Доступність посилання

ТОП новини

Справа проти Авакова: формальність чи перемога громадськості?


Арсен Аваков. Архівне фото
Арсен Аваков. Архівне фото

Київ – Кримінальне провадження щодо очільника МВС Арсена Авакова не є чимось надзвичайним, оскільки в Україні всі мають бути рівними перед законом, так коментують справу проти міністра у Генпрокуратурі та в оточенні самого Авакова. Що ж до того, чи є це піар-хід прокуратури, чи реальний тиск на урядовця, думки експертів, громадських активістів та посадовців розділилися. Водночас ініціатор заяви про порушення кримінальної справи, голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін наголошує, що ідеться про ознаки реального злочину, розслідування якого активісти домагалися кілька місяців.

Звинувачення проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова можуть бути безпідставними, заявляє речниця генерального прокурора України Лариса Сарган.

Як написала вона у Facebook, Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова після звернення громадської організації «Центр протидії корупції». «Звинувачення проти нинішнього міністра внутрішніх справ можуть трактуватися як предмет уяви, що не може бути підставою для (кримінального – ред.) переслідування міністра», – заявила вона.

«А щодо кримінальних проваджень за заявами кляузників, то вони були й будуть. На жаль, для когось це професія, а в пострадянському суспільстві – ще і спосіб дискредитації», – додала речниця Юрія Луценка.

ГПУ та МВС: сенсації немає, бо всі є рівними перед законом

І в ГПУ, і в МВС усвідомлюють, що мають спільного ворога – злочинність і корупцію – проти якого ведуть боротьбу
Лариса Сарган

За словами Лариси Сарган, пошук розбіжностей між керівниками правоохоронних структур є марним. «І в ГПУ, і в МВС усвідомлюють, що мають спільного ворога – злочинність і корупцію – проти якого ведуть боротьбу», – наголосила вона.

Арсен Аваков порушення кримінальної справи проти нього станом на 14 вересня не коментував.

У факті порушення кримінального провадження проти Арсена Авакова не треба шукати сенсації, адже воно порушується щодо кожної заяви про злочин, яку може зробити будь-хто, пояснив Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

«Мова йде про суто процесуальну складову. Оскільки за заявою будь-якого громадянина України прокуратура має вносити справу до єдиного реєстру досудових розслідувань. Немає тут ніякої сенсації чи чогось екстраординарного. Все має відбуватися, згідно з законом, і міністр передовсім є громадянином України, і не є недоторканним, – зазначає Шкіряк. – Але треба розуміти, що кримінальне провадження, розпочате після заяви щодо міністра внутрішніх справ, використовується як тло для тиску на керівника МВС. У такому тискові зацікавлені деструктивні сили і всередині України, і ззовні, які смакують цю подію як псевдо-сенсацію. Ми до цього ставимося спокійно».

Заява проти Авакова є кроком до узурпації влади – Соболєв

Зі свого боку депутат від «Самопомочі», голова антикорупційного комітету парламенту Єгор Соболєв побачив у кримінальній справі проти Авакова «спробу узурпувати владу».

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

«Зараз я бачу в цих атаках на Авакова не бажання притягнути до відповідальності міністра, якому направді є за що відповідати, а бажання повної узурпації влади. Щоб на кожній значущій посаді був Петро Олексійович Порошенко, або ж людина, яка сліпо йому підкоряється. Це бажання в жодному разі не можна задовольняти»,– заявив Соболєв у розмові з журналістами.

Політтехнолог Олексій Голобуцький озвучує одразу кілька мотивів тих, хто ініціював порушення справи проти глави МВС.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Найімовірніше, це спроба ГПУ відповідати на нинішні запити суспільства
Олексій Голобуцький

«Найімовірніше, це спроба ГПУ відповідати на нинішні запити суспільства. Не можна виключати, що це демонстрація того, що перед законом усі рівні. Однак справою щодо міністра не повинна займатися ГПУ, це не її підслідність. Тому це може бути також і спробою Генпрокуратури повернути собі право розслідувати справи проти високопосадовців. Мовляв, «ми не маємо такого права, але ж ви бачите, що цього вимагає суспільство!» – пояснює політтехнолог.

Можливі корупційні злочини міністра внутрішніх справ України не належать до підслідності Генеральної прокуратури України, заявив у Facebook 14 вересня голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Ця заява Луценка – підготовка до проштовхування у Верховній Раді законопроекту №5097
Віталій Шабунін

«Ця заява Юрія Луценка – підготовка до проштовхування у Верховній Раді законопроекту №5097, який змінить прикре для президента обмеження для генпрокурора одноосібно визначати підслідність у кримінальних справах між НАБУ та ГПУ», – зауважує Шабунін.

Ідеться про отримання з порушенням закону 18 гектарів землі фірмою, пов’язаною з оточенням Авакова
Віталій Шабунін

У коментарі Радіо Свобода він розповів про історію та про суть свого звернення до ГПУ щодо діяльності Арсена Авакова.

«Нарешті всім журналістським гамузом ми вичавили з Генпрокуратури правду про те, про що, власне, ця кримінальна справа. Ідеться про отримання з порушенням закону 18 гектарів землі фірмою, пов’язаною з оточенням Авакова. Про що вчора збрехав Луценко? Він сказав, що перед законом всі рівні; от, наприклад, Шабунін звернувся – і він навіть проти Авакова порушив справу! Насправді ГПУ «відфутболила» нашу заяву про злочин за цими фактами, і тільки через суд ми змусили її зареєструвати», – розповів громадський активіст.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Всю хронологію питання Шабунін виклав на сайті проекту «Укр.ав».

За словами Віталія Шабуніна, корупційну схему з землею на Харківщині, про яку йдеться, виявили журналісти-розслідувачі «Слідство.інфо». На основі зібраних ними фактів Центр протидії корупції звернувся до ГПУ ще у травні 2016 року, однак лише у червні суд зобов’язав прокуратуру внести заяву про злочин до реєстру. Детективи НАБУ, які ведуть слідство, у серпні 2016 року вилучили в місцевих органах влади документи про землю, яку отримали люди, що їх пов’язують з Аваковим.

Скріншот сюжету Слідство.info
Скріншот сюжету Слідство.info

Генпрокурор Юрій Луценко 13 вересня заявив, що очолюване ним відомство порушило кримінальну справу проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. За словами Луценка, провадження було розпочате після звернення голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна.

«Я в день отримую листи від декількох десятків людей, в тому числі і від пана Шабуніна, за листом якого точно так само порушив кримінальну справу… на міністра внутрішніх справ Авакова, тому що всі однакові. Всі звернення в ГПУ мають однаковий процесуальний статус», – заявив Луценко.

Генпрокурор не вказав, що саме є предметом розслідування в кримінальній справі проти Авакова та не навів жодних інших подробиць.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG