Доступність посилання

ТОП новини

Чи купили «януковичі» європейське правосуддя?


Брюссель – Рішення з приводу скарги на європейські санкції з боку колишнього президента Віктора Януковича, його сина Олександра та екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва нині має оголосити Суд Євросоюзу в Люксембурзі. Тим часом, політологи закликають цих рішень не політизувати, а правники – не поспішати із висновками. Дехто з брюссельських оглядачів навіть зазначає: гроші для доведення своєї невинуватості «Янукович і компанія» платять величезні.

Чи купили «януковичі» європейське правосуддя?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після втечі з України представники колишнього режиму Януковича потрапили під європейські санкції: за підозрою у незаконному привласненні державних коштів та порушеннях прав людини 18 представників колишньої влади потрапили тоді до «чорного списку» Євросоюзу. Їхні активи на території співдружності були арештовані, а в’їзд до ЄС – заборонений.

Шукати правди в Євросуді за посередництва потужних адвокатських контор та скаржитися на накладені два роки тому майнові та персональні санкції представники «сім’ї» Януковича взялися активно, не шкодуючи ні енергії, ні коштів. Але, на думку правників, навіть позитивне рішення на користь Віктора Януковича, його сина Олександра й колишнього голови президентської адміністрації Андрія Клюєва ще не означатиме, що вина з них буде знята.

«Тут не слід розуміти, що якщо санкції зняті, то значить ці люди невинні й все у них добре, а якщо не зняті – то це злочинці. Питання лише в тому, що суд буде визначати дотримання європейськими чиновниками тих процедур, які встановлені при розгляді питань щодо накладення санкцій», – коментує Радіо Свобода керівник української юридичної фірми Михайло Ілляшев.

Огризко: це – кримінал без політизації

Колишній голова українського МЗС Володимир Огризко закликає не надто політизувати судові справи Януковича та його прибічників.

«Тут йдеться, власне, про кримінальну справу, і я б її просто не змішував із політикою, – каже дипломат. – Це типові речі, які підпадають під відповідні статті Кримінального кодексу й не більше. Вони просто повинні бути покарані».

Водночас, якщо припустити виграш Януковичів та Клюєва у суді проти ЄС, то це стане негативним сигналом і для Євросоюзу, і для його санкційного режиму, і для України, – каже аналітик з Європейського політичного центру Поль Іван.

Він зауважує, що вже були прецеденти, коли ЄС за рішенням суду був змушений викреслити з «чорного списку» громадянина Саудівської Аравії Ясіна Каді, якого звинуватили у зв’язках із Бін Ладеном. Втім, Януковичам та його прибічникам на думку експерта, навіть виграш святкувати не варто.

Навіть якщо вони виграють, їх знову внесуть до санкційного списку. Однак, перемога буде поганою новиною для ЄС й особливо для України
Поль Іван

«З огляду на те, що з’являється все більше інформації щодо розкрадання та привласнення державних фондів Януковичем та його наближеними, я не виключаю, що навіть якщо вони виграють, їх знову внесуть до санкційного списку, – каже брюссельський експерт. – Однак, перемога буде поганою новиною для ЄС й особливо для України, яка розчарувала Брюссель, не надаючи необхідних доказів та інформації щодо цих позовів».

«Янукович і компанія» платять «пакети грошей» для «очищення» в ЄС

Яким би не був вердикт Європейського суду справедливості, зрозуміло одне: «Янукович та компанія» вкладають солідні «пакети» грошей для свого, так би мовити, очищення в очах європейців, каже брюссельський оглядач Ґеорґі Ґотєв, старший редактор європейського інтернет-порталу EurActive, яке, пояснює він, теж було об’єктом зацікавлення лобістів колишнього режиму, а саме – одного із консультаційних бюро, що відстоювало інтереси режиму Януковича. На пропозицію «співпраці» брюссельський аналітичний портал відповів категоричною відмовою, зазначив Ґотєв.

Робляться спроби показати себе невинними, навіть при тому, що ми всі бачили, які багатства вони «замітали». Для цього вони платять величезні гроші
Ґеорґі Ґотєв

«Вже тривалий час Янукович і його оточення намагаються заручитися в ЄС підтримкою радників, адвокатських контор та деяких ЗМІ. Робляться спроби показати себе невинними, навіть при тому, що ми всі бачили, які багатства вони «замітали». Для цього вони платять величезні гроші, тож побачимо, чи вдалося їм купити європейське правосуддя», – іронічно зауважує брюссельський політичний оглядач.

Рада ЄС вперше впровадила санкції на рік проти низки колишніх українських високопосадовців в березні 2014 року. Згодом, їх двічі продовжували – у березні 2015-го і в березні 2016 років.

Йдеться про арешт майна 16 осіб. Зокрема під санкції потрапили екс-президент України Віктор Янукович, його син Олександр, колишній глава МВС Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, екс-глава СБУ Олександр Якименко, колишній прем’єр-міністр Микола Азаров і його син Олексій, екс-глава президентської адміністрації Андрій Клюєв і його брат Сергій, колишній заступник адміністрації президента Андрій Портнов, екс-глава міністерства юстиції Олена Лукаш, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, підприємець Сергій Курченко, екс-міністр освіти і науки Дмитро Табачник, колишній радник Януковича Ігор Калінін та інші.

Список українських чиновників підозрюваних у корупції згодом скоротився: з нього були виключені екс-міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова та Віктор Янукович-молодший (у зв’язку з його смертю).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG