Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційні перемоги очима Гройсмана


Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Архівне фото
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Архівне фото

(Рубрика «Точка зору»)

Кожен прем’єр-міністр України на початку каденції обіцяє рішучу боротьбу з корупцією. Щоправда згодом – справедливо чи ні – зазнає звинувачень від громадськості в сприянні/потуранні/генерації корупції. Нинішній керманич Володимир Гройсман не став винятком. Тож аби через галас заяв розібратися, чим конкретно може похвалитися новий уряд на антикорупційній ниві, проект Радіо Свобода «#Точно» попросив уряд підсумувати конкретні успіхи у боротьбі з головною хворобою держави.

Відповідь підготував Олександр Саєнко, чинний міністр Кабінету міністрів. В документі чиновник згадав низку актуальних питань, які на сьогодні бурхливо обговорюються в ЗМІ. Це і електронне декларування, повернення активів та державне фінансування політичних партій. Загалом антикорупційні перемоги, які виокремлює команда Гройсмана, можна розділити на три види. Це нормотворча, тобто створення законодавчої бази. Інституційна – запуск нових органів влади. Та операційна – поточна діяльність, покликана запобігати корупцію.

Також у документі ставиться наголос на співпраці з громадянським суспільством.

«Уряд відповідно до Плану пріоритетних кроків на 2016 рік визнав встановлення верховенства права та протидію корупції одним з головних пріоритетів», – так розпочав опис конкретних антикорупційних успіхів Олександр Саєнко.

В уряді наголошують, що на сьогодні органи виконавчої влади у співпраці з громадськістю зобов’язані визначити по п’ять завдань, відповідно до Антикорупційної стратегії на 2015-17 роки. При цьому, такі завдання мають бути повністю або частково реалізовані до 9 грудня – Міжнародного дня боротьби з корупцією.

Згадане в документі і багатостраждальне Національне агентство з питань запобігання корупції – НАЗК. Як наголошує Саєнко, станом на вересень затверджені всі документи, необхідні для правової діяльності агентства. Проведений конкурсний відбір на заміщення вакантних посад. Виділено приміщення. І навіть 25 комп’ютерів для персоналу НАЗК. Як наслідок розпочате державне фінансування політичних партій та запущена система е-декларування. Правда, нещодавно експерти Реанімаційного пакета реформ нарахували в онлайн системі 11 технічних недоліків, які можуть негативно вплинути на оприлюднення статків чиновників.

Торкнувся Саєнко і гострого для суспільства питання повернення активів. Протягом останніх трьох років уряд анонсує повернення мільярдів Януковича. Втім, щороку збирає до бюджету трохи більше від ста тисяч гривень. «На сьогодні здійснюються організаційні заходи з проведення конкурсу з відбору кандидата на посаду голови Національного агентства (з повернення активів – ред.)» – зазначає міністр Кабінету міністрів. Тут, варто зробити відступ для деякого «але». І нагадати, що відповідно до Закону про агентство з повернення активів, цей орган мав повноцінно запрацювати ще в червні цього року. Втім, через політичну кризу в лютому-квітні, що призвела до зміни уряду Яценюка на уряд Гройсмана, терміни створення агентства були перенесенні на невизначену дату. Згадана комісія відбору кандидата на посаду голови Національного агентства з повернення активів справді працює. І навіть провела співбесіди з кандидатами. Тобто готова зробити остаточний вибір. Однак, на днях голова комісії Андрій Стельмащук опублікував копію звернення на ім’я Олександра Саєнка, в якому наводить факти невиконання Секретаріатом Кабміну рішень комісії. Що значно гальмує запуск агентства з повернення активів. Наприклад, чиновники вчасно не відправили на спецперевірку біографії кандидатів. Відтак комісія не може обрати переможця.

​І, звичайно, у відповіді уряду про конкретні перемоги над корупцією йшлося про операційні результати без чітких індикаторів. Як то, спрощення надання адміністративних послуг. Забезпечення контролю за діяльністю органів виконавчої влади. Запровадження електронного врядування та подібне.

Загалом, із наведеної Саєнком інформації ще рано робити якісь висновки про конкретні перемоги команди Гройсмана над корупцією. Радше діяльність прем’єра протягом перших півроку на посаді можна назвати маленькими кроками до великих звершень.

Проте, чи не потонуть ці кроки в бюрократичному болоті, можна буде сказати наступного року. Коли без будь-яких «але» урядові агентства муситимуть карати чиновників за неправду в деклараціях та повертати вкрадені мільярди із-за кордону, відповідно до нині діючого законодавства.

Гліб Канєвський – журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Гліб Канєвський

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Співавтор проекту #ТОЧНО. Народився в 1989 році в м. Олександрія на Кіровоградщині. Випускник першої програми "Good Governance" Львівської бізнес-школи. Експерт з питань антикорупційної політики Центру політичних студій та аналітики. Працював колумністом низки українських видань.  Спеціалізується на висвітленні проблем корупції та ефективного державного управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG