Доступність посилання

ТОП новини

Відмовою від роботи у ПАРЄ Україна може зробити гірше самій собі – експерт


«Дуже схожою на шантаж» називають у Росії заяву України про можливу відмову її брати участь у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи. Як заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, Україна може припинити роботу у ПАРЄ, якщо там знову зявляться російські депутати. В українській делегації ПАРЄ підтверджують, що розмови про таку перспективу є. Експерти, однак, кажуть: у контексті агресії Росії, що триває, Україні не варто відмовлятися від інструментів, які їй дає робота в асамблеї.

​Україна може відмовитися від участі в роботі ПАРЄ, якщо та визнає повноваження російської делегації, попри нелегітимність виборів до Державної думи Росії на території анексованого Криму. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Він, каже, не тиснутиме, але готовий закликати депутатів «робити дуже радикальні кроки».

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Раніше керівництво України вже закликало міжнародну спільноту не визнавати легітимності парламентських виборів Росії, які Москва намагається провести в окупованих Криму й Севастополі.

Є певні принципи, на яких засновувалася Рада Європи
Володимир Ар’єв

Голова української делегації у ПАРЄ Володимир Арєв підтвердив у коментарі Радіо Свобода, що розмови про можливу відмову брати участь у роботі ПАРЄ серед делегатів є. За словами депутата, рішення ухвалюватимуть залежно від обставин.

Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв

«Є певні принципи, на яких засновувалася Рада Європи, є правила, за якими існує Парламентська асамблея Ради Європи. Ці правила і принципи у випадку сліпого повернення Російської Федерації будуть грубо порушені», – наголосив український парламентар.

Росія: заяви України – шантаж і гра на публіку

Російська делегація перебуває під санкціями ПАРЄ з квітня 2014 року: російських депутатів позбавили права голосу й можливості обіймати керівні посади. У січні минулого року російська делегація заявила про припинення своєї роботи у ПАРЄ. І хоч терміни її повернення в асамблею офіційно невідомі, посол України в Раді Європи Дмитро Кулеба раніше не виключив, що це може статися вже з нового року.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

У Росії заяву Павла Клімкіна назвали «дуже схожою на шантаж». Про це у своєму «Твіттері» написав голова російської делегації у ПАРЄ Олексій Пушков.

​А голова Комітету закордонних справ російської Ради федерації Костянтин Косачов вважає заяви керівництва України «черговою пустою й беззмістовною грою в ображену дитину на західну публіку».

​Парламентські вибори у Росії 18 вересня триватимуть за змішаною системою: окрім голосування в одномандатних округах, виборці голосуватимуть також за партійні списки в єдиному федеральному окрузі, до складу якого Росія включила й анексований Крим. З огляду на це, за словами Клімкіна, за підсумками виборів під запитанням буде легітимність всієї Державної думи Росії.

Експерт: Україна може позбавити себе дієвих інструментів

Директор «Центру дослідження міжнародних відносин» Микола Капітоненко сумнівається в ефективності відмови України від участі у роботі ПАРЄ. На думку експерта, Україна сама позбавить себе дієвих інструментів впливу на агресора.

Микола Капітоненко
Микола Капітоненко

«Україна має політичну і дипломатичну підтримку ПАРЄ, Україна має в цілому лояльне ставлення до своєї позиції цієї міжнародної організації. Вона зробила низку кроків, які мали на меті, певною мірою, покарати Росію», – зазначає він.

«У так званих асиметричних конфліктах, коли одна з країн набагато слабша за іншу, інтерес такої країни якраз і полягає в тому, щоб залучати до конфлікту якомога більше третіх сторін – країн-посередників, міжнародних організацій. Тобто ми гірше зробимо собі, а не Росії», – додає Микола Капітоненко.

Голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв, однак, наголошує: якщо асамблея знехтує своїми принципами і погодиться відновити роботу російських депутатів, то навряд чи надалі її можна вважати союзником України.

Як інформує у вівторок увечері прес-служба ПАРЄ, на 14 вересня у Страсбурзі запланована зустріч президента ПАРЄ Педро Аграмунта й голови Ради федерації Росії Валентини Матвієнко. Порядок денний переговорів, однак, не уточнюється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG