Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: в Україні немає місця антисемітизму


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко наголошує, що в сучасній Україні немає місця антисемітизму.

«Ми разом будуємо країну, де немає місця антисемітизму і наша єдність є запорукою наших перемог… Дякую українцям і всім національностям за фантастичну єдність», – сказав Порошенко під час церемонії підписання Декларації наміру створити Меморіальний центр жертв Голокосту «Бабин Яр».

«Створення меморіалу Голокосту в Бабиному Яру має значення для всього людства. Історична правда не дасть спекулювати на пам’яті минулого», – заявив президент.

За його словами, українці розуміють скорботу євреїв як свою власну. «У роки Другої світової війни українці теж зазнали багатомільйонних втрат, і ми добре знаємо, як роками й десятиліттями болять серця й душі за нашими полеглими рідними й близькими», – сказав Петро Порошенко.

За словами Порошенка, з вини нацистів Україна втратила до 60% свого довоєнного єврейського населення, півтора мільйона українських євреїв стали жертвами Голокосту, за перші два дні трагедії 29–30 вересня 1941 року нацистами було вбито 34 тисячі людей.

«Це трагедія не національного, а планетарного масштабу. Голокост – злочин не лише супроти окремого народу, а супроти всього людства», – наголосив глава держави. «Ніколи знову. Never again. Трагедія не має повторитися», – наголосив Порошенко.

Під час німецької окупації урочище Бабин Яр у Києві стало місцем масових розстрілів мирного населення. В основному винищення зазнали євреї і роми, а також військовополонені і члени ОУН. Є різні дані щодо кількості загиблих у Бабиному Яру – від 70 до 200 тисяч.

XS
SM
MD
LG