Доступність посилання

ТОП новини

Директор російської фабрики, яка зробила дитяче ліжечко «Бук»: ми не будемо робити нічого провокаційного


Директор фабрики креативних дитячих меблів Антон Коппель заявив, що його компанія «не робитиме нічого провокаційного», – «якісь німецькі танки зі свастикою або техніку наших ідеологічних супротивників». При цьому ліжечка у формі російської зброї він вважає нормальними.

Петербурзька фабрика креативних дитячих меблів CARoBUS стала відомою у російському інтернет-просторі, коли опублікувала на своєму сайті зразок дитячого ліжечка, яке дуже нагадує зенітно-ракетний комплекс «Бук». Пізніше, після протестів користувачів інтернету, назву ліжка змінили на більш нейтральне «Захисник».

Поява цієї моделі дитячого ліжка збіглася в часі з оприлюдненням звіту Міжнародної слідчої групи, яка розслідувала катастрофу рейсу МН-17 на Донбасі влітку 2014 року. У ньому було сказано, що літак був збитий російською ракетою системи ППО «Бук», а установку, яка випустила ракету, привезли з Росії, і після катастрофи літака відвезли назад. Російська влада назвала висновки слідства «упередженими і політично мотивованими».

Директор фабрики креативних дитячих меблів Антон Коппель заявив в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода, що не бачить причин не випускати ліжечко у вигляді «Бука» через асоціацію з катастрофою літака.

«Ми її зробили, випробували, людям вона сподобалась, вдала виявилася модель, – зауважив він. – Цю конкретну установку ми не вважаємо символом тероризму».

На запитання, чи є батьки, які готові вкласти спати свою дитину в ліжечко у формі ракетної установки, Коппель відповів ствердно.

«Не можна сказати, що ми спеціалізуємося на військовій тематиці. Ми позиціонуємо себе як меблеве ательє, яке може втілити будь-які побажання замовників. Починали ми з машинок і автобусів, потім з’явилися кораблики, пароплави, літачки. Люди звертаються до нас із замовленнями: хтось хоче ліжечка для дитини в формі космічного корабля, хтось підводний човен», – сказав він.

Ліжечко «Танк-Патріот»
Ліжечко «Танк-Патріот»

«Якось нам замовили ракетну установку – чому б і ні? Ми не бачимо причини відмовляти… Це не єдина військова модель дитячого ліжечка, що випускається фабрикою, – є ще танк, військовий джип, військовий корабель, військовий літак і навіть військовий мотоцикл. Я не скажу, що «воєнки» багато – може, це 5% від всіх замовлень, може, і менше. Але ліжечок-машинок ми зробили вже близько 10 тисяч, а танків і ракетниць – всього кілька десятків», – пояснює директор фабрики.

Коппель заявив, що його не бентежить, що ліжечко зроблене у формі зброї.

«Що таке зенітно-ракетний комплекс? Це комплекс протиповітряної оборони, зброя не наступальна, а оборонна, для захисту мирного неба. Цю конкретну установку ми не вважаємо символом тероризму, екстремізму. Нічого подібного, це просто класна військова машина, яка брутально виглядає. А діти завжди люблять грати у війну, бігати з автоматикою, так що ніяких проблем тут я не бачу», – сказав він.

Історія з установкою «Бук», з допомогою якої збили пасажирський літак, також, за його словами, не вплинула на рішення випускати цю модель.

«Там все мутно і незрозуміло, хто кого збив, версій безліч. Ми до цього не прив’язуємося, я взагалі аполітична людина, телевізор не дивлюся вже років 10 і нікому не раджу. До того ж, це не точна копія «Бука», це, так би мовити, за мотивами».

Коппель, проте, вважає неприйнятним випускати продукцію у вигляді військової техніки «ідеологічних супротивників».

«Ясна річ, ми не будемо робити нічого провокаційного, нічого такого, що самі вважаємо неприйнятним, – якісь німецькі танки зі свастикою. Не будемо робити і зразки американської або британської зброї, техніку наших ідеологічних супротивників. Ну, а ліжечка у вигляді нашої, патріотичної, техніки – чому ні, звичайно, будемо робити».

Оригінал матеріалу – на сайті проекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG