Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: слідство у справі MH17 дало докази, хто несе відповідальність за збиття літака


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Президент України Петро Порошенко заявив, що проміжні результати розслідування збиття 2014 року над Донбасом авіалайнера «Малайзійських авіаліній» надали беззаперечні докази причетності до цього терористичного акту Росії та її бойовиків, повідомила прес-служба голови держави.

Коментуючи оприлюднені раніше в середу результати, він заявив на засіданні Ради національної безпеки і оборони: «Доведено, що «Бук»-убивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Після злочину, коли терористи намагалися сховати свої сліди, цей «Бук» був терміново вивезений за українсько-російський кордон… Таким чином, є всі тверді докази того, хто скоїв цей страшний злочин і хто несе повну відповідальність за цю терористичну атаку».

При цьому він висловив сподівання, що будуть названі прізвища і тих, хто скоїв цей злочин, і тих, хто віддавав наказ.

«Президент доручив МЗС, СБУ, Міноборони, Мін’юстові продовжувати координацію дій для того, щоб міжнародна слідча група якнайшвидше представила світові остаточні результати розслідування з прізвищами. За його словами, далі будуть скоординовані дії щодо застосування національних судів. Крім того, не потрібно припиняти дії щодо притягнення до відповідальності винних у міжнародному суді», – мовиться в повідомленні прес-служби.

«Наголошую, що на мою думку, найбільш ефективним було б створення під егідою Ради безпеки ООН механізму притягнення до відповідальності винних у цій катастрофі», – сказав Порошенко.

Раніше в середу в Нідерландах Спільна слідча група оприлюднила деякі проміжні результати свого розслідування, що має на меті встановити причину загибелі літака з 298 людьми в ньому, визначити винних у його збитті і довести справу до суду. Зокрема, слідчі повідомили, що його результати встановили: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук» із території, яку і в той час, і донині контролюють підтримувані Росією сепаратисти, а сам комплекс перед тим був доставлений із Росії, а наступного дня після збиття повернутий до Росії. При цьому слідство звернуло увагу, що тим часом іще не може офіційно скласти вину на когось і, зокрема, не може робити заяв про участь у збитті літака Росії як держави чи людей із Росії.

Раніше Росія в Раді безпеки ООН заблокувала можливість створити спеціальний міжнародний трибунал для переслідування винних у трагедії. Експерти також вважають мало ймовірним залучення до цього якогось із уже наявних міжнародних судів. На думку фахівців, найімовірніший варіант – розгляд справи після завершення розслідування в національному суді однієї з потерпілих країн.

XS
SM
MD
LG