Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії повідомили про український безпілотник «для здійснення терактів»


Російські і проросійські ЗМІ повідомили про перехоплення угрупованням «ЛНР» українського безпілотника. Повідомляють, буцімто на ньому була вибухівка, за допомогою якої українські військові збиралися здійснити теракт проти мирного населення на непідконтрольній Україні території. Розробники цього БПЛА повідомили, що апарат на відео і фото у ЗМІ – є звичайним безпілотником для аерофотозйомки українського виробництва, що він не ніс вражаючих елементів і в принципі не міг їх нести.

Наприкінці серпня російські та проросійські ЗМІ, а також сайти угруповань «ДНР» і «ЛНР» повідомили про перехоплення українського безпілотника. У так званій «народній міліції» «ЛНР» заявили, що безпілотник ЗСУ буцімто був із тротиловим зарядом, і що за допомогою нього українські військові планували здійснити теракт. Вони також зробили висновок, що БПЛА прямував до міста Луганська.

25 і 26 вересня ЗМІ Росії знов повідомили про перехоплення українського безпілотника, за допомогою якого буцімто планувалось здійснити диверсії. Про це написали: «Вести.ру», «Украина.ру», «Перший російський» канал, «News-Front», російський канал «НТВ», «Звезда», «Луганский информационный центр», російський канал «Рен-ТВ» і багато інших.

У новинах за серпень і вересень так звана «народна міліція» пише про одні і ті самі «цілі» і «напрямок» безпілотного апарату. Наприклад (подаємо мовою оригіналу):

20 серпня: «После его обезвреживания саперами, а также изучения траектории полета и боевой нагрузки, было установлено, что воздушное средство направлялось в сторону Луганска для совершения террористического акта. Вероятней всего, целью украинского беспилотника должен был стать гражданский объект или массовое скопление горожан для последующего обвинения подразделений Народной милиции ЛНР в обстреле мирных жителей».

25 вересня: «После его обезвреживания инженерами Народной милиции ЛНР, а также изучения траектории полета и боевой нагрузки, было установлено, что воздушное средство направлялось в сторону города Луганск для совершения террористического акта. По нашим данным, целью украинского беспилотника должен был стать гражданский объект или массовое скопление граждан на территории Луганска».

20 серпня: «… снаряд состоит из килограмма модернизированного пластита, самодельного взрывателя нажимного действия с использованием взрывателя ИДП-Р и батарейки «крона» и поражающего элемента, которым является сам металлический корпус».

25 вересня: «… снаряд состоит из килограмма модернизированного пластита, самодельного взрывателя нажимного действия с использованием взрывателя ИДП-Р, батарейки «крона» и поражающего элемента, которым является сам корпус БПЛА».

На фото і відео у новині за 25 вересня – безпілотний летальний апарат українського виробництва People’s Drone PD-1, український безпілотний авіаційний комплекс, призначений для здійснення повітряної розвідки та контролю над переміщенням супротивника, це підтвердив технічний директор проекту Олександр Чендеков у коментарі для Радіо Свобода.

Однак, він назвав брехнею інформацію про те, що БПЛА ніс зброю, і тим паче міг би використовуватись для вчинення теракту.

Один із розробників БПЛА Jacob Cereteli прокоментував фото і відео у публікаціях, і також заперечив можливість перенесення зброї.

«Цей дрон розроблявся тільки для спостереження. Жодні вражаючі елементи на ньому конструктивно, навіть в теорії, не можуть бути встановлені. Його технічні характеристики не дозволяють використовувати апарат для подібних завдань», –​ написав він на своїй сторінці у Facebook.

Окрім того, розробник вказав і на інші деталі: «Батареї, фотоапарат, скринька бортового комп'ютера. Текст новини мовить, що в БПЛА був заряд, еквівалент 3 кг тротилу з детонатором натискної дії. Вражаючим елементом є сам корпус БПЛА. І батарейка «крона». Все це передбачає, що БПЛА виконує роль камікадзе і «врізається» в ціль. Тепер розберемося по порядку. Підривник натискної дії. Тобто, цей самий детонатор повинен стояти в носовій частині планера і активуватися від контакту з поверхнею. На фото БПЛА ніяких модифікацій або сторонніх пристроїв немає. Жодного вирізу в носовій частині для детонатора. Як і не було представлено жодних доказів того, що таке обладнання було на борту вже після знешкодження. Навіть батарейки «крона» немає. Та й самі розміркуйте, якщо це ударний БПЛА, то навіщо там цифровий фотоапарат? Напевно, його і переплутали з 3 кг вибухівки. За масою підходить. Два дроти до нього підходять. А що це насправді, могли і не розібратися».

Jacob Cereteli зауважив, що спочатку в новинах продемонстрували БПЛА «у стандартній компоновці», а лише згодом до нього прикрутили «ракети» і зняли відео.

«До слова, ці ж ракети були продемонстровані кілька разів до цього в інших новинах. Тепер розглянемо самі ракети. Їх наявність, і взагалі те, що вони з'явилися – є повною протилежністю версії, яку ми чули з тих же джерел раніше. Така різка зміна версії сама по собі повинна наштовхувати на резонні запитання. Тобто, вже не корпус є вражаючим елементом, а ракети. Основне запитання, яке мені все так само не дає спокою – де батарейка «крона»? У жодній з новин її немає. За фотографіями і відео помітно, що це зовсім не ракети, а якісь макети, вистругані п'яним генералом ХНР із залишків брусків, які використовувалися для будівництва його сауни. Навіщо вони їх туди поставили?».

​Jacob Cereteli та Олександр Чендеков також заперечують, що безпілотник був перехоплений за допомогою радіотехнічних засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ'ів).

«Ми можемо сказати лише те, що з'ясування обставин потрапляння БПЛА до угруповань триває».

У прес-центрі АТО новину російських ЗМІ у коментарі для Радіо Свобода назвали фейковою.

«Інформація про «ополченців» Луганська, які перехопили український БПЛА з вибухівкою для теракту – фейкова і створена для «картинки» у російських ЗМІ. Ми це не підтверджуємо», – зазначили у прес-центрі.

XS
SM
MD
LG