Доступність посилання

ТОП новини

У Раді три фракції виступають за продовження мораторію на продаж землі


У Верховній Раді три фракції виступають за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

«Наша політична сила вимагає негайно розглянути в залі парламенту законопроект про продовження терміну дії мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, як мінімум, до 2020 року», – заявив лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко у Верховній Раді і додав, що відповідний законопроект депутати зареєстрували у парламенті.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко також закликала Голову Верховної Ради Андрія Парубіяпоставити на голосування включення до порядку денного питання про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Крім того, глава фракції «Народний фронт» Максим Бурбак висловився за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Сьогодні біля будівлі Верховної Ради проходить акція аграріїв проти скасування мораторію на продаж землі. Протестувальники розклали сіно у формі номера законопроекту 3851–1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, у тому числі сільгоспвиробників». Учасники акції наполягають на ухваленні цього документа.

У листопаді 2015 року Верховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2017 року. Запровадження повноцінного ринку землі є одним із зобов’язань України перед Міжнародним валютним фондом, але Україна досі не має законодавчої бази для повноцінного функціонування ринку землі, а також сформованого кадастру земель.

У квітні міністр аграрної політики України Тарас Кутовий заявив Радіо Свобода, що його відомство готує законопроект щодо ринку землі. Міністр просив прем’єра Володимира Гройсмана про першочерговий розгляд цього питання в уряді, щоб запропонувати ухвалення змін до законодавства депутатам. Пізніше Гройсман припустив, що мораторій на продаж землі може бути продовжений після 1 січня 2017 року.

XS
SM
MD
LG