Доступність посилання

ТОП новини

Росія причетна до збиття пасажирського літака над Україною (світова преса)


Члени спільної слідчої групи представляють попередні результати розслідування катастрофи рейсу MH17, Нідерланди, 28 вересня 2016 року
Члени спільної слідчої групи представляють попередні результати розслідування катастрофи рейсу MH17, Нідерланди, 28 вересня 2016 року

Часопис Нідерландів NRC Handelsblad пише про висновки міжнародної слідчої групи щодо збиття пасажирського літака рейсу МН17 у 2014 році у небі над східною Україною. Часопис Данії Politiken повідомляє про проведення у Росії міжнародної конференції сепаратистів, на яку, щоправда, не запросили сепаратистів з самої Росії. Американський тижневик Newsweek розмірковує над випадками, коли бойовики на сході України, де триває конфлікт, відверто хизуються російськими символами.

Часопис Нідерландів NRC Handelsblad друкує матеріал «Беззаперечні докази збиття літака рейсу МН17: ракету випустили з району, контрольованого проросійськими бойовиками». Часопис повідомляє, що міжнародна команда слідчих, які з'ясовували в Україні обставини катастрофи літака рейсу МН17, мають у своїх руках визначальні докази того, що літак авіакомпанії «Малайзійських авіаліній» було збито російською ракетою «Бук». Нідерландське видання додає, що можна також довести, що цю ракету було випущено з сільськогосподарського угіддя у селищі Первомайське. У той час ці території перебували під контролем проросійських сепаратистів. Результати слідства також повідомили родичам загиблих пасажирів літака рейсу МН17. Газета нагадує, що внаслідок збиття літака авіакомпанії «Малайзійських авіаліній» у небі над східною Україною загинуло 298 пасажирів, з яких 196 пасажирів були громадянами Нідерландів.

Нідерландське видання повідомляє, що досі невідомо нічого конкретного щодо безпосередніх винуватців трагедії. Пошук винних у цьому злочині, за словами слідства, може тривати довго. Газета додає, що слідство встановило сотню людей, які у той чи інший спосіб причетні до збиття «Боїнга». Для того, аби встановити, проти кого саме з цього довгого списку можна висунути конкретні звинувачення, потрібно отримати більше інформації щодо ієрархічної структури, яка стосувалась використання цього виду зброї, і дізнатись, хто наводив російську ракету на пасажирський літак, хто саме наказав привезти пусковий комплекс з Росії на утримувані бойовиками території України і хто віддав наказ випустити ракету.

NRC Handelsblad додає, що, попри надання Росією знімків зі своїх радарів, які буцімто вказували, що жодних ракет у місці ймовірного пуску не було, міжнародна слідча група думає інакше. Слідство має свідчення людей, які перебували поблизу місця запуску ракети. Також існують записи телефонних розмов, які вказують на те саме місце, що неподалік від містечка Сніжне. У розпорядженні слідства є також супутникова зйомка, що показує відповідне поле поблизу Первомайського зі слідами вивезення важкої військової техніки. Слідство також чітко вказує, що має документальні докази того, що пускову установку російської ракети «Бук», з якої і було збито пасажирський літак рейсу МН17, відвезли назад до Росії білою вантажівкою марки «Вольво» з червоним причепом. Пускову установку відвезли до російського кордону в супроводі військових в одностроях. Згодом платформа з ракетним комплексом перетнула кордон і проїхала на російську територію.

«Беззаперечні докази збиття літака рейсу МН17: ракету випустили з району, контрольованого проросійськими бойовиками»

Часопис Данії Politiken публікує матеріал «Вітаємо вас, дорогі сепаратисти з усього світу (крім наших)». У підзаголовку повідомляється, що «прихильники незалежності» з Шотландії, Каталонії та Техасу, поміж решти, зібралися на конференцію у Москві. На конференцію, втім, не запросили сепаратистів з Росії. Вже другий рік поспіль у столиці Росії так званий «Антиглобалістичний рух Росії» проводить свій сепаратистський захід у «Президент-готелі» у Москві. Газета додає, що цим 4-зірковим готелем керує уряд Володимира Путіна. Організатори цього заходу, як пише данське видання, є «благочинною організацією, заснованою самим Путіним». А конференція здобула назву «Діалог народів. Право народів на самовизначення і побудову багатовекторного світу».

Контрастом до помпи і довгої назви цього заходу в столиці Росії, як вказує данська газета, є цілковита відсутність сепаратистів з Чечні. Ба більше, на конференцію не запрошено тих, хто мріє у Росії про, скажімо, більшу автономію для Сибіру, Уралу, Карелії та Калінінграду. Далі данське видання наводить слова Олександра Іонова, голови «Антиглобалістського руху Росії», який каже, що, на відміну від заходу, у Росії ніколи нібито «не існувало сепаратистських рухів». Всі рухи, які, можливо, були у Росії, «були створені американською розвідкою для дестабілізації політичної ситуації». За словами Іонова, «західні сепаратистські рухи існують як опозиція американському імперіалізмові, насильству і ненависті». А Крим, скажімо, як вважає Іонов, «не належить» Україні, бо Росія є федерацією і будь-хто може до неї вступити. Ось Крим, каже Іонов, і «скористався цією можливістю». Водночас данський часопис додає, що «вийти з Російської Федерації вже неможливо», бо за це навіть є стаття у Кримінальному кодексі, яка карає за «заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Politiken повідомляє, що Рафіса Кашапова, татарського активіста було засуджено до 3 років ув’язнення за те, що він назвав анексію Росією українського півострова Крим окупацією та порушенням міжнародного права. Дар’ю Полюдову, блогерку з Краснодара, що на півдні Росії, засудили до 2-річного ув’язнення за вимоги, щоб її регіон возз’єднався з Україною, як писала Полюдова, «з нашою історичною батьківщиною». Далі данське видання згадує, що Андрій Бубеєв, інженер з міста Твер відбуває дворічне покарання за те, що він поділився зі своїми 12 друзями у соціальних мережах статтею «Крим – це Україна!», вже засудженого на той час російського активіста. Олексія Морошкіна з міста Челябінськ запроторили на невизначений час до психіатричного центру утримання за те, що він розповсюджував летючки, які закликали до створення незалежної держави на Уралі. Російська правозахисна організація «Агора», яку цитує данська газета, вказує, що жоден з цих засуджених не пропагував насильство. Насамкінець часопис наводить слова голови організації «Агора» Павла Чикова, який каже, що у Росії протизаконно навіть говорити про відокремлення якоїсь території від Росії, навіть у мирний спосіб.

«Вітаємо вас, дорогі сепаратисти з усього світу (крім наших)».

Американський тижневик Newsweek друкує статтю «Міжнародні спостерігачі побачили російські символи, якими хизувалися на сході України». У матеріалі йдеться про те, що спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва у Європі, які працюють у місії на території конфлікту в східній Україні, повідомляли про численні випадки, коли їм чинили опір особи, які мали на собі різні символи із зображенням російського прапора. Проросійські сепаратисти, за словами спостерігачів ОБСЄ, перешкоджали міжнародним спостерігачам виконувати їхню місію.

Американський тижневик повідомляє, що міжнародні спостерігачі зазначили, що у селищі Новосвітлівка, яке розташоване на окупованій проросійськими сепаратистами частині Луганщини, їхній автомобіль у доволі агресивний спосіб обігнав і перекрив їм шлях автомобіль, у якому перебували двоє 25-річних молодиків. Ті двоє, які перекрили шлях міжнародним спостерігачам, мали російський прапор, який був прилаштований до їхнього автомобіля. Міжнародні спостерігачі, втім, не вдавалися у подробиці, скільки саме тривало протистояння з сепаратистами, але через певний час змогли і далі продовжити своє просування.

Newsweek додає, що лише минулого тижня міжнародні спостерігачі зустрілися з озброєним бойовиком на території, окупованій проросійськими сепаратистами на Донеччині, неподалік селища Верхньошироківське, який відверто був вбраний в однострій, оздоблений російськими військовими символами. Тижневик зазначає, що одяг бойовика мав на правому плечі пришитий прапор Російської Федерації. А на нашивці під російським прапором була ще одна нашивка з російськими літерами «ГБР», що означає «група швидкого реагування». Американське видання нагадує, що Росія заперечує наявність її військових на сході України і наполягає, що не бере участі у конфлікті. Україна та її західні партнери оскаржують це, вказуючи, що велике скупчення російської військової техніки та особового складу поблизу кордону з Україною чітко вказують на те, що Москва відіграє свою роль у конфлікті. Кремль і надалі стверджує, що групи озброєних бойовиків – це «місцеве населення».

«Міжнародні спостерігачі побачили російські символи, якими хизувалися на сході України»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG