Доступність посилання

ТОП новини

«Ізраїльські друзі України»: від підтримки поранених українців до «Медичного мосту»


Київ – До Києва на вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру з’їхались представники єврейських громад з усього світу, серед яких – і представники громадської організації «Ізраїльські друзі України». Ця організація впроваджує вкрай потрібні для України проекти – від акцій на підтримку України до підготовки українських військових лікарів і психологів в Ізраїлі; від збору коштів для переселенців з Донбасу і Криму до розробки освітнього проекту для дітей з Ізраїлю та України. Що вже зробили «Ізраїльські друзі України» та які мають плани на майбутнє, Радіо Свобода розповіла одна із засновників організації Міла Марголіна.

Українці перебувають у процесі реформування армії і сектору оборони у цілому, під час якого змінюється і ставлення до тих, чия робота – захист України

– В Ізраїлі з великою повагою, пошаною і симпатією ставляться до кожного бійця та офіцера, хто боронить або боронив Ізраїль. Українці перебувають у процесі реформування армії і сектору оборони у цілому, під час якого змінюється і ставлення до тих, чия робота – захист України. Для вихідців з України, громадян Ізраїлю, цілком логічним стало формування групи, яка по своїх каналах налагодила контакти з українськими волонтерами і через них – з бійцями, які боронять Україну. До нас долучились громадяни Ізраїлю, які походять з колишнього СРСР, і коли ми зрозуміли, що маємо потенціал для ширшої допомоги України, вирішили створити й зареєструвати неурядову організацію. Маю на увазі, що «Ізраїльські друзі України» еволюціонували від волонтерської групи в неурядову організацію. Це, серед іншого, дозволило нам почати співпрацю з урядовими інституціями Ізраїлю.

Міла Марголіна
Міла Марголіна

– Тобто офіційна реєстрація групи відчинила для її активістів «урядові двері»?

На порядку денному для нас – об’єднання наших ресурсів, створення організації, яка готова втілювати серйозні проекти спільно з урядом Ізраїлю

– Так. Ми оформились майже два роки тому – після того, як ще на волонтерських засадах провели кілька успішних мітингів на підтримку України, налагодили підтримку українських бійців, поранених в АТО, які проходять лікування та реабілітацію в Ізраїлі, тощо. В якийсь момент ми зрозуміли, що на порядку денному для нас – об’єднання наших ресурсів, створення організації, яка готова втілювати серйозні проекти спільно з урядом Ізраїлю та за підтримки посольства України в Ізраїлі. До речі, під час перебування у Києві на заходах із вшанування жертв Бабиного Яру «Ізраїльські друзі України» зустрілися з українським бійцем Олександром Кікіним, ми допомагали Сашку під час його реабілітації в Ізраїлі.

Юхим Брантман та Олександр Кікін. Київ, 27 вересня 2016 р
Юхим Брантман та Олександр Кікін. Київ, 27 вересня 2016 р

– Які проекти Ви маєте на увазі?

«Медичний міст»: це стажування українських лікарів в ізраїльських медичних центрах

– Наразі ми працюємо у напрямку гуманітарному і напрямку культурному. З гуманітарних проектів виокремлю «Медичний міст»: це стажування українських лікарів в ізраїльських медичних центрах. Це 24 лікаря з різних міст України, по кожній програмі, відповідно до медичної специфіки, до Ізраїлю приїжджають по чотири лікарі. Ми беремо лікарів з різних міст, ми намагаємось поширювати географію у цьому плані. Одну з перших «четвірок» склали лікарі з Дніпра, Києва, Львова, Харкова. Ті лікарі, яких обрано для стажування, мають вільно володіти англійською мовою, а також вони пізніше повинні набуті нові знання і навички передати колегам (це методика «тренування тренерів»). Спершу ми думали привезти ізраїльських лікарів в Україну, але виявилось, що простіше зробити навпаки.

– Які проекти Ви втілюєте у культурній сфері?

Проект «Українські вечорниці» ми втілюємо разом з посольством України в Ізраїлі

– Проект «Українські вечорниці» ми втілюємо разом з посольством України в Ізраїлі. Так, культурний відділ посольства запрошує митців (музикантів, співаків), які працюють в Ізраїлі, та і серед наших активістів і волонтерів є чимало талановитих людей: і музикантів, і літераторів. Це наша спільна взаємодія, ми разом працюємо, розподіляємо поміж собою роботу. Ну, а ми втілюємо логістику: знаходимо приміщення, згоджуємо дату і час «Вечорниць», запрошуємо гостей, готуємо благодійний ярмарок, при цьому речі для ярмарку нам привозять «ізраїльські українці» та майстри з самої України. Ще є мистецький проект «Етно хутір», де і науковці, і активісти розповідають про українські традиції і де можна, серед іншого, поласувати українськими стравами. Перший «Етно хутір» ми провели у травні 2015 року.

– Якщо конкретно говорити про українські вироби, то звідки їх привозять?

Ми провели виставку картин, які намалювали українські солдати під час перебування у реабілітаційному центрі

– Для благодійних ярмарків та аукціонів, для проведення «Етно хутору» збираємо традиційні українські вироби, зроблені вручну, авторами яких є майстри з України та з Ізраїлю. Це – і вишивки, і вишиванки, і вишиті ікони, і мило ручної роботи. А нещодавно ми провели виставку картин, які намалювали українські солдати під час перебування у реабілітаційному центрі. Для хлопців це було одне із завдань – висловити емоції, почуття через малюнки. І вони намалювали чудові картини, які ми привезли для благодійного аукціону. І ці всі роботи відвідувачі купили. Кошти повернулись назад до хлопців, у центр реабілітації.

– Що планують «Ізраїльські друзі України» на майбутнє?

Також хочемо започаткувати освітній проект: діти з України та Ізраїлю разом вивчають історію і через пізнання спільних сторінок історії виховують толерантне ставлення одне до одного

– Ми будемо продовжувати наші гуманітарні та мистецькі (культурні) проекти. А також хочемо започаткувати освітній проект. Ідея полягає у наступному: діти з України та Ізраїлю разом вивчають історію і через пізнання спільних сторінок історії виховують толерантне ставлення одне до одного. Ми хочемо, щоб зникла мова ненависті у молоді, тим більше, що серед українців є чимало молодих патріотів, яких цікавить досвід створення і розвитку Держави Ізраїль, а серед ізраїльтян чимало вихідців з України або ж їхніх нащадків. Ще один напрямок, який перебуває на етапі розробки – поглиблення торгівлі між нашими країнами завдяки регулярним зустрічам ізраїльського та українського бізнесу. І не лише великого бізнесу, а і представників невеликої або ж родинної справи – фермер, перукар, ресторатор. У цьому будуть зацікавлені як ділові кола, так і громади Ізраїлю та України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG