Доступність посилання

ТОП новини

ООН: ситуація з правами людини в Криму далі погіршується


В ООН заявляють, що ситуація з правами людини в анексованому Криму продовжує погіршуватися з подальшою адміністративною інтеграцією півострова до південного федерального округу Росії.

Як йдеться у доповіді офісу верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації в Україні у період з середини травня до середини серпня 2016 року, нове загострення ситуації в і довкола Криму почалося після заяви ФСБ Росії 10 серпня про арешт групи «українських диверсантів» на півострові. Російська влада тоді заявила, що ці люди планували теракти у Криму за дорученням українських спецслужб. Українська сторона це заперечила і назвала провокацією Москви.

«Фактична влада Криму продовжує згортати права на мирні збори, а людей за висловлення поглядів, які вважають екстремістськими, продовжують допитувати і залякувати представники правоохоронних структур», – йдеться в доповіді, оприлюдненій 15 вересня.

В ООН нагадали про «психіатричну експертизу», яку суд в анексованому Росією Криму змусив пройти заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, проти якого російська влада порушила справу за статтею «сепаратизм».

«Пошуки зниклих безвісти залишаються непереконливими, а розслідування не дали ніяких результатів. Відсутність відповідальності і відшкодування жертвам породжує безкарність», – наголошують автори звіту.

Правозахисники неодноразово заявляли про порушення прав людини в Криму після його незаконної анексії Росією в 2014 році. Фактична влада півострова ці заяви відкидає.

XS
SM
MD
LG