вашингтона, Брюсселя чи Анкари. Проект #Точно вирішив підсумувати, які саме країни відвідали перші особи України впродовж першого півріччя цього року, скільки бюджетних коштів було витрачено на закордонні вояжі, а також яких конкретно результатів досягли українські чиновники.

Запити з окресленими запитаннями були направлені до Адміністрації президента, Кабінету міністрів, Генеральної прокуратури, Антикорупційного бюро, Національної поліції та Ради національної безпеки і оборони.

У Верховній Раді та МВС повідомили, що їхні очільники – Андрій Парубій та Арсен Аваков відповідно – до липня цього року не здійснювали офіційних візитів за бюджетний кошт.

Найбільше офіційних візитів за межі України здійснив президент Петро Порошенко. Загалом упродовж шести місяців голова держави відвідав вісім країн на трьох континентах, де пробув загалом 22 дні. По два рази Порошенко відвідав Німеччину й Туреччину. По одному разу літав до США, Японії, Швейцарії, Болгарії та Румунії.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Серед основних зовнішньополітичних перемог виділено три:

– розширення та зміцнення міжнародної коаліції проти російської агресії;

– досягнення домовленостей щодо інтенсифікації двосторонньої співпраці з країнами, які відвідав президент;

– посилення економічної присутності України на міжнародних ринках, а також проведення бізнес-форумів, де були підписані ділові контракти.

Точні витрати на перельоти в АПУ не змогли назвати. Однак зазначили, що фінансове забезпечення офіційних візитів здійснює Державне управління справами, за бюджетною програмою «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності президента України та Адміністрації президента України». Відповідно до звітів казначейства, в першому півріччі цього року за даною програмою було витрачено понад 205 мільйонів гривень.

9-10 березня разом із президентом до Туреччини літала також голова Нацполіції Хатія Деканоідзе. У її відомстві роз’яснили, що під час офіційного візиту українська делегація відвідала два міста – Анкару й Стамбул. Зокрема Деканоїдзе зустрілася з представниками місцевих правоохоронних органів. Сторони обмінялися досвідом підготовки патрульної поліції, розглянули питання боротьби з транскордонною злочинністю. Глави поліцейських відомств двох країн домовилися про стажування українських охоронців порядку в силових академіях Туреччини.

Хатія Деканоідзе
Хатія Деканоідзе

У березні Деканоїдзе також відвідала Берлін, де розповіла про хід реформи поліції в Україні. Німецькі організатори розповіли про новостворений департамент «Поліцейські операції». Сучасний підрозділ покликаний забезпечувати охорону масових заходів. Нацполіція заявляє про витрати на суму 13110 гривень.

У травні новим Генеральним прокурором став політик Юрій Луценко. Уже в червні він здійснив два візити до Бельгії, де в цілому пробув п’ять днів. За короткий проміжок часу генпрокурор встиг укласти Угоду між Україною та Європейською організацією з питань юстиції та Меморандум про взаєморозуміння між Генеральною прокуратурою України та Міністерством юстиції Ізраїлю, а також виступити під час роботи Комітету Європаламенту з питань юстиції.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Втім, суму витрат в ГПУ не змогли назвати через те, що платила не прокуратура.

Водночас у прем’єр-міністра назвали точну суму коштів, витрачених на візити Володимира Гройсмана. Він очолив Кабінет міністрів у середині квітня цього року. За неповні три місяці прем’єрства Гройсман встиг провести загалом 6 днів у червні в США та Німеччині.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Перший робочий візит прем’єр здійснив на запрошення віце-президента США Джо Байдена. Українська делегація провела низку ділових зустрічей із першими особами Вашингтона, міністрами, сенаторами та бізнесменами. На всіх зустрічах Володимир Гройсман розповідав про перебіг реформ в економіці, енергетиці, на місцевому рівні тощо. Адміністратор USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) Гейл Сміт запевнила у підтримці реформ України та наголосила, що USAID запланувало допомогу Україні в енергетичній сфері, децентралізації та судовій реформі на загальну суму 142 мільйони доларів.

Другий візит прем’єр-міністр України здійснив до Німеччини в кінці червня, де провів кілька зустрічей із місцевим істеблішментом. Сторони домовилися активізувати бізнес-процеси між двома державами. З цією метою восени проведуть міжурядові консультації. А на наступний рік планують велику конференцію місцевого самоврядування, на якій будуть присутні представники України, Німеччини та Польщі.

За даними із Секретаріату Кабінету міністрів, на міжнародні візити голови уряду із бюджету було витрачено 111 746 гривень 65 копійок.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов за півроку відвідав дві країни. Це Туреччина й Польща, де він пробув загалом п’ять днів.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

На початку року під час робочого візиту до Туреччини Турчинов досягнув домовленостей щодо створення робочої групи для координації роботи над спільними проектами у сфері військово-технічного співробітництва, до складу якої увійшли представники українського й турецького оборонпромів. Також йшлося про можливість проведення спільних навчань за участі військових підрозділів спеціального призначення жандармерії Туреччини, представників Національної гвардії і правоохоронних органів України. З червня цього року у Туреччині вже відбулися навчання двох перших груп патрульних поліцейських. Зараз у цій країні перебуває на навчанні третя група правоохоронців. У квітні секретар РНБО провів зустрічі з керівниками силового блоку Польщі. Обговорювалися зокрема функціонування спільної українсько-польсько-литовської бригади та продовження дії запроваджених Європейським союзом санкцій проти Росії.

За інформацією апарату РНБО, на візити Турчинова з бюджету витратили рівно 14 926 гривень 20 копійок.

Літав за кордон і директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник. За півроку головний детектив країни відвідав одну країну – Австрію, де пробув три дні у складі делегації НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У Відні Ситник провів низку зустрічей з представниками місцевих антикорупційних органів. Сторони обговорили формати можливої співпраці під час розслідувань правопорушень, скоєних особами, пов’язаними з Австрією та Україною. Наразі сторони вивчають питання залучення українських детективів до навчання в Міжнародній антикорупційній академії, що діє на австрійській території. Візит Ситника обійшовся бюджету в 17 860 гривень 28 копійок.

Артем Ситник
Артем Ситник

Зважаючи на перелік країн, які відвідали ключові чиновники України, можна бути спокійним за євроінтеграційний рух України. Водночас відмова деяких відомств надати точну інформацію про витрати на міжнародні подорожі власних керівників наштовхує на думку про існування зайвих бюрократичних процедур у роботі цих органів.

  • Зображення 16x9

    Гліб Канєвський

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Співавтор проекту #ТОЧНО. Народився в 1989 році в м. Олександрія на Кіровоградщині. Випускник першої програми "Good Governance" Львівської бізнес-школи. Експерт з питань антикорупційної політики Центру політичних студій та аналітики. Працював колумністом низки українських видань.  Спеціалізується на висвітленні проблем корупції та ефективного державного управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG