Доступність посилання

ТОП новини

Станція метро «Героїв Дніпра». Протистояння з будівельниками


Протест проти будівництва торговельно-розважального центру біля станції метро «Героїв Дніпра»
Протест проти будівництва торговельно-розважального центру біля станції метро «Героїв Дніпра»

Київ – Скандальне будівництво над станцією метро «Героїв Дніпра» у Києві перевірять державні будівельні експерти, які мають з’ясувати, чи становить воно загрозу для метрополітену. Про це домовилися забудовник, жителі Оболонського району, які протестують проти будівництва, та місцева влада. Громадські слухання щодо цього проекту призначені на кінець вересня. Утім, протестувальники продовжують пікетувати забудову, і час від часу перекривають проїзд до неї. Попри призначену перевірку, забудовник продовжує щоночі забивати сваї. Частина народних депутатів пояснює цю проблему змінами до законодавства на користь забудовників, які ускладнили притягнення їх до відповідальності.

​Забудовник кільця над станцією метро «Героїв Дніпра» у Києві, представники Оболонської міської районної адміністрації столиці та місцеві жителі 13 вересня провели спільну нараду і дійшли згоди у деяких питаннях щодо дотримання закону під час будівництва. Про це повідомляє один з координаторів протесту проти забудови Олександр Цибульщак.

Він виклав у соцмережах копії протоколу наради. Забудовник, місцева влада і протестувальники домовилися про те, що будівельна компанія ініціює державну будівельну експертизу, яка би визначила, чи завдає будівництво шкоди об’єктам метрополітену та іншим будівлям поруч. Окрім того, забудовник має надати всі дозвільні документи районній адміністрації, а також вивісити детальну інформацію про будівництво та графік робіт, щоб його могли бачити місцеві мешканці.

​Утім, у домовленостях не йдеться про те, щоб забудовник, компанія «Єлікон ЛТД», призупиняла роботи на час перевірки чи припиняла гучні будівельні роботи в нічний час. Хоча саме ці дві вимоги протестувальників із числа місцевих жителів були основними. Вимагаючи припинення будівництва, місцеві мешканці перекривали прилеглі вулиці. Доходило аж до сутичок з охоронцями будмайданчика.

Жителі Оболоні протестують проти будівництва ТРЦ над станцією метро (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

​Помічник генерального директора компанії «Елікон ЛТД» Олександр Тимошенко, зі свого боку, наголошує, що нинішній етап будівництва не можна переривати за жодних умов, оскільки зупинка може завдати шкоди об’єктам метрополітену, якщо почнуться дощі. Він запевняє журналістів, що всі роботи компанія погоджує з київським метрополітеном і КМДА.

«Тривають роботи з гідроізоляції, їх не можна переривати за жодних умов, інакше порушиться гідроізоляція станції. Всі роботи ми виконуємо під наглядом метрополітену», – наголошує Тимошенко.

Протест проти будівництва торговельно-розважального центру біля станції метро «Героїв Дніпра»
Протест проти будівництва торговельно-розважального центру біля станції метро «Героїв Дніпра»

Раніше Олександр Тимошенко визнавав, що готовий до діалогу з місцевими жителями. Так, він підтверджує, що громадські слухання щодо будівництва мають відбутися 29 вересня. Утім, чимало жителів Оболонського району обурюються, що слухання мають пройти вже після початку активної фази будівництва, і після появи тріщин та інших пошкоджень у будівлі станції «Героїв Дніпра».

Станція метро «під будівництвом» тріскається, порушена вентиляція, дірки у стелі – активіст

Один із громадських активістів, Дмитро, залучив незалежних будівельних експертів, які оглянули та зробили оцінку стану будівлі станції метро «Героїв Дніпра»

«Відбувається буріння і встановлення глибинних свай, вібрація призвела до порушення капсули станції. Пішли тріщини, їх замазують щодня. Тунелі метро тріскаються теж. На станції душно, тож не виключено, що порушена система вентиляції. Тріщини підлоги на станції означають, що пошкоджений фундамент. Підземні води змінили свій напрямок, потрапили у тунель і течуть біля колій. Утворилася дірка у стелі, її сяк-так залатали, але капітально відремонтувати такі пошкодження буде проблематично», – наводить Дмитро позицію фахівців, які разом з ним оглядали станцію.

Від масових забудов метрополітен рятує лише криза в економіці – Луценко

Українське законодавство адаптували до потреб забудовників, відтак змусити їх не порушувати закон стало набагато важче, визнає Ігор Луценко, голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством антикорупційного комітету Верховної Ради, який багато років поспіль боровся із незаконними забудовами української столиці як громадський активіст.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

«На відміну від попередньої ситуації, коли ми могли оскаржувати у прокуратурі дозвільні документи, нині ж повноваження прокуратури змінені, й немає інстанції, яка може оскаржувати дії забудовника. Держархбудінспекція не скасовує власних дозволів. Немає правового механізму для того, щоб змусити будівельну компанії виконувати закон. Нині рятує від масових забудов із порушенням закону, зокрема над метрополітеном, лише поганий стан української економіки. Було би економічне зростання – подібні забудови виникали б мало не на кожній станції. Якщо свого часу вдалося врятувати від подібної забудови (принаймні частково) станцію метро «Театральну», то нині є кілька випадків будівництва над метро, яке не зупиняється».

І Луценко, й інші депутати пропонують змінити законодавство стосовно відповідальності забудовників, щоб мати змогу зупиняти їхні незаконні дії. Тим часом будівництво над станцією метро «Героїв Дніпра» триває, попри переговори забудовника з місцевою владою та жителями прилеглих кварталів. Місцеві мешканці не планують відступати: сьогодні вони проводять зустрічі з депутатами Київради на місці будівництва та мають намір на деякий час перекрити всі під’їзди до станції метро і будмайданчика.

Ветерани добровольчих батальйонів «Донбас» та «Айдар» біля станції метро «Героїв Дніпра»
Ветерани добровольчих батальйонів «Донбас» та «Айдар» біля станції метро «Героїв Дніпра»

Ще у 2003 році компанія «Єлікон ЛТД» виграла інвестиційний конкурс для будівництва торгово-розважального комплексу на перетині проспекту Оболонського та вулиці Героїв Дніпра – просто на виході з однойменної станції метро. Оренду оформили у 2005 році – за це проголосувала тодішня Київрада. Проте будівництво розпочалося не одразу. На перешкоді йому тоді стала Державтоінспекція, яка не погодила генеральний план будівництва, оскільки проект не передбачав паркінгів для паркування транспорту працівників і відвідувачів, окрім того були порушені будівельні норми щодо заїздів, виїздів, пішохідних переходів тощо. «Єлікон ЛТД» виграла суд з МВС і після цього розпочала будівництво. Ця компанія за увесь свій час існування змінила кількох власників. Частина журналістів, які досліджували тему, пов’язують цього забудовника з народним депутатом від БПП Валерієм Іщенком (колишній депутат Київради від УДАРу). Сам він свою причетність до скандальної забудови заперечує.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Андрій Дубчак

    Засновник проєкту Donbas Frontliner.

    Розповідаю про війну на Донбасі через історії військових і цивільнихhttps://www.instagram.com/andriy.dubchak

    Фотограф. Кореспондент. На Радіо Свобода працюю з лютого 2003 року. Виконую функції редактора інтернет-сайту, займаюсь мультимедіа, SEO, фотографією, пишу. Народився 1976 року в місті Калинівка Вінницької області. Закінчив механічний факультет ВДСГІ, КПІ ФІОТ, «Журналістика цифрового майбутнього» Могилянської школи журналістики.  Лауреат конкурсу Lovie Awards у номінації Інтернет-відео за «​відео з йолки». Фіналіст конкурсу European Media Digital Award 2019 у номінації «Engagement». Золота медаль шостого міжнародного конкурсу репортерської фотографії LifePressPhoto у номінації «Гарячі новини (одиночне фото)»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG