Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді Порошенко намагається взяти медіапростір під контроль?


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Оточення президента спростовує нібито наміри Петра Порошенка придбати телеканал «112-Україна», і навіть незалежні журналісти кажуть, що для купівлі такого активу президент обрав би більш прихований шлях. Раніше експерти з VoxUkraine звинуватили українські ЗМІ у компліментарності щодо Порошенка. Це був неякісний аналіз, відповіли на це у президента.

​Хотів продавати телеканал, але не Петру Порошенку, а Олександру Онищенку, каже власник одного з найвідоміших інформаційних телеканалів «112-Україна» Андрій Подщипков.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко називає цього підприємця номінальним власником, а реальним бенефіціаром називає екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Сам Подщипков, як він повідомив журналістам, зараз перебуває в Європі і з початку року намагається отримати статус політичного біженця.

Раніше журналістка видання «Страна.ua» Світлана Крюкова з посиланням на народного депутата Олександра Онищенка, який зараз перебуває в кримінальному розшуку, а фізично – за кордоном, повідомляла, що в травні 2015 року Порошенко намагався придбати телеканал. Переговори він нібито вів через Онищенка і той навіть підписав меморандум із власником Андрієм Подщипковим.

Олександр Онищенко
Олександр Онищенко

«Подщипков підтвердив факт переговорів про продаж телеканалу і наявність певних попередніх документів. Тобто той меморандум, який я публікувала, є справжнім. В цьому документі йдеться, зокрема, про пом’якшення інформаційної політики на час переговорів. Припущення про те, що Онищенко міг придбати телеканал для себе я вважаю малоймовірним. Він міг піти на це виключно за проханням важливої для нього особи, і таким для нього тоді був Порошенко», – заявила Крюкова в коментарі Радіо Свобода.

Допомагав оформити угоду про продаж телеканалу інвестиційний банкір Макар Пасенюк із фонду Investment Capital Ukraine. Сьогодні він також говорить, що Онищенко хотів придбати канал для себе. На запитання Радіо Свобода, чи було у народного депутата достатньо коштів для цього, Пасенюк поки не відповів.

Свого часу фонд, де Пасенюк є партнером-керівником, брав участь в оформленні передачі корпорації президента Петра Порошенка Roshen у трастовий фонд, зокрема створювали для цього офшорну компанію Prime Asset Partners Limited.

Якщо б Порошенко дійсно хотів придбати телеканал «112-Україна», він би обрав такий офшор, де власника встановити було б неможливо, каже журналіст-розслідувач Дмитро Гнап. Він був українським представником міжнародної журналістської групи PanamaPapers – антикорупційної ініціативи, яка викрила власників сотень офшорних компаній і рахунків. Серед них був і президент України Петро Порошенко. Якщо б він хотів придбати канал, то робив би це не через свій офшор, наголошує журналіст.

«Там відкрита структура, в кінці Порошенко проглядається одразу. Якщо б канал і купувався, то інвестиційний банкір Порошенка Макар Пасенюк відрив би кілька багамських чи белізьких офшорів, а не реєстрував би це на кіпрський офшор, де одразу все видно. Ми дуже багато знаємо про цей офшор, там зрозуміла структура», – говорить Гнап.

Натомість, каже журналіст, доволі сумнівним джерелом є Онищенко, а подібні заяви можуть бути частиною стратегії по захисту себе проти корупційних кримінальних проваджень в Україні. Далі Україну чекає нова інформація з цього приводу.

Щоб впливати на телеканал, необов’язково його купувати, говорить Гнап, пояснюючи висновки роботи експертів з VoxUkraine. Згідно із їхнім дослідженням, не більше від 2% згадувань Порошенка в підсумкових новинних передачах телеканалів «1+1», «Інтер», «Україна» і ICTV є критичними. За даними Гнапа, Адміністрація президента впливає на контент телеканалів – звісно не так грубо і суворо, як за часів Януковича.

«Це було б відомо за 10 секунд» – Стець

«Практика «звонящих і ходящих» із Адміністрації президента за останній рік оновилася. Вони здійснюють певний медіа-контроль над центральними телеканалами. Дзвонять, просять, переконують – ніхто, власне, голову не відриває», – каже Гнап. Тиснути ж на власників телеканалів можна не через ЗМІ, а через їхні головні бізнеси, купувати канал для цього не потрібно.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив в коментарі Радіо Свобода, що тиску на медіа він не допустить і буде захищати будь-яке ЗМІ чи журналіста, які сповідують професійні стандарти. До таких, за словами Стеця, належить і «112-й» телеканал. За його інформацією, купівля не планувалася. Раніше Стець працював у керівництві «5-го каналу», власником якого досі є Порошенко. Продавати його президент не збирається.

Юрій Стець
Юрій Стець

Точно знаю, що принаймні з боку людей, яких можна назвати оточенням президента, таких перемови не було
Юрій Стець

«Як напевно людина, яка є близькою до президента, я б точно знав, що подібні перемовини велися. Але я точно знаю, що принаймні з боку людей, яких можна назвати оточенням президента, таких перемови не було. Будь-який найменший тиск на свободу слова з боку, і я одразу вийду на публічну прес-конференцію», – заявив Стець.

Висновки експертів VoxUkraine міністр назвав недостатньо об’єктивними і закликав дивитися на інформаційну політику телеканалів в загальному контексті, а не лише за кількістю згадувань. Можливість перемовин із каналами, про які говорив Гнап, міністр спростовує. Каже, що в сучасному світі це б одразу стало відомо.

«Якщо б я навіть спробував подібні перемовини з каналами, в час соціальних медіа – це було б відомо за 10 секунд. Обов’язково хтось із журналістів би повідомив про можливість моїх перемовин із кимось із менеджерів телеканалу», – заявив Стець.

На думку ж Олега Медведєва – політичного консультанта президента – при аналізі контенту телеканалів треба звертати увагу не тільки на епітети, які журналісти використовують для характеристики президента, а й на весь порядок денний.

Крім новин, які мають бути доволі нейтральними і об’єктивними, існує велика безліч різного роду ток-шоу, гостьових програм, де ніхто і ніщо не стримує гостей від нищівно критики президента
Олег Медведєв

«Слід не забувати, що на телеканалах крім новин, які мають бути доволі нейтральними і об’єктивними, існує велика безліч різного роду ток-шоу, гостьових програм і так далі, де ніхто і ніщо не стримує гостей від нищівно критики президента. Вона аж зашкалює», – заявив політконсультант, який раніше був позаштатним радником Порошенка

Медведєв також закликав не забувати, що про продаж «112-го» телеканалу повідомив Олександр Онищенко, який зараз має, перш за все, вирішувати власні проблеми з законом. Що ж до авторки розслідування про невдалу спробу президента придбати телеканал «112-Україна», її викликали на допит до СБУ. Причину, за словами журналістки, їй не озвучили.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG