Доступність посилання

ТОП новини

Наступ на віру. У Росії зруйнують єдиний український храм


Московський обласний суд. На фото: митрополит Адріан Старина (в центрі), парафіяни храму і священик храму ієромонах Меркурій Скороход (крайній праворуч)
Московський обласний суд. На фото: митрополит Адріан Старина (в центрі), парафіяни храму і священик храму ієромонах Меркурій Скороход (крайній праворуч)
Ксенія Кириллова

Третього жовтня набрало чинності рішення Московського обласного суду, який задовольнив позов адміністрації Ногінського району про знесення православного Свято-Троїцького храму, що належить до Богородської єпархії Київського патріархату. Нагадаємо: в червні цього року міський суд Ногінська (Московська область) ухвалив рішення про знесення єдиного храму на території Росії, що входить в юрисдикцію Київського патріархату. Тепер Обласний суд підтвердив це рішення.

Як пояснили проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії в Богородській єпархії, прихід існував від початку 90-х років, а в 94-му році його настоятель митрополит Адріан (Старина), будучи етнічним українцем, перейшов в УПЦ КП. При цьому цькування з боку Московського патріархату щодо їхньої церкви тривало упродовж багатьох років, але тільки з моменту початку російсько-української війни воно набуло глобального характеру.

До війни, наприклад, проти нас розвішували містом листівки про те, що у нас «розкольницький» і «неблагодатний» храм, а в бюро поховань навіть не продавали труни з поховальними наборами, якщо небіжчика відспівували у нас

«До війни, наприклад, проти нас розвішували містом листівки про те, що у нас «розкольницький» і «неблагодатний» храм, а в бюро поховань навіть не продавали труни з поховальними наборами, якщо небіжчика відспівували у нас. З моменту ж початку російської агресії переслідування почалося фундаментально, «під зачистку», ‒ повідомляють віряни.

«Зачистка» проводилася в усіх напрямках. Храм щодня таврували на телебаченні, на місцевому радіо і в газетах. Тексти розклеєних містом листівок теж стали жорсткішими. У них УПЦ КП називалася вже «лже-церквою» і повідомлялося, що її священики «не вважають гріхом вбивати тих, хто живе на Донбасі і в Москві», а також «вітають військові дії хунти на південному сході країни». Апогеєм цькування стала подача п'ять місяців тому позову про земельну суперечку від імені адміністрації Ногінського району. Однак віряни впевнені ‒ за судовим процесом стоїть Московська патріархія.

Нас звинуватили в тому, що ми збудували на цій землі нежитловий будинок, а саме ‒ храм
Ієромонах Меркурій (Скороход)

«Нас звинуватили в тому, що ми збудували на цій землі нежитловий будинок, а саме ‒ храм, ‒ пояснив священик Свято-Троїцької церкви ієромонах Меркурій (Скороход). ‒ Земля була давно й абсолютно законно приватизована нами, отже, ми маємо право будувати на ній будь-які будинки. Храм мав й інженерно-архітектурний проект, і була вся технічна документація. Але тут стоїть політичне питання», ‒ упевнений він.

Цю інформацію нашому сайту підтвердив і настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ Київського патріархату в Полтаві священик Олександр Дедюхін.

У 1997 році РПЦ МП вже вигнала Ногінську громаду УПЦ КП з Богоявленського собору в центрі Ногінська, після чого громада змушена була переміститися в маленький храм на околиці міста
Олександр Дедюхін

«У 1997 році РПЦ МП вже вигнала Ногінську громаду УПЦ КП з Богоявленського собору в центрі Ногінська, після чого громада змушена була переміститися в маленький храм на околиці міста. Прогрес в наявності. Якщо 10 років тому Моспатріархія забирала храми й переосвячувала їх, то тепер уже просто зносить. Перемолилися, напевно», ‒ іронічно завершує він.

З моменту винесення рішення тиск на храм у кілька разів збільшився.

«Згідно з постановою, храм має бути знесений у чотиримісячний термін за рахунок самої православної громади. Більше того, перед засіданням суду був скоєний напад на адвоката церкви Тетяну Горюнову. Невідомі почали стріляти в неї з автомобіля, коли вона ввечері поверталася додому. Також їй погрожували розправою телефоном ‒ в разі, якщо вона буде продовжувати підтримувати і захищати храм у суді», ‒ повідомив Крим.Реалії митрополит Адріан.

Зараз у Росії систематично підчищається і знищується все українське
Митрополит Адріан

«На жаль, зараз у Росії систематично підчищається і знищується все українське. Наприклад, сьогодні було ухвалене резонансне рішення щодо знесення храму, а перед цим відбулося закриття української бібліотеки і ліквідація єдиної централізованої української організації «Український конгрес Росії», ‒ додав настоятель храму.

Владика Адріан зазначає ‒ схожа тенденція спостерігається і на окупованих територіях: в Криму і на Донбасі. Так, у 2014 році п'ятеро з десяти священиків Київського патріархату Української Православної Церкви були змушені покинути Крим; церкви Кримської єпархії, що належать до Київського патріархату, постраждали від погромів і підпалів.

«Там поширені випадки захоплення храмів, наприклад, в окупованому Луганську буквально вчора захопили собор з комплексом будівель», ‒ повідомляє митрополит.

Тим часом про свою солідарність з Українською православною церквою оголосили і віряни інших релігій.

Знесення культових споруд і насильство над неугодними вірянами ‒ буденна практика в сучасній Росії
Саїд Ісмагілов

«Знесення культових споруд і насильство над неугодними вірянами ‒ буденна практика в сучасній Росії. Мусульмани знають про це краще від усіх», ‒ впевнений голова Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов.

За його словами, за останні роки в Росії були знесені кілька мечетей, а в минулому році в Новому Уренгої влада знесла найстарішу на Ямалі мечеть.

«Їх не хвилює кількість прихожан, потреба людей у цій культовій споруді, не турбують права і свободи. Якщо є наказ «зверху», то він буде виконаний. Все абсолютно в дусі радянських репресій, тільки в цьому випадку присутній вибірковий підхід. Що стосується погроз і розправ над вірянами, то це ‒ теж звичайна практика репресивного апарату. Раніше з цим познайомилися мусульмани Північного Кавказу, а віднедавна ‒ й мусульмани окупованого Криму. Так що постріли в адвокатів ‒ це ще не найстрашніший державний терор. Серед мусульман Росії мають місце викрадення і вбивства людей, щоб залякати незгодних, інакодумців або просто «неканонічних» вірян», ‒ додав муфтій.

Саїд Ісмагілов зазначає: в Україні така поведінка була просто немислимою. Тепер же на території окупованого Криму постійно відбуваються обшуки в мечетях і українських храмах, кілька медресе закриті, а в мечеть Ісламського культурного центру тричі підкидали заборонену в Росії літературу.

Додамо, що на окупованих територіях «дістається» й іншим віросповіданням і християнським конфесіям. Так, Крим.Реалії вже публікував історію протестантського пастора Олександра Хомченка, якого під тортурами змушували в угрупованні «ДНР» прийняти православ'я.

Оригінал матеріалу ‒ на сайті Крим.Реалії ​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG