Доступність посилання

ТОП новини

«Все одно це болото» – Лановий про поліпшення статистики зростання ВВП України


Володимир Лановий
Володимир Лановий

«Все одно це болото». Так колишній віце-прем’єр Володимир Лановий прокоментував Радіо Свобода оцінку, наведену Державною службою статистики щодо ВВП України. За даними Держстату, валовий внутрішній продукт зріс у другому кварталі нинішнього року відносно такого періоду торік на 1,4%, а не на 1,3%. Володимир Лановий сумнівається в достовірності такої статистики. Він не вбачає умов для зростання ВВП.

ЗАВАНТАЖИТИ
Скорочується чисельність працюючих, зменшується промислове виробництво, експорт менший за імпорт...Якщо розкладати всі ці показники, то важко сказати, що вони складають якийсь позитивний темп

– Це ще не зростання, це, можна сказати, коливання якісь навколо стану стагнації. +1, –1…Все одно це болото. Але ще одна тема. У нас немає доказів достовірності таких цифр. Ви кажете: «От така тенденція»… Я не вірю в цю тенденцію. Скорочується чисельність працюючих, зменшується промислове виробництво, експорт менший за імпорт тощо. Тобто, якщо розкладати всі ці показники, то важко сказати, що вони складають якийсь позитивний темп.

– Яким же є реальний показник динаміки ВВП України?

Якщо занижений індекс інфляції, то тоді завищений реальний ВВП

– Якщо занижений індекс інфляції, то тоді завищений реальний ВВП. Вони взаємопов’язані. Якби розрахували нам, скажімо, шість чи сім, чи десять відсотків інфляції, то вони мали б нам із вами показати, що ВВП зменшилося на два, на чотири, на п’ять відсотків.

– А є взагалі в України ресурси для суттєвого, не на відсоток-півтора, зростання ВВП?

Житимемо таким чином – усі люди знають, що жити все гірше і гірше, а уряд нам розповідатиме про повітряні замки для нашого дуже доброго життя

– Розумієте, в чому справа – нам показують: наступного року буде три відсотки зростання. Я запитую – які фактори фінансові, економічні, ринкові, інвестиційні, банківські й так далі сприятимуть зростанню виробництва в тих чи інших секторах економіки? Які нові ринки відкриваються? Які нові експортні можливості? Наскільки зростатиме внутрішнє споживання? Наскільки будуть більш платоспроможними наші родини, наші громадяни? І ніде немає жодної відповіді на те, що створюються умови для збільшення виробництва на наших підприємствах. Немає таких умов. А вони показуватимуть у проекті бюджету три відсотки, щоб усіх усе задовольнило. Аякже, ми – герої. Олігархічний лад, у якому ми перебуваємо, по-іншому не може. Тому житимемо таким чином – усі люди знають, що жити все гірше і гірше, а уряд нам розповідатиме про повітряні замки для нашого дуже доброго життя.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG