Доступність посилання

ТОП новини

Колись Донецьк був наповнений надією, а зараз навпаки – Натан Щаранський


Колись Донецьк був наповнений надією, а зараз навпаки – голова «Сохнута»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Колись Донецьк був наповнений надією, а зараз навпаки – голова «Сохнута»

Кількість євреїв, які залишають і Україну, і Росію, зростає, заявив у Києві голова «Єврейського агентства» Натан Щаранський. В Україні ця організація більш відома як «Сохнут». Колишній радянський дисидент прилетів до Києва лише на декілька годин для підписання Декларації про наміри створити Меморіальний центр жертв Голокосту «Бабин Яр». В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода колишній радянський дисидент розповів про своє ставлення до війни на Донбасі і відсутність державного антисемітизму в Росії і в Україні.

– Ви народилися в Донецьку. Яке ваше ставлення до того, що там зараз відбувається?

Гарне місто руйнується, жителі Донецька страждають. Більшості євреїв з того регіону ми допомогли виїхати в Ізраїль, але декілька тисяч все ж таки залишилося

– Для мене це дуже сумно і дуже прикро. Гарне місто руйнується, жителі Донецька страждають. Більшості євреїв з того регіону ми допомогли виїхати в Ізраїль, але декілька тисяч все ж таки залишилося. Дуже прикро, що кордони повоєнної Європи намагаються змінити військовим шляхом. Це порушення Гельсінських домовленостей.

– Коли Ви останнього разу були в Донецьку?

Я додатково запланував поїздку до Донецька. Мені було дуже цікаво відвідати своє місто, свою школу

– Я приїжджав у Донецьк, коли працював в ізраїльському уряді міністром промисловості і торгівлі (Щаранський працював на цій посаді з 1996-го по 1999 рік – ред.). Ми підписували договір про економічну співпрацю між двома країнами (Ізраїлем та Україною), але я додатково запланував поїздку до Донецька. Я провів там декілька годин, мені було дуже цікаво відвідати своє місто, свою школу і поспілкуватися з тими небагатьма, хто залишився в Донецьку з моїх друзів і знайомих. Тоді місто було наповнене надіями, а зараз це місто без надії. І це дуже прикро.

– В Ізраїлі думки репатріантів із країн Радянського Союзу розділилися – хтось підтримує Україну, хтось Росію. Можете розповісти про це?

– Як голова «Єврейського агентства» я можу сказати наступне. Ми підтримуємо зв’язки із єврейськими громадами і в Україні, і в Росії. Взаємні обвинувачення урядів Росії і України в антисемітизмі і антисемітський державній політиці є необґрунтованими. Незважаючи на мою критику цих урядів з політичних питань, треба визнати – ставлення урядів до єврейських громад є конструктивним. Євреї в обох країнах мають можливість розвивати свої громади і підтримувати зв’язки із Ізраїлем. Тим, хто хоче виїхати в Ізраїль, ми допомагаємо, і треба зазначити, що кількість репатріантів і з України, і з Росії зростає.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG